Potrivit estimărilor experților, tundra siberiană poate să dispară până în anul 2500, dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse semnificativ. Chiar și cele mai optimiste scenarii, două treimi din mediu ar putea să dispară.
Tundra siberiană ar putea să dispară. Ce pericol o poate distruge
Tundra siberiană ar putea să dispară, potrivit experților. Schimbarea poate avea loc în următoarele sute de ani, din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră.
Mediul din tundra siberiană e caracterizat de un sezon scurt de creștere. Printre flora locală se numără iarbă, mușchi și licheni, scrie Science Alert.
Experții estimează că din întreaga tundră ar putea să rămână doar două fragmente, se parate de o distanță de 2.500 de kilometri.
Tundra siberiană ar putea să dispară
„A fost extraordinar pentru noi să vedem cât de repede se va transforma tundra în pădure,” a declarat Stefan Kruse, ecolog din cadrul Alfred Wegener Institute (AWI).
Tundra siberiană ar putea să dispară și un astfel de fenomen ar putea să aibă un efect semnificativ asupra biodiversității și culturii umane. În plus, ar putea grăbi încălzirea arctică, potrivit unor declarații pe care le-a oferit Kruse pentru Live Science.
Încălzirea din regiunea arctică a avansat semnificativ în ultimele decenii. Aceasta e de două ori mai rapidă decât în celelalte zone de pe glob.
Potrivit experților, cel mai mare organism din lume e mâncat încet – află ce vârstă impresionantă are.
În perioada 1960 – 2019, temperaturile au crescut cu aproximativ 4 grade Celsius, în regiunea arctică. Căldura a redus și cantitatea de gheață și afectează inclusiv pădurile de zade din zona siberiană.
Nu se știe exact cât de repede vor înlocui aceste păduri ecosistemul acoperit de iarbă. Acum, Kruse și colegul său, Ulrike Herzschuh, au creat un nou model de simulare pe calculator. Acesta evaluează cei 4.000 de kilometri pe care se întinde tundra. Acesta ia în considerare ciclul de răspândire al copacilor. Printre factorii importanți se numără cât de departe pot fi dispersate semințele și cât de bine cresc atunci când sunt în competiție directă cu alți copaci.
Cu toate aceste date, experții au concluzionat că tundra siberiană ar putea să dispară.
Tundra siberiană ar putea să fie „ruptă” în două fragmente
Potrivit modelului, tundra siberiană ar putea fi „ruptă” în două fragmente, din cauza încălzirii globale. Acestea s-ar afla la o distanță de 2.500 de kilometri.
Potrivit modelului, copacii s-ar putea răspândi în partea nordică, din cauza încălzirii. Dacă vor face acest lucru, ritmul va fi accelerat. În scenariul în care emisiile de carbon vor fi reduse la 0, până în anul 2100 și creșterea temperaturilor globale nu va trece de pragul de 2 grade Celsius, doar 32.7% din tundra pe care o știm astăzi ar putea să mai reziste până în anul 2500.
Și recolta globală de cafea e în pericol. Ce s-ar putea întâmpla cu una dintre cele mai cunoscute băuturi din lume.
Astfel, modelul experților a prezis că tundra siberiană ar putea să dispară până în anul 2500. În cel mai optimist scenariu, cele două fragmente vor fi la distanțe semnificative unul față de celălalt. Primul se va afla în Chukotka (în partea de est). Celălalt se va afla în Peninsula Taymyr, în partea de nord.
În scenariul moderat (în care emisiile de carbon nu scad până în anul 2050 și sunt reduse doar la jumătate până în 2100), zadele vor acoperi aproape toată tundra. Doar 5.7% din mediul actual va mai exista, până în anul 2500.
În scenariile mai pesimiste, tundra siberiană dispare complet.