Schimbările climatice au afectat nenumărate specii și țestoasele marine nu fac excepție. Potrivit experților, specia din zona Floridei se confruntă cu un dezechilibru din punct de vedere al genului specimenelor din noua generație.
Cele mai multe țestoase marine eclozate pe o plajă din Florida sunt femele. Ce a cauzat fenomenul neobișnuit
Cele mai multe țestoase marine eclozate pe o plajă din Florida sunt femele, în urma unui fenomen îngrijorător.
Cele mai multe țestoase marine care au eclozat acum sunt femele, potrivit AGERPRES.
Detaliul poate avea repercusiuni notabile pentru specie pe termen lung.
Cele mai multe țestoase marine eclozate pe o plajă din Florida sunt femele
Ţestoasele marine din Florida se confruntă cu un dezechilibru din punctul de vedere al genului, accentuat de schimbările climatice. Valurile de căldură recente au dus la încălzirea atât de puternică a nisipului de pe anumite plaje, încât aproape toate ţestoasele născute sunt femele, scrie Reuters.
”Cel mai înfricoşător este că ultimele patru veri din Florida au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată”, a precizat Bette Zirkelbach, manager al Turtle Hospital din Marathon, un oraş din Florida Keys. Acesta e un arhipelag de insule tropicale care începe din extremitatea sudică a statului. Acolo, cele mai multe țestoase marine eclozate sunt femele.
”Oamenii de ştiinţă care studiază puii şi ouăle de ţestoasă nu au descoperit ţestoase de sex masculin. Ci doar ţestoase femele în ultimii patru ani”, a spus Zirkelbach, al cărei centru destinat ţestoaselor operează din 1986.
Când o ţestoasă femelă sapă un cuib pe plajă, temperatura nisipului determină genul puilor. Zirkelbach a spus că un studiu australian a arătat statistici similare. ”99 dintre puii de ţestoasă marină recent eclozaţi sunt femele,” a declarat Zirkelbach.
În locul determinării sexului în timpul fertilizării, sexul ţestoaselor marine, ca şi în cazul aligatorilor, depinde de temperatura ouălor în dezvoltare, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA).
Dacă un ou de ţestoasă incubează la o temperatură mai mică de 27.7 grade Celsius, puii de ţestoasă vor fi masculi. Dacă incubarea se face la o temperatură de peste 31 de grade Celsius, vor fi femele, potrivit paginii de internet a Serviciului Naţional pentru Oceane din cadrul NOAA.
Pentru că cele mai multe țestoase marine eclozate pe o plajă din Florida sunt femele, specia ar putea fi în pericol.
Țestoasele marine ar putea avea probleme de reproducere pe viitor
”Pe parcursul anilor, se va înregistra un declin accentuat al populaţiei întrucât pur şi simplu nu avem diversitate genetică”, a spus Melissa Rosales Rodriguez, îngrijitoare de ţestoase la recent inauguratul spital de la Miami Zoo. ”Nu avem un raport mascul-femelă necesar pentru a putea avea o sesiune de împerechere de succes”.
Cele două spitale dedicate ţestoaselor se luptă de asemenea cu combaterea tumorilor la ţestoase. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de fibropapilomatoză. Tumorile sunt contagioase la alte ţestoase şi pot provoca moartea dacă nu sunt tratate. Acum, cele mai multe țestoase marine eclozate pe o plajă din Florida sunt femele.
Întrucât climatul afectează viitorul ţestoaselor, iar boala este atât de larg răspândită, Zirkelbach crede că este necesar să salveze toate ţestoasele pe care le poate salva. Ea vrea să deschidă şi alte centre de reabilitare. ”Spitalul ţestoaselor a fost primul. Dar din păcate, este nevoie şi în alte locuri din Florida”.