Cercetătorii ruși au emis un avertisment legat de activitatea solară din aceste zile. Pe 17 iulie, ar putea avea loc o furtună solară capabilă să afecteze comunicațiile pe unde scurte. Ei au observat 3 explozii solare pe suprafața Soarelui duminică.
O furtună solară puternică ar putea avea loc azi, susțin cercetătorii ruși. Ce efecte ar avea asupra planetei
O furtună solară puternică ar putea avea loc azi, 17 iulie, potrivit cercetătorilor ruși, care au emis un avertisment.
Experți din cadrul Institutului Fedorov susțin că sunt posibile explozii solară de clasă X, scrie Reuters.
Acestea sunt cele mai mari explozii solare și pot duce la furtuni de radiații care durează o perioadă mai îndelungată.
O furtună solară puternică ar putea avea loc azi, susțin cercetătorii ruși
Furtunile solare au loc atunci când câmpurile magnetice ale Soarelui se mișcă și interacționează unul cu celălalt. Pot afecta câmpul magnetic al Pământului și pot produce pagube la nivelul sateliților și echipamentelor de comunicații, potrivit NASA.
O astfel de furtună solară puternică ar putea avea loc azi. În 2022, o furtună geomagnetică cauzată de o explozie solară a distrus 40 de noi sateliți SpaceX aflați în orbită.
Pe 16 iulie, au fost observate 3 explozii solare, potrivit Institutului Fedorov. Una dintre ele a durat 14 minute și a afectat comunicațiile radio.
Astfel de incidente nu sunt neobișnuite în această perioadă. Soarele are un ciclu de activitate de 11 ani și urmează să atingă maximul în curând. Potrivit experților, e posibil ca activitatea maximă să apară mai devreme decât au prezis inițial, însă, scrie CNN.
Activitatea solară e asociată cu numărul de pete solare care apar pe stea. Aceste puncte mai întunecate pot atinge dimensiuni colosale. Unele dintre ele sunt chiar mai mari decât dimensiunea Pământului. Acum, experții ruși susțin că urmează o furtună solară puternică, ce ar putea avea loc chiar azi.
Petele solare sunt cauzate de activitatea câmpului magnetic al Soarelui. De-a lungul ciclului său, Soarele trece de la o perioadă intensă și activă la una mai liniștită. În timpul maximului solar, polii magnetici se schimbă.
Maximul solar ar putea avea loc în 2024
Inițial, experții au prezis că Soarele va atinge punctul maxim în iulie 2025. Potrivit noilor date, se pare că acest punct ar avea loc pe la finalul anului 2024. Ciclul curent poartă denumirea de Ciclul Solar 25. A fost mai activ decât au anticipat inițial experții.
„Niciun ciclu solar nu seamănă nu altul, a declarat Mark Miesch, expert din cadrul Space Weather Prediction Center. „Acest maxim solar e echivalentul meteo spațial al sezonului uraganelor. De aceea vedem cele mai mari furtuni. Dar, spre deosebire de sezonul uraganelor, care durează câteva luni, maximul solar durează câțiva ani.”
În acest context, experții ruși avertizează că ar putea avea loc o furtună solară puternică. Activitatea intensă din această perioadă include explozii puternice.
Acestea pot afecta rețelele, sistemul GPS, sistemul aviatic, sateliții din orbita Pământului și echipamentul de comunicații.
Pot reprezenta un risc și pentru misiunile spațiale ce au echipaj uman. Cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată a fost evenimentul Carrington, ce a produs incendii în cadrul sediilor de telegraf. Un astfel de incident, de aceeași intensitate, care ar avea loc azi ar produce pagube de miliarde de dolari.