Pământul e constant „bombardat” de jeturi de particule încărcate emise de Soare, cunoscute drept vânt solar. La fel precum vântul obișnuit sau apa în jurul unui vas, acest vânt solar se curbează în jurul câmpului magnetic al Pământului, cunoscut și drept magnetosferă.
O erupție solară puternică a rupt „coada” magnetosferei Pământului. Cum a fost posibil fenomenul unic
Un nou studiu a analizat o erupție solară puternică ce a rupt „coada” magnetosferei Pământului, într-un fenomen unic, potrivit experților.
Acest fenomen are loc pe partea magnetosferei îndreptate spre Soare. Ceea ce creează un fel de scut frontal pe partea solară și un fel de „coadă” pe partea opusă a magnetosferei, scrie Live Science.
Schimbări semnificative la nivelul vântului solar pot altera structura și dinamica magnetosferei.
O erupție solară puternică a rupt „coada” magnetosferei Pământului
Un exemplu de astfel de schimbări poate oferi informații despre comportamentul altor corpuri astronomice, precum Lunile planetei Jupiter.
Un studiu recent a analizat cum o astfel de erupție solară puternică a rupt această „coadă” a magnetosferei. Experții au putut observa acest fenomen unic, creat în timpul unei ejecții de masă coronală (CME). Astfel de jeturi solare puternice au o viteză mai mare decât viteza Alfven. Adică viteza la care liniile câmpului magnetic vibrează prin plamă magnetizată. Ce poate varia în funcție de mediul de plasmă.
O astfel de erupție din 2023 a perturbat configurația magnetosferei Pământului pentru aproximativ 2 ore. Experții au analizat datele surprinse de Magnetospheric Multiscale Mission (MMS) pentru a afla exact ce s-a întâmplat.
Pe 23 aprilie 2023, nava MMS (deținută de NASA) a observat că deși viteza jetului vântului solar era mare, viteza Alfven în timpul ejecției puternice a fost și mai rapidă. De obicei, vântul solar are o viteză mai mare decât cea Alfven.
Această anomalie a dus la dispariția temporară a scutului frontal, cauzat de șoc. O erupție solară puternică a dus la acest fenomen inedit, care a uimit experții.
Plasma solară a interacționat direct cu magnetosfera
Cum scutul frontal, îndreptat spre Soare, a dispărut momentan, plasma și câmpul magnetic al Soarelui au interacționat direct cu magnetosfera Pământului.
„Coada” magnetosferei Pământului a fost înlocuită de structuri numite aripi Alfven. Acestea au conectat magnetosfera Pământului cu regiunea care tocmai a erupt din Soare. Această conexiune a fost posibilă cu această erupție solară puternică, o ocazie inedită pentru experți, de a studia acest fenomen unic.
Conexiunea s-a comportat precum o autostradă care a transportat plasma între magnetosferă și Soare.
Erupția CMR unică a oferit noi informații despre cum se formează și evoluează aripile Alfven. Un proces similar ar putea avea loc în jurul altor corpuri cerești care sunt active din punct de vedere magnetic, din Sistemul Solar.
Experții au sugerat că formarea aurorelor pe Luna Ganymede probabil a fost cauzată tot de aripile Alfven.
mul intern al Pământului, numit magnetosferă, generează un câmp în jurul suprafeței Pământului. În formă de cometă, acest câmp ne protejează de radiațiile solare și cea generată de particulele cosmice. În plus, nu permite erodarea atmosferei de către vântul solar. Așa că orice schimbare la nivelul câmpului magnetic e importantă pentru Pământ.
Magnetosfera ne protejează și împotriva radiației emise de ejecțiile de masă coronară. Acestea sunt nori imenși de plasmă și radiație solare. Alt risc la care nu suntem expuși datorită câmpului magnetic e cel provocat de razele cosmice, care vin din spațiu.