Potrivit celor mai recente estimări, oamenii au avut de-a face cu 41 de zile în plus de căldură extremă în acest an. Deloc surprinzător, de vină e încălzirea globală cauzată de activitatea umană, potrivit unui grup de cercetători.
„Ingredientul” care a înrăutățit dezastrele naturale în 2024. Ce a amplificat fenomenele meteo extreme
Experții au dezvăluit „ingredientul” care a înrăutățit dezastrele naturale în 2024, anul cu record de temperatură la nivel global.
Se pare că schimbarea climatică a afectat semnificativ fenomenele meteo extreme în acest an, scrie The Independent.
Și tendința va continua și în anul următor. Mai mult, s-ar putea înrăutăți.
„Ingredientul” care a înrăutățit dezastrele naturale în 2024
Aproape nicio regiune nu a fost scutită în 2024 de dezastre naturale. Toate acestea fiind exacerbate de schimbările climatice, informează AFP, scrie AGERPRES.
Dezastrele naturale în 2024 au fost înrăutățite de încălzirea globală, „ingredientul” cauzat de activitatea umană.
2024 e anul cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteorologice. A cunoscut recorduri de temperatură, atât în aer cât şi la suprafaţa mărilor. Această căldură a reprezentat un fel de „carburant” care a contribuit la intensificarea cicloanelor, a valurilor de caniculă şi a altor fenomene meteorologice extreme din lumea întreagă.
Potrivit reţelei ştiinţifice World Weather Attribution (WWA), devenită instituţia de referinţă în analiza influenţei schimbărilor climatice asupra dezastrelor naturale, aproape toate marile catastrofe naturale studiate în ultimele 12 luni au fost exacerbate de consecinţele emisiilor de gaze cu efect de seră produse de omenire.
„Impacturile încălzirii cauzate de energiile fosile nu au fost niciodată atât de clare, nici atât de devastatoare ca în 2024. Trăim într-o nouă eră periculoasă”, a declarat experta în climatologie Frederike Otto, coordonatoarea WWA.
Pericolul mortal al caniculelor a avut un ecou răsunător pe plan internaţional în luna iunie. Atunci, peste 1.300 de credincioşi musulmani au murit în timpul Hajjului, pelerinajul de la Mecca, în Arabia Saudită. Temperaturile au atins atunci valoarea de 51,8 grade Celsius.
Niciun continent nu a fost scutit de căldura extremă, a cărei poreclă de „ucigaş tăcut” a fost ilustrată de victimele înregistrate în Thailanda, India şi Statele Unite. Dezastrele naturale în 2024 au fost amplificate de schimbarea climatică, ce va continua și ăn 2025.
În Mexic, un val de caniculă a fost atât de intens încât maimuţe urlătoare au căzut moarte din copaci. În Pakistan milioane de elevi au fost somaţi să rămână în casele lor atunci când temperatura a depăşit pragul de 50 de grade Celsius.
Numărul fenomenelor meteorologice extreme a crescut în 2024
Schimbările climatice nu înseamnă însă doar valuri de caniculă. Oceanele mai calde duc la o evaporare mai mare a apei. O atmosferă mai caldă reţine mai multă umiditate (cu până la 7% mai mult la fiecare 1 grad Celsius), care provoacă mai multe ploi torenţiale.
În aprilie, Emiratele Arabe Unite au primit echivalentul a doi ani de ploaie într-o singură zi. Precipitaţiile au inundat zone mari din teritoriul acestui stat deşertic şi au paralizat activitatea Aeroportului din Dubai.
Afganistan, Rusia, Brazilia, China, Nepal, Uganda, India, Somalia, Pakistan, Burundi şi Statele Unite nu au fost nici ele scutite de inundaţii în ultimele 12 luni. Dezastrele naturale în 2024 au produs mii se victime.
Suprafaţa mai caldă a oceanelor a alimentat cu energie cicloanele tropicale. Ceea ce a accelerat forţa vânturilor distrugătoare în momentul în care acestea au atins uscatul. Uragane majore, precum Milton, Beryl şi Helene, au devastat Statele Unite şi regiunea Mării Caraibilor, în timpul unui sezon 2024 marcat de o activitate ciclonică superioară mediei multianuale.
Pe plan economic, catastrofele naturale au cauzat pierderi de 310 miliarde de dolari la nivel global, potrivit unei estimări a grupului de asigurări Swiss Re.
Până la 1 noiembrie, Statele Unite au înregistrat de la începutul anului 2024 dezastre meteorologice ale căror distrugeri au depăşit 1 miliard de dolari, potrivit autorităţilor americane.