Prădătorul care sperie și marele rechin alb. Ce animal marin domină apele

Prădătorul care sperie și marele rechin alb domină numeroase zone din oceanele lumii. Acesta e orca (cunoscută și drept Orcinus orca sau balena ucigașă). 

Publicat: 5 iulie 2022, 13:41
Reclamă

Chiar dacă mulți se tem de rechinii albi, unii dintre cei mai eficienți prădători din oceanele lumii, această specie se teme de alta, mult mai periculoasă pentru rechini. Orcile fac parte din familia delfinilor, dar vânează cu succes chiar și marele rechin alb. 

Din anul 2017, experții au analizat modul în care au început să dispară rechinii albi de pe coasta Africii de Sud. De obicei, mai multe exemplare ale speciei se adunau în această zonă, scrie Science Alert

Inițial, dispariția rechinilor a fost pusă pe seama activității umane din zonă. Printre cauzele probabile s-a numărat și pescuitul în exces. Acum, însă, experții au găsit explicația pentru fenomenul neobișnuit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prădătorul care sperie și marele rechin alb

Un nou studiu a scos la iveală adevăratul motiv pentru care populația de rechini albi a dispărit din zonă. Un cuplu de orci a vânat rechinii din zonă. De obicei, când vânează rechinii, orcile le mănâncă ficatul, bogat în nutrienți. 

În urmă cu puțin timp, orașul Gansbaai, de pe coasta Africii de Sud, reprezenta o zonă importantă pentru cei care voiau să zărească rechinii albi. Insula Dyer, din apropiere, era considerată „capitala mondială a rechinilor albi”, potrivit Science Alert. Acum, prădătorul care sperie și marele rechin alb a dus la dispariția speciei din zonă. 

Reclamă
Reclamă

În ultimii ani, însă, prezența rechinilor albi din zonă a scăzut treptat. Din anul 2017 până acum, 8 rechini albi au ajuns pe plaja Gansbaai. 7 dintre aceștia nu mai aveau ficat. Unii dintre ei nu mai aveau nici inimi.

Acestea sunt semnele unui atac de orcă. Experții cred că 2 orci sunt responsabile pentru numeroase morți ale rechinilor albi din zonă. Mulți dintre rechinii care au fost atacați nu au ajuns pe plajă, potrivit estimărilor experților. 

Studii din trecut au descoperit că prezența orcilor poate duce la dispariția temporară a rechinilor albi din anumite zone. O cercetare din 2020 a scos la iveală faptul că rechinii albi mereu abandonează temporar apele în care vânează, de pe coasta San Francisco, dacă o orcă apare în zonă. 

Studiul nou descoperit că prezența orcilor poate tulbura populația de rechini albi pe termen lung. Cercetarea a fost condusă de Alison Towner, biolog marin din cadrul Dyer Island Conservation Trust. Potrivit datelor, orca, prădătorul care sperie și marele rechin alb, e motivul pentru care această specie a început să evite una dintre zonele preferate de generații întregi. 

Numărul rechinilor albi a scăzut semnificativ pe coasta Africii de Sud

„Inițial, în urma unui atac de orcă din Gansbaai, rechinii albi nu au mai apărut timp de săptămâni sau chiar luni,” a declarat Towner. „Se pare că noi observăm acum o strategie de evitare la un nivel mai mare (în loc de situații izolate), ce reflectă ceea ce vedem în cazul câinilor sălbatici din Serengeti, Tanzania, atunci când crește prezența leilor. Cu cât orcile frecventează aceste ape, cu atât rechinii albi nu se vor mai apropia.” 

În decursul a 5 ani, echipa a urmărit 14 rechini, dotați cu dispozitive GPS, ce au părăsit zona atunci când au apărut cele 2 orci. În mai multe golfuri, prezența rechinilor a scăzut semnificativ. 

Înainte de începerea acestui studiu, în 2017, în Gansbaai au mai fost înregistrate doar 2 perioade în care nu a fost văzut niciun rechin alb – o săptămână în 2007 și o perioadă de 3 săptămâni în 2017. 

Noua absență nu are precedent, susțin experții, ce cred că situația e cauzată de prădătorul care sperie până și marele rechin alb – orca, ce face parte din familia delfinilor

În plus, acest fenomen schimbă ecosistemul local. Pentru că nu mai sunt prezenți rechini albi, numărul rechinilor Carcharhinus brachyurus a crescut. Aceștia sunt, de obicei, vânați de rechini albi. Dar pentru că acest prădător nu mai e prezent în zonă, orcile vânează acum rechinii Carcharhinus brachyurus. În plus, ele par să folosească aceleași tehnici de vânătoare. 

Recent, experții au descoperit un „rechin fantomă” extrem de rar – la ce adâncime impresionantă a fost găsit.

„Dar echilibrul e esențial în ecosistemele marine care. De exemplu, fără rechini albi care ar restricționa comportamentul focilor din zonă, acestea pot vâna pinguinii africani pe cale de dispariție sau pot intra în competiție pentru micii pești pe care îi mănâncă. E un impact de la vârf până jos, așa că avem presiune trofică din vârf,” a continuat Towner.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Doza de suc Coca Cola în nisip, după ce Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Fun
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Imagine cu o pădure de brazi, surprinsă din aer. Li se văd vârfurile verzi
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Femeie care bagă în gura 2 tablete de gumă, pentru a ilustra riscul la care te expui când o mesteci
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×