Pământul nu e singurul loc din Sistemul Solar care are valuri. Unde au mai găsit experții fenomenul

Potrivit unei noi descoperiri, Pământul nu e singurul loc din Sistemul Solar care are valuri, un detaliu care poate schimba înțelegerea evoluției corpurilor cerești.

Publicat: 18 august 2024, 8:32 / Actualizat: 18 august 2024, 11:24
Reclamă

O echipă de experți internațională a studiat date de arhivă obținute cu ajutorul sondei Cassini. Sonda a fost creată special pentru a studia planeta Saturn și sateliții săi. Astfel, au obținut noi indicii despre 3 oceane bizare de pe una dintre cele mai mari Luni ale planetei, numită Titan. 

Cercetarea a fost publicată în Nature Communications și s-a bazat pe datele adunate de Cassini în perioada martie 2006 – noiembrie 2016, scrie Astronomy

Cu ajutorul acestor date, experții au descoperit dovezi pentru activitatea valurilor de pe Titan. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pământul nu e singurul loc din Sistemul Solar care are valuri

Un nou studiu al datelor adunate de sonda Cassini oferă noi detalii despre mările de hidrocarburi de la suprafaţa lui Titan. Aceasta e una dintre cele mai mari luni ale lui Saturn.

Mările de pe Titan sunt foarte liniştite şi străbătute de „unde” ce formează valuri de câţiva milimetri înălţime, transmite AFP, scrie AGERPRES. Cu această descoperire, Pământul nu mai e singurul loc din Sistemul Solar care are valuri. 

Reclamă
Reclamă

Mările Ligeia, Kraken şi Punga, lacurile Jingpo şi Otario, estuarul Moray Sinus sau râul Vid Flumina: principala lună a lui Saturn prezintă în regiunile polare o pleiadă de întinderi lichide. Sunt singurele cunoscute din Sistemul Solar cu excepţia celor de pe Pământ.

Titan e mai mică decât Pământul dar mai mare decât Luna. Satelitul natural îi fascinează pe astronomi de la descoperirea sa în secolul XVII de către astronomul olandez Christiaan Huygens. Mai ales în condiţiile în care suprafaţa sa este ascunsă sub o atmosferă densă. Aceasta are o grăsime de câteva sute de kilometri. E compusă în cea mai mare parte din azot, care împiedică observaţiile directe prin telescoape optice.

Sonda Cassini aparţine NASA și a oferit numeroase date importante, ce au dezvăluit că Pământul nu e singurul loc din Sistemul Solar care are valuri. Cassini a dezvăluit caracteristici de la suprafaţa acestei lumi pe care a survolat-o de mai multe ori, între 2004 şi 2017, în cadrul misiunii sale în sistemul planetei Saturn.

„Există râuri, mări, dune şi munţi, zone labirintice şi văi adânci”, conform lui Léa Bonnefoy, cercetătoare la Observatorul Paris-PSL şi co-semnatară a unui studiu publicat în Nature Communications. Observaţiile sondei Cassini au fost confirmate de cele ale pasagerului său, microsonda europeană Huygens. Microsonda a asolizat pe Titan.

Titan are „un peisaj foarte extraterestru” 

Este vorba într-adevăr de „un peisaj foarte extraterestru”, mai adaugă astrofiziciana care participă.

Bonnefoy vorbeşte de compoziţia acestui satelit drept „un mare mister” despre care ştim că ar conţine cel puţin compuşi organici. „Un pic ca plasticul” dar şi gheaţă de apă.

Întrucât „nu vedem nimic din această minge portocalie”, un arsenal de instrumente, în special în infraroşu, raze X şi unde radar cu microunde, a confirmat iniţial existenţa mărilor de hidrocarburi compuse în principal din metan. Acesta se găseşte pe Pământ sub formă de gaz natural. Dar mările de pe Titan conţin în mai mică măsură şi etan, o altă hidrocarbură. Cu această descoperire, Pământul nu mai e singurul loc din Sistemul Solar care are valuri. 

Toate aceste mări sunt în formă lichidă. În condiţiile unei temperaturi la suprafaţă de -181 de grade Celsius. Și a unei presiuni atmosferice puţin mai ridicate decât pe Terra.

„Pe Titan există un ciclu al metanului oarecum similar ciclului apei pe Pământ. Ce cuprinde procese de evaporare, acumulări de nori, ploi şi râuri de hidrocarburi”, explică Léa Bonnefoy.

Studiul publicat în Nature oferă două concluzii. Prima, cu privire la compoziţia relativă a metanului şi etanului acestor „ape” de suprafaţă. Dacă comparăm etanul cu sarea din apa sărată de pe Pământ, pe Titan el „este transportat de ploaie şi râuri şi ajunge în mare”, spune cercetătoarea. În cele din urmă mările ajung să conţină o proporţie mai mare de etan decât râurile.

Cea de-a doua concluzie se referă la „rugozitatea” mărilor. Acestea sunt „cu suprafeţe foarte liniştite, cu valuri extrem de mici, de ordinul milimetrilor”. În cazul estuarelor şi la gurile de vărsare ale râurilor valurile sunt cu câţiva milimetri mai înalte… „ceea ce ne face să credem că în aceste locuri se manifestă curenţi şi se fac simţite efectele mareelor”.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Eclipsă parțială de Soare, precum eclipsa solară de pe 30 aprilie 2022, pe fundal roșu
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Luna deasupra Pământului, pe fundal negru. China a găsit recent o nouă resursă importantă pe Lună
Cum arată un apus pe Lună. NASA a dezvăluit primele imagini de înaltă definiție cu momentul inedit
Cum arată un apus pe Lună. NASA a dezvăluit primele imagini de înaltă definiție cu momentul inedit
Modelul Blue Ghost, în timp ce a ajuns cu succes pe Lună, în martie 2025
Misiunea Blue Ghost s-a încheiat cu succes. Ce rol important a avut sonda privată
Misiunea Blue Ghost s-a încheiat cu succes. Ce rol important a avut sonda privată
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Monede Bitcoin pe bancnote de 100 de dolari. Un bărbat a aruncat la gunoi o avere Bitcoin
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
Până acum, singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată la nivel național a întâmpinat numeroase probleme.  În 2021, El Salvador a devenit singura țară care a acceptat oficial Bitcoin drept...
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
2
Laptop cu Microsoft Word pe ecran, similar cu alternativa gratuită DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs cu noua platformă DOCS, creată în parteneriat de Franța și Germania.  Guvernele din Franța și Germania au anunțat recent DOCS. Acesta e un serviciu...
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
3
Yangwang U9, mașină care poate sări peste obstacole, prezentată la Singapore MotorShow, ianuarie 2025, pe roșu
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
Producătorul auto BYD a depășit Tesla la nivelul vânzărilor globale, cu vânzări anuale record pentru anul 2024.  BYD e un producător auto cunoscut din China. Potrivit celui mai recent raport, BYD ar fi avut...
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
4
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
5
Colaj cu iceberg și o barcă și pești de gheață, din descoperirea majoră în Oceanul Antarctic
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg enorm s-a desprins în Antarctica, una dintre regiunile cele mai afectate de încălzirea globală.  Pe 13 ianuarie 2025, un aisberg de mărimea orașului Chicago...
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
PARTENERI
×