Insulele Garvellach, de pe coasta de vest a Scoției, reprezintă o sursă de dovezi pentru momentul în care Pământul a trecut prin cea mai mare epocă de gheață din istoria sa. Evenimentul a avut loc în urmă cu 720 de milioane de ani, potrivit experților.
O descoperire surprinzătoare din Scoția poate rezolva un mister important al Pământului. Ce s-a ascuns în pe o insulă până acum
O descoperire surprinzătoare din Scoția ar putea ajuta experții să rezolva unul dintre cele mai mari mistere al planetei noastre.
Marele îngheț a acoperit aproape toată planeta, în 2 faze care s-au extins pe 80 de milioane de ani.
Această etapă din istoria Pământului e cunoscută drept „Pământul Bulgăre de Zăpadă”, scrie BBC News. După acest eveniment, primele forme de viață animală au început să apară.
O descoperire surprinzătoare din Scoția poate rezolva un mister important al Pământului
Experții au descoperit indicii ale acestui îngheț global, ascunse în rocile din Scoția. Pe restul planetei, aceste dovezi au dispărut de-a lungul anilor. Excepția o reprezintă insulele Garvellachs. Experții speră ca aceste insule să ne spună de ce Pământul a trecut printr-o perioadă atât de extremă pentru atât de mult timp. Și de ce a fost acest proces necesar pentru apariția vieții complexe.
O astfel de descoperire surprinzătoare din Scoția poate oferi răspunsuri la numeroase întrebări despre evoluția de pe Pământ.
Straturile de rocă pot fi interpretate drept pagini într-o carte de istorie. Fiecare strat include detalii despre condiția în care se afla Pământul în trecutul îndepărtat. Dar perioada critică care a avut loc fix înainte de acest mare îngheț nu a fost găsită până acum. Pentru că temperaturile extreme au erodat acest strat – peste tot, mai puțin în Scoția.
Acum, un nou studiu realizat de experți din cadrul University College, Londra, a dezvăluit că insulele Garvellachs prezintă acest strat extrem de important. E posibil să fie singurul loc de pe Pământ în care să existe astfel de dovezi, despre cum Pământul a intrat într-una din cele mai devastatoare perioade din istoria sa. Această descoperire surprinzătoare din Scoția poate dezvălui și ce s-a întâmplat atunci când au apărut formele de viață complexe, o reușită din punct de vedere al evoluției.
Aceste evenimente au avut loc atunci când Scoția era un loc complet diferit. De-a lungul anilor, continentele s-au mișcat și restructurat. În acea perioadă, Scoția se află în apropiere de Ecuator și avea o climă tropicală. Cel puțin până în momentul în care a înghețat alături de toate celelalte locuri de pe Pământ.
Scoția avea climă tropicală acum sute de milioane de ani
„Am surprins momentul în care am intrat în epoca de gheață în Scoția,” a declarat prof. Graham Shields, conducătorului studiului. „Care lipsește din toate celelalte locuri de pe Pământ.”
„Milioane de ani critici lipsesc în alte zone din cauza eroziunii glaciare,” a continuat Shields. „Dar le-am găsit în straturile de rocă din Garvellachs.”
O astfel de descoperire surprinzătoare în Scoția scoate în evidență trecutul extrem al Pământului. Insulele nu sunt locuite, în afara unui grup de cercetători ce muncește în singura clădire de pe insula principală. Deși în zonă au fost găsite și ruinele unei mânăstiri celtice din secolul 6.
Descoperirea a fost realizată de Elias Rugen, doctorantul prof. Shields. Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of the Geological Society of London.