Cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2024. În ce luni vor avea loc

Cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2024 vor oferi priveliști inedite pentru cei care vor să urmărească fenomenele astronomice.

Publicat: 4 ianuarie 2024, 13:32
Reclamă

În 2024, vom avea parte de numeroase fenomene astronomice inedite. Printre acestea se numără Luni pline și ploi de meteoriți, dar și unele evenimente rare. Marea eclipsă care va avea loc în aprilie are loc „o dată într-o generație”, potrivit experților.

În multe nopți, va exista oportunitatea de a vedea diferite planete, mai strălucitoare decât de obicei, scrie CNN.

În plus, în acest an, ciclul solar va atinge punctul de activitate maximă. Ceea ce poate duce la mai multe aurore boreale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2024

Pentru unele dintre fenomenele astronomice din acest an, vei avea nevoie de un binoclu sau telescop, pentru a admira pe deplin evenimentul. Altele, în schimb, vor fi vizibile cu ochiul liber.

O ploaie de meteoriți e formată din bucăți ce provin de la comete care se descompun atunci când sunt încălzite de Soare. Atunci când Pământul ajunge în zona în care se află aceste bucăți, are loc o ploaie de meteoriți. 

Reclamă
Reclamă

În unele seri, în condițiile meteo potrivite, pot fi văzuți și 10 – 60 de meteoriți pe oră. Unele ploi de meteoriți pot să apară și să dispară în câteva ore, pe când altele durează câteva săptămâni. 

Iată care vor fi cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2024: 

Quadrantidele – 3- 4 ianuarie 

În unii ani, în timpul Quadrantidele, pot fi văzuți și 1-2 meteoriți în fiecare minut, în condiții meteo potrivite. În 2024, această ploaie de meteoriți va atinge apogeul pe 3- 4 ianuarie, dar va dura doar câteva ore. Quadrantidele vor putea fi văzute cel mai bine din Europa. 

Lyridele – 21 – 22 aprilie 

După Quadrantidele, una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2024, vor mai trece aproximativ 3.5 luni până la Lyride. De obicei, ploile de meteoriți din aprilie nu sunt atât de puternice. În medie, 1 meteorit va fi vizibil cam o dată la 5 minute. 

Apogeul Lyridelor va fi cel mai vizibil în Europa și va avea loc la o distanță îndeajuns de mare de Luna plină încât să fie mai vizibile. Cu doar câteva zile înainte va avea loc și eclipsa solară din aprilie.

Eta Aquaride – 4 – 5 mai

Această ploaie de meteoriți e produsă de Cometa lui Halley. Meteoriții din această perioadă au o viteză de 66 de kilometri. Au cozi mai mari, ce sunt vizibile și câteva secunde după. 

Această ploaie de meteoriți poate fi admirată cel mai bine din Emisfera Sudică. 

Delta Aquaride – 30 – 31 iulie 

La fel ca Eta Aquaride, și această ploaie de meteoriți se vede cel mai bine din Emisfera Sudică. Va fi activă de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii august. Apogeul va avea loc pe 30 – 31 iulie. 

Perseidele – 12 – 13 august

Perseidele reprezintă una dintre cele mai cunoscute și spectaculoase ploi de meteoriți, nu doar din 2024. Sunt vizibile la jumătatea lunii august și apogeul va fi atins pe 12 – 13 august. Media e de 1 meteorit pe minut, în funcție de condițiile meteo. 

În 2024, această ploaie va fi mai luminoasă în America de Nord. Ca urmare, luminozitatea meteoriților va putea fi admirată mai ușor. 

Draconidele – 7 – 8 octombrie 

Draconidele (cunoscute și drept Giacobinidele) rerezintă un fenomen neobișnuit. Punctul cel mai luminos al meteoriților e atins pe măsură ce Soarele apune. Astfel, dacă vrei să le admiri, poți face acest lucru seara, nu în mijlocul nopții, ca la alte ploi de meteoriți. 

Orionidele – 21 – 22 octombrie 

Orionidele sunt vizibile tot datorită Cometei lui Halley, deși nu sunt la fel de vizibile. La fel ca Eta Aquarid, ploaia durează mai multe seri. Apogeul va fi pe 22 octombrie, aproape de miezul nopții. 

Tauridele de Sud – 5 – 6 noiembrie 

Tauridele nu sunt la fel de cunoscute precum alte ploi de meteoriți. Au loc în perioada octombrie – noiembrie, dar apogeul va avea loc în perioada 5 – 6 noiembrie. 

De obicei, sunt vizibili aproximativ 10 meteoriți pe oră. Dar unii dintre ei sunt foarte luminoși. Viteza lor e mai mică, însă – aproximativ 30 de kilometri pe secundă – și reprezintă una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2024. 

Tauridele de Nord – 11 – 12 noiembrie

Spre deosebire de ploaia de meteoriți precedentă, ce va fi vizibilă în Emisfera Sudică, Tauridele de Nord pot fi admirate cel mai bine din Emisfera Nordică. Punctul maxim va fi atins în noaptea de 11 – 12 noiembrie. 

Leonidele – 17 – 18 noiembrie 

Leonidele sunt unele dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2024. Leonidele sunt produse de cometa 55P/Tempel-Tuttle. Vizibilitatea lor nu va fi afectată de lumina Lunii pline. 

Geminidele – 13 – 14 decembrie 

În perioadele Geminidelor, pot fi vizibili aproximativ 100 de meteoriți pe oră. Pentru că Luna plină nu va avea loc în apropierea datei, meteoriții vor putea fi admirați fără probleme. 

Geminidele sunt produse de 3200 Phaethon, au asteroid descoperit abia în 1983. Acesta orbitează în jurul Soarelui la fiecare 3.3 ani. 

Ursidele – 21 – 22 decembrie 

Ultima ploaie de meteoriți din an produce aproximativ 10 meteoriți vizibili pe oră, în cele mai bune condiții. Apogeul va fi atins pe 21 – 22 decembrie și se va vedea cel mai bine în America de Nord și vestul Europei.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Zonele din Orientul Mijlociu se numără printre țările care nu vor mai putea fi locuite din cauza încălzirii globale
2024 ar fi primul an în care Pământul trece de pragul de încălzire de 1.5 grade Celsius. Avertismentul experților
2024 ar fi primul an în care Pământul trece de pragul de încălzire de 1.5 grade Celsius. Avertismentul experților
Monede de aur cu un lanț, pe fundal de lemn închis, pentru a ilustra cum un bărbat a făcut „descoperirea secolului”
Metal extraterestru neobișnuit găsit într-un tezaur vechi de 3.000 de ani. De unde ar fi provenit
Metal extraterestru neobișnuit găsit într-un tezaur vechi de 3.000 de ani. De unde ar fi provenit
Ploaie de meteoriți, similară cu Lyride, din 2023, pe cer albastru și mov
Când încep Leonidele. Ploaia de meteoriți e cunoscută pentru „mingile de foc” care aprind cerul
Când încep Leonidele. Ploaia de meteoriți e cunoscută pentru „mingile de foc” care aprind cerul
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Telefon Android la încârcat, pe fundal galben, cu fir alb. Unele trucuri pot prelungi durata de viață a bateriei dispozitivelor Android
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Experții au dezvăluit metoda de încărcare care protejează bateria telefonului pe termen lung, dar pe care puțini utilizatori o folosesc. Atunci când vine vorba de utilizarea telefonului, protejarea bateriei e unul dintre cele mai...
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
2
Persoană umblă la cetrala termică albă pentru a găsi temperatura ideală
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Te-ai întrebat care e temperatura ideală pentru centrala termică? Experții au dezvăluit trucuri de încălzire pe care le poți folosi pentru a nu-ți încărca factura. Descoperirea soluțiilor simple pentru reducerea costurilor la încălzire poate...
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
3
Utilizator care stă în fața unui laptop, cu logare pe un ecran verde. Experții au dezvăluit cum îți poate fi furată parola
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă
Ca în fiecare an, au fost dezvăluite cele mai folosite parole în 2024, care pun conturile în pericol pentru că sunt atât de ușor de spart.  În fiecare an, zeci de milioane de conturi...
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă
4
Calculator cu ecranul albastru, după pana globală Microsoft Windows din iulie 2024, pentru a ilustra cum Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Microsoft a dezvăluit când va fi „pensionat” Windows 10, fosta varianta a sistemului de operare, care e instalată pe peste 1 miliard de dispozitive.  Momentul în care Windows 10 nu va mai primi actualizări...
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
5
4 astronauți care au revenit pe Pământ pe 12 martie 2024, la bordul unei capsule SpaceX, îmbrăcați în uniforme cu alb și negru
Fun
NASA încă cercetează motivul spitalizării astronautului care s-a întors de pe Stația Spațială Internațională. Agenția încă nu a dezvăluit cauza reală
NASA încă cercetează motivul spitalizării astronautului după ce acesta s-a întors pe Pământ de pe Stația Spațială Internațională. Luna trecută, 3 astronauți NASA și un cosmonaut din Rusia au ajuns la un spital din...
NASA încă cercetează motivul spitalizării astronautului care s-a întors de pe Stația Spațială Internațională. Agenția încă nu a dezvăluit cauza reală
PARTENERI
×