Furtunile solare sunt fenomene naturale ce pot avea un impact semnificativ asupra Pământului. De-a lungul istoriei, au fost înregistrate mai multe astfel de evenimente, unele dintre ele cu adevărat puternice.
O furtună solară se va izbi de Pământ pe 3 august. Ce efecte ar putea avea pe planetă
O furtună solară se va izbi de Pământ pe 3 august. Aceasta provine dintr-o „gaură” din atmosfera Soarelui și a fost inclusă în categoria G-1 pentru furtuni magnetice.
Furtuna solară de pe 3 august va fi de categorie G-1, potrivit experților, ce nu se așteaptă ca aceasta să producă pagube semnificative, scrie Live Science.
Experți din cadrul Forecasters at the National Oceanic and Atmospheric Administration’s Space Weather Prediction Center (SWPC) au prezis furtuna după ce au observat „material gazos care e emis dintr-o gaura aflată în partea sudică a atmosferei Soarelui”, potrivit spaceweather.com.
O furtună solară se va izbi de Pământ pe 3 august
Găurile coronare sunt porțiuni din atmosfera Soarelui în care plasma stelei e mai rece și mai densă. Astfel de găuri reprezintă locul în care liniile din câmpul magnetic al Soarelui sunt îndreptate către spațiu, potrivit Live Science.
În urma acestei anomalii, materialul solar e emis în spațiu la viteze de până la 2.9 milioane de kilometri pe oră. Acum, o furtună solară se va izbi de Pământ pe 3 august.
În cazul planetelor cu un câmp magnetic puternic, precum Pământul, acest material solar e absorbit. În urma procesului, apar furtuni geomagnetice. În timpul lor, câmpul magnetic e comprimat de undele de particule. Fenomenul poate duce și la lumini mai puternice la poli, ce pot fi observate și în alte zone de pe Pământ în timpul unei furtuni geomagnetice.
Furtuna de pe 3 august nu va fi foarte puternică. Furtunile G-1 pot cauza fluctuații minore la nivelul rețelei de curent. În plus, pot afecta și unii sateliți, inclusiv cei folosiți pentru serviciile GPS.
Furtunile geomagnetice mai puternice pot duce și la distrugerea sateliților. Unii experți au avertizat că astfel de fenomene ar putea afecta și Internetul.
De obicei, o ejecție de masă coronară ajung pe Pământ în 15-18 ore. O furtună solară se va izbi de Pământ pe 3 august. E una dintre numeroasele astfel de furtuni din această vară.
Frecvența lor e mai crescută în 2022 pentru că Soarele se află în faza activă a unui ciclu de aproximativ 11 ani.
Activitatea solară va atinge un punct maxim în 2025
Astronomii au știut încă din 1775 că activitatea solară depinde de un ciclu solar. Recent, Soarele a fost mai activ decât au estimat experții. Specialiști din cadrul NOAA susțin că a fost observat un număr dublu de pete solare față de numărul preconizat.
Acum, o furtună solară se va izbi de Pământ pe 3 august. Potrivit unui studiu recent, publicat în jurnalul Astronomy and Astrophysics, unii experți vor să propună un nou model pentru activitatea solară. Ei vor să numere fiecare pată solară, din fiecare emisferă. Autorii studiului cred că acest sistem ne va putea ajuta să estimăm mai bine momentele în care pot avea loc furtuni solare.
De-a lungul istoriei, au avut loc mai multe furtuni solare masive. Una dintre cele mai cunoscute – și considerată de mulți ca fiind și cea mai puternică – e Evenimentul Carrington, din 1859. Recent, un studiu susține că cea mai puternică furtună solară ar fi avut loc, de fapt, cu sute de ani înainte.