Viteza la care uraganele din ultimii se intensifică alarmează experții în climă. Peste 1 milion de oameni au fost sfătuiți să evacueze statul Florida, acolo unde Uraganul Milton va ajunge în această săptămână, pe coasta de vest a statului.
Cum a ajuns Uraganul Milton „catastrofal” într-un timp atât de scurt. Un expert a început să plângă când vorbea despre impactul fenomenului: „Plecați acum sau veți muri!”
Experții au dezvăluit cum a ajuns Uraganul Milton „catastrofal” și un uragan de categoria 5 într-un timp atât de scurt.
Milton ocupă locul 3 în topul furtunilor care s-au intensificat cel mai repede, din Oceanul Atlantic, de când astfel de fenomene sunt înregistrate oficial, scrie The Guardian.
Criza climatică și încălzirea globală sunt de vină pentru fenomenele din ce în ce mai extreme. În plus, acesta este și un an de La Nina.
Cum a ajuns Uraganul Milton „catastrofal” într-un timp atât de scurt
Porțiuni din sudul SUA încă încearcă să își revină după devastarea produsă de Uraganul Helene. Așa că avansul rapid al Uraganului Milton au luat și rezidenții și autoritățile pe nepregătite.
Experții au vorbit recent despre cum a ajuns Uraganul Milton o furtună de categoria 5, un fenomen numit și „catastrofal”. În mai puțin de 1 zi, Milton a trecut de la o furtună tropicală la un uragan de categoria 5. Adică cea mai mare categorie. Vântul a atins deja viteze de 180 de mile pe oră.
Furtuna a trecut printr-un proces de „intensificare rapidă”. Adică atunci când viteza unei furtuni crește cu minim 35 de mile (adică 56 de kilometri) pe oră într-o perioadă de 24 de ore. Ritmul Milton a trecut peste acest prag, cu o intensificare de 90 de mile pe oră în 25 de ore.
Astfel, a fost creat unul dintre cele mai puternice uragane din SUA.
„Acest fenomen e astronomic,” a declarat Noah Bergren, un meteorolog din Florida. „Acest uragan se apropie de limita matematică a ceea ce poate produce atmosfera Pământului peste ocean.”
Uraganul Milton a ajuns „catastrofal” așa cum nu se așteptau experții. Pe măsură ce se formează uraganele, puterea lor e determinată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără furtuni cu fulgere și viteza vântului.
Un factor cheie în această intensificare rapidă este căldura din ocean și atmosferă. Aer și apă cu o temperatură mai ridicată oferă mai multă energie pentru o furtună. Ca urmare, uraganul se învârte mai repede și devine și mai umed.
În Golful Mexic, au fost înregistrate temperaturi record în acest an. Acest fenomen e cauzat de încălzirea globală rezultată în urma activității umane. Centrul Milton trece prin apă neobișnuit de caldă, care e cu 2 – 3 grade Celsius mai ridicată decât media din acest an.
Autoritățile au avertizat rezidenților din Florida să evacueze zona
Autoritățile din SUA au avertizat rezidenții să evacueze zona, de teama distrugerii care va fi provocată de Milton.
„Uraganul Helene a fost un semnal de alarmă. Acest uragan este catastrofal. Dacă alegeţi să rămâneţi în zonele care trebuie evacuate, veţi muri!”, a avertizat Jane Castor, primarul din Tampa, Florida.
Un meteorolog a început să plângă în direct atunci când vorbea despre cum a ajuns Uraganul Milton să fie atât de puternic.
Cel mai experimentat meteorolog din Florida, John Morales, aproape a izbucnit în lacrimi când a vorbit despre puterea devastatoare a noii furtuni: „Este un uragan pur și simplu incredibil, incredibil, incredibil. (Presiunea atmosferică) a scăzut cu 50 de milibari în 10 ore. Mă iertaţi, este îngrozitor!”