În ultimii ani au fost înregistrate secete record la nivel mondial. Acest fenomen a fost descris drept „ucigașul silențios” de către ONU, ce trage un semnal de alarmă și cere luarea unor măsuri de urgență.
ONU trage un semnal de alarmă despre „ucigașul silențios” care afectează Pământul. Sunt necesare măsuri drastice
ONU trage un semnal de alarmă despre „ucigașul silențios”, o tendință în creștere la care nicio țară nu e imună, susțin experții.
Secetele sunt un fenomen natural, dar, în ultimele decenii, au fost intensificate din cauza încălzirii globale și activității umane, susține organizația ONU.
Numărul secetelor a crescut cu aproape 30% în frecvență și intensitate din anul 2000.
ONU trage un semnal de alarmă despre „ucigașul silențios” care afectează Pământul
Secetele record de pe planeta noastră sunt pe cale să devină „o nouă normă”. Aceasta îi obligă pe liderii lumii „să regândească radical” modul în care le gestionează, a avertizat ONU.
Organizația a publicat un atlas mondial al acestui flagel, în prima zi a unui summit global împotriva deşertificării, informează AFP, scrie AGERPRES. Cu acest raport, ONU trage un semnal de alarmă despre fenomenul periculos.
Anul 2024 pare că va fi cel mai călduros măsurat vreodată pe Terra. 2024 a fost marcat de mai multe secete devastatoare în regiunea Mării Mediterane, Ecuador, Brazilia, Maroc, Namibia şi Malawi. Ceea ce a provocat incendii, penurii de apă şi de hrană.
În fiecare an, secetele afectează în mod direct 55 de milioane de persoane. Reprezintă „unul dintre riscurile cele mai costisitoare şi letale la nivel mondial”, potrivit atlasului publicat de Convenţia Naţiunilor Unite de Luptă Contra Deşertificării (CNULCD) în parteneriat cu Centrul de cercetare ştiinţifică al Comisiei Europene (JRC).
Impacturile secetelor sunt „mai puţin vizibile şi atrag mai puţin atenţia decât evenimentele bruşte precum inundaţiile şi cutremurele de pământ”. Dar ele nu trebuie să fie subestimate. În urma unui efect de domino, secetele constituie „un fenomen sistemic. Afectează multiple sectoare, precum agricultura, aprovizionarea cu energie, comerţul şi navigaţia. Amenință în acelaşi timp sănătatea ecosistemelor şi a oamenilor, așa că ONU trage un semnal de alarmă despre acest fenomen.
Efectele lor indirecte au o amploare „uneori dificil de estimat şi de prevăzut”. Au afectat 1,84 milioane de persoane în 2022 şi 2023. Din care aproximativ 85% trăiesc în ţări cu venituri mici sau mijlocii, reaminteşte acelaşi atlas. E bazat pe un raport publicat de ONU la sfârşitul anului 2023.
3 din 4 persoane vor fi afectate de secete până în 2030
Până în 2030, trei persoane din patru vor fi afectate de secete la nivel mondial, potrivit proiecţiilor. Din cauza schimbărilor climatice provocate în principal de arderea combustibililor fosili.
Folosind zeci de hărţi, infografice şi studii de caz, atlasul arată „cum riscurile de secetă sunt interconectate (…). Și cum ele pot avea efecte în cascadă. Ceea ce alimentează inegalităţile şi conflictele şi ameninţând sănătatea publică”, a explicat un comunicat, prin care ONU trage un semnal de alarmă.
Astfel, secetele pot reduce producţia de energie hidroelectrică. Ceea ce declanșează o creştere a preţului energiei sau pene de curent. Dacă acest lucru se produce în timpul unui val de căldură, atunci se poate ajunge la o recrudescenţă a spitalizărilor şi a deceselor. Din cauza lipsei de dispozitive de ventilaţie şi de climatizare.
Noul atlas are şi obiectivul de a îi îndemna pe liderii din sectorul public şi cel privat „să regândească radical felul lor de a lua decizii. Și de a gestiona riscurile de secetă”, a rezumat Ibrahim Thiaw, secretarul executiv al CNULCD, a cărei cea de-a 16-a conferinţă se desfăşoară la Riad în perioada 2-13 decembrie.