Pe Everest, cel mai înalt munte, se află un ghețar impresionant. Din cauza încălzirii globale care afectează întreaga planetă, ghețarul se topește într-un ritm accelerat, ce ar putea duce la efecte devastatoare.
Cel mai înalt ghețar din lume se topește. Gheața din ultimii 2.000 de ani a dispărut în 25 de ani
Cel mai înalt ghețar din lume, ce se află pe Everest, se topește într-un ritm accelerat. Experții cred că gheața din ultimii 2.000 de ani a dispărut în doar un sfert de secol.
Experții susțin că gheața care s-a format în ultimii 2.000 de ani a dispărut în doar 25 de ani, potrivit CNN.
Specialiștii au tras un semnal de alarmă privind topirea rapidă a ghețarilor, la nivel global.
Cel mai înalt ghețar din lume se topește
Descoperirea servește drept avertisment că topirea rapidă a ghețarilor în unele dintre cele mai înalte zone de pe Pământ ar putea avea un impact devastator. Fenomenul poate duce la formarea mai frecventă a avalanșelor. În plus, va duce la reducerea surselor de apă de care depind aproximativ 1.6 miliarde de oameni care trăiesc în zonele muntoase.
În urma unei expediții din 2019, o echipă de cercetători a adunat probe pentru a stabili istoricul climatic. Au instalat și două stații meteo automate. Acestea sunt folosite pentru a observa cum sunt afectați cei mai înalți ghețari din lume de încălzirea globală.
Acum că cel mai înalt ghețar din lume se topește, experții trag un semnal de alarmă.
Potrivit rezultatelor expediției, gheața care s-a format în 2.000 de ani s-a topit în aproximativ 25 de ani. Ca urmare, stratul s-a subțiat într-un ritm de 80 de ori mai rapid decât cel de formare. În urma încălzirii globale, mai multe medii ar putea să dispară.
„Efectul se vede tot mai mult de la sfârșitul anilor 1990”, a declarat Paul Mayewski. El e directorul Institutului pentru Schimbările Climatice de la Universitatea din Maine. Schimbările climatice provocate de om au perturbat inclusiv echilibrul pe care-l asigurau suprafețele acoperite de zăpadă.
„Este o schimbare radicală față de ceea ce a fost resimțit în acea zonă, probabil de când munții au început să fie locuiți. S-a întâmplat foarte repede”, a mai adăugat Mayewski.
Citește continuarea pe observatornews.ro