Potrivit experților, fenomenul se numește iluzia Lunii. Chiar dacă Luna pare să aibă dimensiuni diferite, ea nu își schimbă mărimea, ci e vorba de cum e percepută de pe Pământ. Iluzia poate fi testată de oricine se uită pe cer și poate fi chiar surprinsă de persoanele care au cameră.
De ce pare Luna mai mare în unele nopți, dar mai mică în altele. Explicația simplă
Te-ai întrebat vreodată de ce pare Luna mai mare în unele nopți, dar mai mică în altele? Experții au o explicație simplă pentru fenomen.
Iluzia Lunii a fost discutată de astronomi timp de secole. În acest timp, există câteva detalii de care par toți să fie de acord, scrie IFL Science.
De cele mai multe ori, oamenii observă că Luna pare mai mare și mai apropiată atunci când e plină și aproape de orizont.
De ce pare Luna mai mare în unele nopți, dar mai îndepărtată în altele
Potrivit experților, Luna pare mai mare în aceste condiții pentru că mintea umană percepe un obiect ca fiind mai mare sau mai mic – ca în cazul satelitului natural – atunci când îl compară cu alte lucruri, familiare.
În cazul în care stai în apropierea casei, de exemplu, aceasta îți va părea mare. Dacă Luna urcă pe cer lângă ea, atunci ea va părea normală. Dacă te uiți la casă de la distanță, atunci casa va părea mică.
Dacă te-ai întrebat de ce pare Luna mai mare în unele nopți, explicația are legătură cu percepția.
Potrivit experților, Luna se va ”clătina” în deceniul 2030 – află ce efecte devastatoare ar putea avea fenomenul.
Iluzia e cauzată de faptul că Luna e atât de îndepărtată, încât indiferent de unde te afli pe Pământ, va părea să aibă aceeași mărime, atunci când nu e comparată cu alte obiecte din apropiere.
Acele obiecte – precum casă, munte sau alte structuri – sunt cele care fac Luna să pară mai mare. Această iluzie depinde și cât de departe te afli de acele obiecte.
Atunci când Luna se ridică pe cer lângă o casă îndepărtată, poate să pară mai mare. Fotografii folosesc acest truc pentru a crea imaginile spectaculoase cu obiecte îndepărtate, atunci când Luna se află în spatele lor.
Atunci când experții explică de ce Luna pare mai mare în anumite nopți, ei se referă la iluzia Lunii. Oamenii tind să perceapă Luna ca fiind mai mare sau mai apropiată atunci când sunt în vacanță și o privesc din zone în care nu se află structuri mari prin care pot face o comparație.
Există mai multe teorii privind iluzia Lunii
Există mai multe teorii care pot explica iluzia Lunii, dar acestea nu pot explica exact de ce are loc acest fenomen.
Una dintre ele e că atmosfera poate juca rolul unei lentile, ce face satelitul natural să pară mai mare. Atunci când Luna se află aproape de orizont, lumina sa trebuie să parcurgă o porțiune mai mare din atmosfera Pământului. Chiar dacă aerul poate influența modul în care e percepută lumina și forma Lunii, nu joacă rolul unei lupe.
Recent, un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a detunat pe cer – află unde a fost observat.
Atunci când vorbim de ce pare Luna mai mare în unele nopți, o altă teorie eronată e că ea chiar e mai apropiată în anumite momente. Orbita Lunii nu e perfect circulară (e mai mult ovală) și, într-adevăr, uneori e mai apropiată de Pământ, în decursul unei luni. Dar atunci când Luna e mai apropiată distanța e redusă cu doar 12-15% față de cel mai îndepărtat punct. Aceasta e o diferență mult prea mică pentru a justifica iluzia Lunii.