În fiecare an, au loc 2 solstiții – unul în decembrie și unul în iunie. În timpul solstițiului din decembrie, are loc cea mai scurtă zi din an, în partea nordică, și cea mai lungă zi în partea sudică.
Cea mai lungă noapte din an are loc în luna decembrie. Când e solstițiul de iarnă, ce marchează și începutul iernii astronomice
Cea mai lungă noapte din an are loc în luna decembrie, în fiecare an, cu ocazia solstițiului de iarnă, moment în care începe și iarna astronomică.
De solstițiul de iarnă, Soarele se află direct deasupra Tropicului Capricornului, în emisfera sudică. După solstițiu, se mișcă înapoi spre nord, potrivit timeanddate.com.
În acest an, solstițiul va începe pe 21 decembrie, la ora 23:47.
Noaptea de 21 spre 22 decembrie este cea mai lungă noapte din anul 2022
Pentru că emisfera nordică e îndreptată în direcția opusă față de Soare în decembrie, primește mai puțină lumină în timpul zilei. În timpul solstițiului de iarnă, înclinarea Polului Nord e cea mai îndepărtată de Spare. Ca urmare, atunci e cea mai scurtă zi din an.
E și cea mai lungă noapte din an, pentru emisfera nordică. Efectele sunt observate cel mai bine în zonele îndepărtate de ecuator. În zonele tropicale, cea mai scurtă zi e puțin mai scurtă de 12 ore. În zone temperate, e mult mai scurtă. La Cercul Arctic, are loc noaptea polară, timp în care Soarele nu răsare deloc.
În același timp, are loc cea mai lungă zi din an, în emisfera sudică. Și aici, efectul e observat mai bine în zonele mai îndepărtate de ecuator. La Cercul Antarctic, Soarele nu apune deloc.
Data de început oficială a iernii are loc de solstițiul de iarnă, pe 21 decembrie, potrivit Forbes. În timp ce sezoanele meteorologice urmează ciclul temperaturii anuale, sezoanele astronomice urmează poziția Pământului față de Soare.
Solstițiul poate avea loc pe 20, 21, 22 sau 23 decembrie. În 2022, cea mai lungă noapte din an va avea loc în noaptea de 21 spre 22 decembrie. De cele mai multe ori, solstițiu are loc pe 21 sau pe 22 decembrie. Solstițiile de pe 20 și 23 decembrie sunt mai rare.
Ultimul solstițiu de iarnă care a avut loc pe 23 decembrie a avut loc în 1903. Următorul va fi în 2303. Următorul solstițiu de iarnă ce va avea loc pe 20 decembrie se va întâmpla în anul 2080.
Ce este iarna astronomică
Calendarul meteorologic e o invenție relativ recentă, de la mijlocul anilor 1900, împărțit în 4 sezoane, a câte 3 luni. Sezoanele astronomice, însă, au o istorie de mii de ani. Oamenii au folosit, de-a lungul istoriei, observațiile despre fenomenele naturale pentru a marca trecerea timpului. Printre cele mai importante elemente se numără și cea mai lungă noapte din an, ce marca începutul iernii astronomice.
Calendarul astronomic urmează rotația Pământului în jurul Soarelui. Cele 2 solstiții marchează momentul în care Soarele trece deasupra ecuatorului. Echinocțiile au loc în jurul datei de 21 martie și 22 septembrie și marchează primăvara și toamna.
Astfel, iarna astronomică începe cu solstițiul de iarnă, în calendarul astronomic, un sistem folosit de mii de ani și mult mai vechi decât calendarul meteorologic.