Potrivit experților, cometa C/2023 A3 va fi atât de luminoasă decât stelele în următoarele luni. Astfel, va putea fi văzută și cu ochiul liber. În acest moment, însă, poate fi observată doar cu ajutorul unui telescop, din moment ce se află la o distanță considerabilă față de Soare.
Cometa care e mai luminoasă decât stelele. Va putea fi văzută în curând de pe Pământ
C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) e cometa care e mai luminoasă decât stelele, potrivit experților, și va fi vizibilă în 2024.
În următoarele luni, va deveni din ce în ce mai luminoasă, scrie IFL.com.
În luna octombrie, va atinge punctul maxim de luminozitate, moment în care poate fi privită cu ochiul liber.
Cometa care e mai luminoasă decât stelele
Cea mai mică distanță dintre cometă și Soare va fi pe 27 septembrie. Atunci, se va afla la doar 58.6 milioane de kilometri de Soare. Adică o distanță similară cu cea a planetei Mercur. După câteva săptămâni, pe 12 octombrie, cometa se va apropia cel mai mult de Pământ.
Care care e mai luminoasă decât stelele va trece la 70.6 milioane de kilometri distanță de planeta noastră.
Experții estimează că magnitudinea maximă va avea loc în acea perioadă. Potrivit predicțiilor științifice, C/2023 A3 va fi mai luminoasă decât aproape toate stelele de pe cer. În cele mai optimiste scenarii, cometa ar fi mai luminoasă decât Jupiter, aproape la aceeași magnitudine cu Venus.
Ca urmare, C/2023 A3 va fi una dintre luminoase comete observate vreodată. Potrivit experților, va fi vizibilă la apus. Așa că va putea fi admirată de milioane de oameni, fără să fie nevoie să aștepte până în timpul nopții pentru a vedea fenomenul.
Cometa a fost descoperită în urmă cu 15 luni de 2 observatoare. Inițial, a fost observată de Zijinshan Astronomical Observatory. Dar imaginea era vagă și a fost pierdută în alte observații. Cometa care e mai luminoasă decât stelele a fost observată ulterior și de Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), din Africa de Sud. După descoperirea oficială, cometa a fost găsită și în observații din decembrie 2022.
Ce sunt cometele, de fapt
Cometele sunt compuse din gheață și praf. Acestea s-au format la începutul Sistemului Solar, în urmă cu 4.6 miliarde de ani. Cele mai multe au orbite stabile, dincolo de planeta Neptun.
Cometele sunt rămășițele înghețate, rămase în urma formării Sistemului Solar. Astronomul Fred Whipple a fost primul care a descris aceste roci spațiale drept „bulgări murdari”, scrie LiveScience. Și cometa care e mai luminoasă decât stelele are aceeași compoziție.
Datorită distanței sale față de oare și Pământ, va fi mai vizibilă pe cer în luna octombrie. Atunci, va putea fi admirată și cu ochiul liber, fără să fie nevoie de un telescop.
Acestea sunt formate din gheață și praf. Atunci când o cometă se apropie de soare, nucleul se încâlzește și gheața se transformă din material solid, în gaz, o diferența notabilă între asteroizi, meteoriți și comete.
Acest proces duce la crearea unei atmosfere în jurul cometei. Aceasta poate avea un diametru de mii de mile. Cometele și asteroizii s-au format în aproximativ aceeași perioadă, dar în condiții diferite. Ca urmare, au compoziții diferite.