Luna viermelui e numită așa pentru că, în luna martie, ies râmele la suprafață, pe măsură ce se încălzește solul. Aceste râme sunt o parte importantă din ecosistem și reprezintă hrană pentru păsări și alte animale.
Luna plină a viermelui 2023. Când apare și de ce poartă această denumire
Luna plină a viermelui 2023 va avea loc la începutul lui martie, prima lună din primăvară. Deși denumirea pare neobișnuită, e legată de un proces natural care are loc în această perioadă.
Râmele ies din pământ atunci când se schimbă sezonul, de la iarna astronomică la primavară, în emisfera nordică, scrie Time and Date.
Ca urmare, în unele părți ale lumii, Luna plină din martie a primit această denumire.
Luna plină a viermelui 2023
Există mai multe denumiri pentru această Lună plină, la nivel global. În Marea Britanie, acest fenomen poartă denumirea de Lenten Moon. Lenten provine din limbile germanice și înseamnă primăvară. Echinocțiul din luna martie are și o semnificație culturală importantă. Multe culturi, din întreaga lume, sărbătoresc acest eveniment drept un nou început, puritate, curățenie și o înviere a naturii.
Luna plină a viermelui din 2023 va avea loc pe 7 martie. Aceasta e una dintre cele mai cunoscute denumiri și a fost dată de triburile nativilor americani. Ei au numit fenomenul în mai multe moduri, pornind de la evenimentele naturale ce au loc în această perioadă.
Denumirile au fost păstrate de-a lungul generațiilor prin Almanahul fermierilor din Maine. Printre acestea se numără Luna Ciorilor, pentru că se întorceau ciorile în America de Nord. Luna Crustei Zăpezii era denumirea dată pentru că pe zăpadă se forma o crustă în această perioadă, pe măsură ce stratul alb se dezgheța și îngheța înapoi.
În plus, mai poartă și denumirea de Luna sevei, pentru că seva arțarilor era abundentă în această perioadă. Dintre toate denumirile, Luna plină a viermelui a fost cea care a rezistat cel mai bine și în 2023 va avea loc pe 7 martie.
Celții mai numeau această Lună și Luna Vântului sau a Aratului, pentru condițiile meteo și tradițiile ce aveau loc în această perioadă. În engleza veche, avea și denumirea de Luna Castă, pentru a simboliza puritatea primăverii.
Luna plină din martie poate fi și lună pascală
Luna pascală e prima Lună plină ce are loc pe sau după 21 martie. Aceasta e folosită pentru a determina data Paștelui. Pentru luna pascală, Luna plină trebuie să aibă loc în perioada 21 martie – 18 aprilie.
Lunile pline care au loc în afara acestei perioade poartă alte denumiri. În 2023, vom avea Luna plină a viermelui.
Luna plină din aprilie poartă denumirea de Luna Roz.
Luna plină reprezintă un eveniment important în numeroase culturi. Aceasta era folosită în trecut pentru a măsura trecerea lunilor și sezoanelor. Numeroase tradiții au apărut pentru a sărbători aceste fenomen natural. Unele dintre ele au legătură și cu perioada în care are loc fiecare Lună plină, așa cum se întâmplă cu cea din martie.
Printre alte denumiri pe care le au Lunile pline de la începutul anului se numără Luna Lupului și Luna Zăpezii. Acestea au loc în ianuarie, respectiv februarie.