O Lună plină are loc atunci când Soarele luminează complet satelitul natural al Pământului. Ca urmare, Luna devine complet vizibilă. În mai multe culturi, încheierea ciclului Lunii reprezintă un element important.
Lunile pline din 2023. Pe ce date va avea loc fenomenul inedit
Te-ai întrebat pe ce date vei putea admira pe cer Lunile pline din 2023? Iată când vor avea loc, în fiecare lună din an.
În medie, are loc o Lună plină la fiecare 29.5 zile. Ca urmare, de cele mai multe ori, într-un an există 12 luni pline, potrivit Women’s Health.
În 2023, însă, vor putea fi admirate 13 Luni pline, datorită unei Luni Albastre în luna august.
Lunile pline din 2023
În plus, în 2023, poți admira și eclipse lunare, în mai și octombrie.
Iată care vor fi Lunile pline din 2023 și denumirea tradițională pe care o poartă în anumite culturi:
Luna Lupului 2023 – 6 ianuarie
Prima Lună plină a anului are loc pe 6 ianuarie. Această denumire e folosită pentru a desemna modul în care urlau lupii la Lună la jumătatea iernii, potrivit Almanahului Fermierilor din Maine.
Luna Zăpezii 2023 – 5 februarie
În februarie are loc cea mai mică Lună plină a anului. Fenomenul e numit și Luna Zăpezii, pentru că, în această perioadă, au loc cele mai multe ninsori. În plus, mai poartă denumirea de Luna Foamei, pentru că ninsorile îngreunau vânătoarea.
Luna Râmei 2023 – 7 martie
Luna Râmei are loc în martie. Deși denumirea pare neobișnuită, fenomenul are loc în perioada în care râmele ies din pământ, pentru că solul se dezgheață și începe primăvara. Lunile pline din 2023 au denumiri specifice, care multor li se pot părea neobișnuite.
Luna Roz 2023 – 6 aprilie
Denumirea acestei Luni pline provine de la florile sălbatice roz care înfloresc în fiecare primăvară, potrivit Almanahului. Uneori, fenomenul mai poartă denumirea și de Luna Căpșună, în funcție de zonă.
Luna Florilor 2023 – 5 mai
Pentru că florile sunt abundente primăvara, Luna plină din mai a primit un nume pe măsură. În plus, Luna Florilor din 2023 se numără printre Lunile pline cele mai puternice din acest an. În mai va avea loc și eclipsa lunară.
Luna Căpșună 2023 – 3 iunie
În unele părți ale lumii, acest fenomen poartă denumirea de Luna Trandafir. În regiunile în care căpșunele rodesc în iunie, se folosește numele clasic.
Luna Cerbului 2023 – 3 iulie
Iulie e luna în care cerbilor le cresc, de obicei, coarnele. Ca urmare, denumirea a fost inspirată de acest fenomen. În alte părți din lume, se mai numește și Luna Tunetului, pentru că au loc numeroase furtuni în această perioadă.
Luna Sturionului 2023 – 1 august
Triburile din SUA care se axau pe pescuit au numit Luna plină din august după unul dintre cei mai mari pești – sturionul. Printre denumiri se mai numără și Luna Roșie sau Luna Grăunțelor, în funcție de recoltele locale.
Luna Albastră 2023 – August 30
La fiecare 2-3 ani, au loc 2 Luni pline în aceeași lună calendaristică. În aceste situații, cea de-a 2-a din Lunile pline poartă denumirea de Luna Albastră, pe care o va avea și în luna august din 2023.
Luna Recoltei 2023 – 29 septembrie
Luna Recoltei are loc fie în septembrie, fie în octombrie, de aici și numele. În această perioadă, în numeroase zone din întreaga lume, se strâng recoltele bogate.
Luna Vânătorului 2023 – 28 octombrie
Sezonul de vânătoare e deschis, de obicei, la jumătatea toamnei. Ca urmare, Luna plină din octombrie se numește Luna Vânătorului (dar mai e numită și Luna Gheții sau Luna Înghețată). În 2023, coincide cu o altă eclipsă lunară.
Luna Castorului 2023 – 27 noiembrie
Almanahul oferă mai multe explicații pentru această denumire, una dintre cele mai neobișnuite pentru Lunile pline, nu doar din 2023. În această perioadă, în SUA, castorii se pregătesc pentru iarna friguroasă. În același timp, în această perioadă erau puse și capcanele pentru castori.
Luna Rece 2023 – 26 decembrie
În a 2-a zi de Crăciun, va avea loc ultima Lună plină din 2023. Aceasta a fost numită după aerul înghetat al iernii. Mai e numită și Luna Nopții Lungi, pentru că e vizibilă la orizont pentru mai mult timp decât de obicei.