Quaise, lansată în anul 2020, a atras atenția la nivel mondial datorită unui plan inedit. Compania vrea să sape cea mai adâncă gaură de pe Pământ. Planul companiei a atras fonduri de 63 de milioane de dolari până acum.
Cea mai adâncă gaură din lume ar putea genera energie fără limite. Ce resursă s-ar găsi în adâncuri
Cea mai adâncă gaură din lume ar putea genera energie fără limite, datorită unei resurse naturale care începe să fie folosită din ce în ce mai des.
Quaise a strâns această sumă într-o singură rundă de strângere de fonduri, potrivit Science Alert.
Compania plănuiește să sape cea mai adâncă gaură de pe Pământ creată de oameni, până acum, pentru a avea acces la energia geotermală.
Cea mai adâncă gaură din lume ar putea genera energie fără limite
Quaise vrea ca puterea geotermală să fie disponibilă mai multor oameni, din întreaga lume. Pentru a săpa gaura extrem de adâncă, experții vor să combine anumite metode de forare cu o lanternă foarte puternică.
Energia geotermală e regenerabilă, motiv pentru care începe să fie folosită din ce în ce mai des. În acest moment, energia solară și cea eoliană domină piața resurselor regenerabile. Deși reprezintă o sursă de energie fără limite, există puține locuri pe Pământ unde există roci fierbinți potrivite pentru o astfel de extragere.
Quaise vrea să schimbe acest lucru cu ajutorul unei tehnologii ce va permite săparea unor găuri la adâncimi record. Până acum, găurile realizate în crusta Pământului au atins adâncimea de 12.3 kilometri, cu Kola Superdeep Borehole. Cea mai adâncă gaură din lume va trece de acest prag. Asteroidul care a ucis dinozaurii s-ar fi izbit de Pământ primăvara.
Pentru a realiza acest lucru, sunt necesare dezvoltarea unor moduri prin care săparea să poate fi efectuată și în condițiile în care sedimentele rămase în urmă pot fi extrase din gaură, în același timp.
În plus, uneltele de săpare trebuie să fie capabile să treacă prin rocile care au temperaturi ce trec de 180 de grade Celsius.
Soluția Quaise e inspirată din cercetarea nucleară realizată în cadrul MIT Plasma Science and Fusion Center. Experții vor să folosească unde de radiația electromagnetică de câțiva milimetri. Acestea forțează atomii să se topească împreună.
Gaura ar putea atinge o adâncime de 20 de kilometri
Dacă Quaise va avea succes, cea mai adâncă gaură din lume va fi creată cu ajutorul acestei tehnologii. Cu ajutorul ei, compania vrea să treacă prin unele dintre cele mai fierbinți și tari roci. Adâncimea inițială a găurii ar fi de aproximativ 20 de kilometri și ar fi realizată în câteva luni. Descoperiri științifice din 2021 care au doborât recorduri.
La această adâncime, căldura din roci ar putea atinge temperatura de 500 de grade Celsius. Aceasta e îndeajuns de ridicată pentru a transforma apa pompată în gaură în vapori, ce pot genera electricitate.
Cu ajutorul investițiilor, Quaise anticipează ca primele dispozitive create pentru acest fel de operațiuni să fie disponibile în următorii 2 ani.
Dacă procesul va merge conform planului, cea mai adâncă gaură din lume și întregul sistem vor funcționa până în 2026.
Până în 2028, compania vrea să preia controlul asupra unor stații de energie de cărbune și să le transforme în stații ce vor folosi energia geotermală.