Un grup de astronomi a folosit telescopul James Webb pentru a identifica nu doar cea mai veche, dar și cea mai îndepărtată structură de acest fel. Gaura neagră consumă în acest moment o galaxie apropiată.
Cea mai veche gaură neagră din univers a fost descoperită. La ce distanță fantastică se află de Pământ
Cea mai veche gaură neagră din univers a fost descoperită cu ajutorul telescopului james Webb, la o distanță fantastică de Pământ.
Descoperirea poate fi un pas important în înțelegerea modului în care găurile negre supermasive ating mase incredibile. Uneori de milioane sau chiar miliarde de ori mai mari decât cea a Soarelui, scrie Space.com.
Gaura neagră se află în galaxia GN-z11, aflată la o distanță de 13.4 miliarde de ani-lumină de Pământ. Ar fi fost creată la doar 400 de milioane de ani după Big Bang.
Cea mai veche gaură neagră din univers a fost descoperită
Astronomii dintr-o echipă internaţională au descoperit cea mai veche gaură neagră cunoscută. Aceasta exista deja la începuturile cosmosului, când Universul avea vârsta de abia 400 de milioane de ani, potrivit unui studiu publicat recent, informează AFP, scrie AGERPRES.
Această detecţie o devansează „cu aproximativ 200 de milioane de ani pe cea a unei găuri negre masive”, a declarat Jan Scholtz, astrofizician la Institutul de cosmologie Kavli din cadrul Universităţii Cambridge din Marea Britanie.
Ea „va alimenta o nouă generaţie de modele teoretice”. Acestea vor fi folosite pentru a explica un astfel de fenomen în Universul tânăr, în urmă cu peste 13 miliarde de ani. Studiul a fost publicat în revista Nature.
Imaginaţi-vă un obiect cosmic cu o masă estimată a fi de 1.6 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. Invizibil, ca toate găurile negre, el absoarbe materia înconjurătoare. Emite în acelaşi timp o cantitate fenomenală de lumină în jurul periferiei sale.
Acea lumină le-a permis astronomilor să detecteze galaxia în centrul căreia se ascundea cea mai veche gaură neagră. Denumită GN-z11, a fost anunţată descoperirea ei în 2016 cu ajutorul telescopului spaţial Hubble.
GN-z11 era pe atunci galaxia cea mai veche, şi deci cea mai îndepărtată, observată de Hubble. Până la lansarea în 2022 a telescopului spaţial James Webb, care a permis detectarea găurii negre din GN-z11.
James Webb a descoperit gaura neagră
Această detecţie se adăugă altora realizate cu telescopul James Webb. Acesta dezvăluie un Univers tânăr ce adăpostea obiecte cosmice mult mai luminoase decât se aşteptau astronomii.
Gaura neagră detectată de echipa internaţională coordonată de Universitatea Cambridge a fost datată la 430 de milioane de ani după Big Bang. Era perioada zorilor cosmici. Atunci, primele stele şi galaxii ieşeau din aşa-numita „epocă întunecată”.
Problema, pentru o gaură neagră de această mărime, este de a înţelege felul în care ea a putut să crească. Mai ales atât de repede. Acest lucru a necesitat, de obicei, perioade de timp de câteva sute de milioane de ani. Sau de câteva miliarde de ani pentru cele descoperite mai târziu. Cea mai veche gaură neagră din univers are o masă semnificativă.
Caracteristicile sale „sugerează o creştere mai rapidă şi mai precoce decât cele ale altor găuri negre cunoscute din epoci atât de îndepărtate”, a explicat Stephane Charlot, astrofizician la Institutul de astrofizică din Paris. Charlot e și coautor al studiului.
Şi, în consecinţă, au existat „mecanisme de formare a găurilor negre în Universul tânăr. Care ar putea fi diferite de cele pe care le cunoaştem în Universul mai apropiat”, a adăugat el.
Dacă se respectă scenariile clasice, „Universul era pe atunci prea tânăr pentru a adăposti o gaură neagră atât de masivă. Deci trebuie să avem în vedere alte modalităţi pentru a explica apariţia sa”, a declarat profesorul Roberto Maiolino, astrofizician la Universitatea Cambridge. Maiolino e și principalul autor al studiului, citat într-un comunicat.