Furtunile solare reprezintă un pericol pentru infrastructura electronică și electrică de pe Pământ. Un astfel de eveniment are potențialul de a cauza un dezastru de mai multe trilioane de dolari. În acest moment, nu există protecția suficientă împotriva unui astfel de fenomen.
Cea mai puternică furtună solară din istorie. Dovada a fost descoperită în cei mai vechi copaci din lume
Experții au studiat cea mai puternică furtună solară din istorie cu ajutorul unor dovezi descoperite în cei mai vechi copaci din lume.
Potrivit experților, una dintre cele mai mari furtuni provocate de Soare a avut loc în anul 1859 și e cunoscută sub denumirea de evenimentul Carrington, scrie Big Think.
Se pare, însă, că o furtună solară și mai mare a avut loc în perioada 774-775. După o investigație de 10 ani, experții au analizat amploarea evenimentului cosmic.
Cea mai puternică furtună solară din istorie
Oficial, evenimentul Carrington, din 1859, a fost considerat cel mai puternic astfel de fenomen, până acum. Cu aproape 1000 de ani înainte de acest punct, un eveniment cosmic și mai puternic s-a izbit de Pământ.
Cea mai puternică furtună solară din istorie a avut loc în perioada 774 – 775 e.n. În acest timp, nivelul de carbon-14 din atmosfera Pământului a crescut drastic. Dovada pentru acest eveniment a fost descoperită în inelele copacilor vechi, din întreaga lume.
Acum, după o cercetare de 10 ani, experții au concluzionat că această creștere a fost cauzată de o furtună solară. Ca urmare, specialiștii au estimat că Pământul e și mai vulnerabil în fața unui astfel de eveniment.
O furtună solară s-a izbit de Pământ pe 6 iulie – a provenit dintr-o gaură „ciclop” din atmosfera Soarelui.
Deși petele solare au fost observate încă din secolul 4 î.e.n., ele au fost atribuite Soarelui abia în perioada lui Galileo. Conexiunea între Soare și furtunile solare a fost realizată abia în anul 1859. Atunci, astronomul Richard Carrington a observat o pată solară care avea o formă nedefinită, ce a durat aproximativ 5 minute. 18 ore mai târziu (timpul în care particulele solare ajung pe Pământ) a avut loc cea mai puternică furtună solară din istoria recentă.
Printre efectele observate ale evenimentului Carrington se numără: aurora boreală care a fost vizibilă în toată lumea, inclusiv în zona Ecuatorului, mineri care s-au trezit în timpul nopții, crezând că e zi, sistemele electrice, precum telegrafele, au luat foc, chiar și atunci când erau complet deconectate.
Ce efecte poate avea o furtună solară
De-a lungul anilor, au avut loc mai multe furtuni solare puternice. Printre acestea se numără furtuna geomagnetică din 1921, ce a dus la mai multe incendii. Evenimentul solar din 1960 a afectat transmisiunile radio, pe când cel din 1973 a dus la probleme la nivelul rețelei electrice și de comunicații. Printre acestea se numără și detonarea accidentală a mai multor mine navale.
Furtuna solară din iulie 2012, considerată cea mai puternică de la evenimentul Carrington, a ratat Pământul. Dacă izbucnirea ar fi avut loc cu doar 9 zile înainte, experții cred că ar fi cauzat unul dintre cele mai mari dezastre naturale din istoria umană.
Pentru furtuna din 774-775, experții au analizat copaci de cedru din Japonia, care trăiau și atunci. Experții susțin că au avut parte de un „șoc științific” atunci când i-au studiat. Potrivit acestora, detonarea primei bombe nucleare a crescut cantitatea carbonului-14, așa cum poate fi observată în inelele copacilor, cu 3% pe o perioadă de 10 ani.
Recent, o furtună geomagnetică puternică a distrus 40 de sateliți Starlink.
În perioada 774-775, cantitatea a crescut brusc cu 12%. Fenomenul a fost observat și în cazul copacilor din Germania, Rusia, Noua Zeelandă și chiar și America de Nord. Ca urmare, experții au concluzionat că evenimentul a avut loc la nivel global. În plus, ar fi fost de 10 ori mai puternic decât evenimentul Carrington.