Rotația Pământului e unul dintre factorii care determină viața pe Pământ, cel puțin așa cum o știm. Cu acest fenomen, nicio parte a planetei nu e încălzită până la temperaturi extreme, ceea ce permite existența unor medii diverse.
Experții au dezvăluit un detaliu inedit despre încetinirea rotației Pământului. Ce s-a întâmplat în urmă cu milioane de ani
Încetinirea rotației Pământului reprezintă un fenomen care poate schimba viața așa cum o știm pe planetă, dar procesul e influențat de mai mulți factori.
Recent, experții au observat că rotația Pământului încetinește. Ceea ce a ridicat numeroase semne de întrebare despre viitorul vieții pe planeta noastră.
Acum, o echipă internațională de experți a cercetat istoria acestui fenomen.
Experții au dezvăluit un detaliu inedit despre încetinirea rotației Pământului
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă din China, Franţa, Germania şi Irlanda a descoperit că acum 650 de milioane şi până în urmă cu 280 de milioane de ani distanţa Pământ-Lună a crescut cu aproximativ 20.000 km. Lungimea unei zile s-a prelungit cu aproximativ 2,2 ore în urma acestui fenomen, a relatat publicaţia Science and Technology Daily, citată de agenţia Xinhua, scrie AGERPRES.
Încetinirea rotaţiei Pământului a fost cauzată, de-a lungul timpului, de disiparea mareelor. Însă rata acestei încetiniri nu a fost constantă, potrivit unui articol ştiinţific. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Cercetătorii au analizat opt seturi de date geologice. Le-au folosit pentru a reconstrui istoria rotaţiei Pământului din urmă cu 650 de milioane până acum 240 de milioane de ani.
Descoperirile le-au permis să testeze modelele fizice ale mareelor. Și să identifice un tipar în formă de scară în decelerarea Pământului din urmă cu 650 de milioane-280 de milioane de ani.
Mai exact, există două perioade cu o decelerare accentuată a rotaţiei Pământului. Una de acum 650-500 de milioane de ani. Și din urmă cu 350-280 de milioane de ani. Cele 2 perioade sunt separate de un interval cu decelerare stagnantă. Acesta a avut loc acum 500-350 de milioane de ani, pentru încetinirea rotației Pământului.
Perioadele de încetinire au coincis cu extincții în masă
Aceste două perioade au coincis aproximativ cu aşa-numita explozie cambriană – apariţia unei imense varietăţi de forme de viaţă multicelulare. Și cu cel mai mare eveniment de extincţie în masă din istoria Pământului, se menţionează în articol.
Cercetătorii au notat că cele două perioade ar fi putut oferi condiţiile necesare pentru evoluţia ecosistemelor marine timpurii.
Modelarea a indicat că, exceptând perioada foarte recentă, disiparea mareelor reprezintă principalul factor de încetinirea rotaţiei Pământului, potrivit articolului ştiinţific.
Studiul are o importantă semnificaţie teoretică. Mai ales pentru cercetări în domeniul climei, mediului şi evoluţiei biologice în contextul decelerării rotaţiei Pământului, a declarat Ma Chao, profesor la Universitatea de Tehnologie din Chengdu.
Echipa de oameni de ştiinţă va studia în continuare legăturile interne dintre schimbările în viteza de rotaţie a Pământului şi fenomenele naturale. Cum ar fi câmpul magnetic al Pământului. Și acţiunile mareelor şi schimbările climatice. Pentru a construi un model de evoluţie a sistemului terestru mai cuprinzător şi mai precis, a precizat Ma.
Potrivit altor studii recente, rotația Pământului se schimbă din cauza topirii ghețarilor, un fenomen despre care experții avertizează de decenii.