Durata zilei e influențată de un echilibru temporar între forțele generate de Lună și Soare. Atunci când s-a format în urmă cu 4.5 miliarde de ani, Luna era mult mai apropiată de Pământ decât e acum. Ca urmare, influența diferit rotația planetei noastre.
De ce are o zi doar 24 de ore. Puțini știu motivul pentru care nu e mai lungă
Te-ai întrebat de ce are o zi doar 24 de ore? Aceasta ar putea ajunge și la 60 de ore, dar un proces specific o împiedică.
În acea perioadă, Pământul se rotea mult mai repede decât o face acum. Astfel, o zi pe planeta noastră dura doar 10 ore, potrivit Space.com.
De atunci, Luna s-a îndepărtat treptat de Pământ și rotația planetei a încetinit.
De ce are o zi doar 24 de ore
Ritmul la care se îndepărtează Luna de Pământ e de 3.78 de centimetri pe an. Experții au estimat această distanță cu ajutorul experimentelor ce au presupus utilizarea reflectoarelor lăsate pe Lună cu misiunea Apollo.
Astfel, experții au putut studia mai detaliat de ce o zi are doar 24 de ore. La ritmul la care se îndepărtează Luna, ziua ar fi trebuit să aibă o durată de 60 de ore. Dar dincolo de forța gravitațională exercitată de Lună, un alt proces e implicat în acest fenomen.
Astronomi din cadrul Universității din Toronto și Universității din Bordeaux, conduși de Hanbo Wu, au în sfârșit un răspuns care poate explica de ce ziua nu are 60 de ore. E legat de echilibrul dintre forța generată de valurile termice din atmosfera Pământului și fluxul influențat de Lună.
Gravitația Lunii afectează oceanele Pământului. Ca urmare, au loc fluxul și refluxul, pe măsura ce Luna orbitează în jurul planetei. Procesul formează un fel de umflătură în ocean ce se deplasează în același ritm cu satelitul natural. Cu cât masa din această umflătură e mai mare, cu atât forța cu care e trasă crește.
La acest proces se adaugă și efectele frecării între valuri și fundul mării. Ca urmare, rotația Pământului e încetinită cu 1.7 milisecunde la fiecare secol.
Valurile termice din atmosfera Pământului contracarează acest efect dacă perioada în care se răsfrâng în jurul planetei e în rezonanță cu rotația sa. Temperatura atmosferei controlează viteza acestor valuri. Pe măsură ce atmosfera se încinge, se umflă. Acest fenomen poate să explice de ce o zi are doar 24 de ore.
Ziua poate deveni mai lungă din cauza încălzirii globale
„Razele Soarelui produc și un val atmosferic cu același tip de umflătură,” a declarat Normal Murray, din cadrul Universității din Toronto. „Gravitația Soarelui trage de aceste umflături. Ceea ce produce momentul forței pe Pământ. Dar în loc să încetinească rotația Pământului, precum Luna, o accelerează.”
Pentru cea mai mare parte din istoria Pământului, valurile lunare erau de 10 ori mai puternice decât cele termice. Acest lucru s-a schimbat în urmă cu 2.2 miliarde de ani – 600 de milioane de ani.
Pe măsură ce atmosfera Pământului s-a încălzit, valurile termice s-au mărit și au intrat într-o frecvență care rezonează cu rotația planetei. Ca urmare, Luna încetinea rotația Pământului, pe când Soarele o accelera. Aceste 2 elemente explică de ce are o zi doar 24 de ore acum.
Află și cum se aude câmpul magnetic al Pământului.
Pentru că valurile termice, cauzate de Soare, au un rol atât de important în durata zilei, încălzirea globală poate afecta semnificativ acest proces.
„Pe măsură ce crește temperatura Pământului din cauza încălzirii globale, mutăm această frecvență de rezonanță mai sus. Efectiv mutăm atmosfera planetei mai departe de rezonanță,” a declarat Murray. „Ca urmare, durata zilei se va lungi mai repede decât ar fi făcut-o.”