În ultimii ani, experții au descoperit numeroase incidente cosmice care au rescris teoriile de până acum. Un factor important în această tendință a fost construirea unor observatoare mult mai puternice, precum Telescopul James Webb.
O stea apropiată de Sistemul Solar are un comportament fără precedent. Experții au fost uimit când au aflat ce poate face
O stea apropiată de Sistemul Solar a dat dovadă de un comportament fără precedent, ce a uimit cercetătorii care au analizat fenomenul inedit.
Cu noile tehnologii, cercetătorii au putut studia universul la un nivel mult mai detaliat decât a fost posibil până acum.
Recent, experții au observat un comportament complet neașteptat din partea unei stele apropiate.
O stea apropiată de Sistemul Solar are un comportament fără precedent
Oamenii de ştiinţă din Australia au detectat un comportament fără precedent al unei stele aflate relativ în apropierea Sistemului Solar. Până de curând, steaua era inactivă, informează Xinhua, scrie AGERPRES.
Într-un studiu publicat recent, o echipă de cercetători coordonată de agenţia naţională de ştiinţe din Australia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), a descris impulsurile radio neobişnuite ce provin de la magnetarul XTE J1810-197. Aceasta e o stea apropiată de Sistemul Solar.
Un magnetar este un tip de stea neutronică ce are un câmp magnetic extrem de puternic.
Cu readiotelescopul CSIRO, experții au descoperit că XTE J1810-197 e cel mai apropiat magnet în raport cu Terra. Se află la o distanță de 8.000 de ani-lumină și emite lumină polarizată circular. Ceea ce face ca lumina să pară ca o spirală în timp ce se deplasează prin spaţiu.
Marcus Lower, autorul principal al studiului coordonat de CSIRO, a spus că această descoperire este neaşteptată şi fără precedent.
„Spre deosebire de semnalele radio pe care le-am observat de la alţi magnetari, acesta emite cantităţi enorme de polarizare circulară cu schimbare rapidă. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva până acum”, a adăugat el, citat într-un comunicat.
Potrivit lui Marcus Lower, rezultatele studiului sugerează că există o plasmă supraîncălzită deasupra polului magnetic al stelei. Acesta ar fi factorul ce cauzează acest fenomen. Însă felul în care plasma cauzează fenomenul rămâne deocamdată necunoscut.
Semnalele radio provenite de la XTE J1810-197, o stea apropiată de Sistemul Solar, au fost detectate pentru prima dată în 2003. Înainte ca steaua să devină inactivă timp de peste 10 ani.
Experții au detectat impulsuri radio de la steaua considerată inactivă
Este unul dintre puţinii magnetari despre care se ştie că produce impulsuri radio.
Manisha Caleb, coautoare a studiului şi cercetătoare la Universitatea Sydney, consideră că studierea magnetarilor oferă o perspectivă valoroasă asupra fizicii care guvernează câmpurile magnetice intense. Și a mediilor pe care acestea le creează.
Nu e prima dată când experții descoperă impulsuri radio neobișnuite în spațiu. În 2022, astronomi din cadrul MIT, în colaborare cu experți din cadrul mai multor universități din Canada și SUA au detectat un semnal radio bizar, dintr-o galaxie îndepărtată. Acesta pare să aibă un ritm care se repetă în mod regulat.
Acesta a fost clasificat drept un semnal radio rapid. În această categorie sunt incluse undele radio din surse astrofizice necunoscute. De obicei, durează câteva milisecunde. Noul semnal durează până la 3 secunde, adică aproape de 1.000 de ori mai lung decât semnalul radio rapid obișnuit.