Ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ar lovi Pământul în 2022

Experții au dezvăluit ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ar lovi Pământul în 2022 sau în viitorul apropiat, un fenomen ce a fost cataclismic în istoria planetei.

Publicat: 31 iulie 2022, 7:43
Reclamă

Deși un asteroid nu este așteptat să lovească planeta Pământ în 2022 sau în viitorul apropiat, agențiile spațiale din întreaga lume monitorizează cu atenție astfel de formațiuni. Instituțiile încearcă să estimeze constant care ar fi consecințele unui potențial impact.

Un lucru de înțeles, din moment ce un asteriod cu traiectoria spre Terra ar fi o posibilă amenințare catastrofală. Nu este încă clar dacă avem mijloacele pentru a evita o extincție sau cel puțin o perioadă cu adevărat neagră. Motiv pentru care timpul de reacție este extrem de important și centrul eforturilor la nivel global.

Nu toți asteroizii, sau cometele, înseamnă automat sfârșitul omenirii. Roca spațială ar trebuie să fie destul de mare pentru a ne ucide pe toți, scrie New York Post.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ar lovi Pământul în 2022

Oamenii de știință cred că asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor a avut un diametru de aproximativ 12 kilometri.

Dacă un asteroid ar lovi Pământul în 2022, lucrurile s-ar schimba instant din cauza forței impactului. Un astfel de fenomen va avea efecte ulterioare semnificative asupra mediului înconjurător. Experții cred că ne-am putea aștepta la incendii masive, unde de șoc, radiații, cratele uriașe, ploaie acidă sau valuri mari de tsunami. Acestea ar avea o intensitate extremă.

Reclamă
Reclamă

Toată cenușa de la incendii și particulele vor sta în atmosferă pentru o perioadă lungă de tine, și asta e ceea ce numim o iarnă de impact. Vor bloca lumina solară, iar cenușa care va cădea pe oceane va face acid stratul superior de apă, a explicat profesorul de fizică și astronomie Britt Scharringhausen, de la Beloit College.

Lucrurile iau foc, omori totul prin oceane și îngheți Pământul, și asta înseamnă doi ani de iarnă de impact constantă”, a precizat expertul despre ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ar lovi Pământul în 2022.

Cu toate acestea, Scharringhausen nu crede că toată viața de pe Pământ va muri după impactul cu un asteroid mare. Câteva creaturi mici au supraviețuit, în trecut, impactului cu un astfel de corp ceresc ce a ucis dinozaurii. Dacă omenirea ar lua măsurile necesare de precauție, e posibil că ar putea supraviețui.

Nu totul va pieri. Dacă ne gândim la oameni, calea de a supraviețui e de a ne adăposti în subteran. Ai putea trece peste într-un buncăr, dacă ai avea destule provizii cât să ieși din perioada de iarnă, când nu vei putea crește hrană, crede el.

Planuri pentru a salva Terra de asteroizi

Unii experți sunt îngrijorați că omenirea nu este încă pregătită pentru a se apăra singură de un potențial impact fatal, dacă un asteroid ar lovi Pământul în 2022.

De exemplu, faimosul Elon Musk, CEO la SpaceX, a stârnit îngrijorare după un mesaj pe Twitter. Acesta a scris: O piatră uriașă va lovi Pământul într-un final și în prezent nu avem nicio apărare. NASA, însă, investighează anumite metode de a ne salva. Ce va face NASA dacă un asteroid ar urma să lovească Pământul.

Recent, NASA a lansat misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART). Aceasta e definită drept prima misiune dedicată investigării și demonstrării unei metode de a îndepărta un asteroid prin schimbarea mișcării lui în spațiu.

Misiunea-test vrea să verifice în ce măsură satelitul are sau nu forţa de a schimba traiectoria unui asteroid. A fost ales un asteroid de tipul celor care pot ameninţa Pământul. Impactul navei spațiale de 610 kilograme cu perechea de asterorizi Didymos și Dimorphos ar putea avea loc în lunile septembrie sau octombrie. Astfel, experții vor să testeze ce ar face dacă un asteroid ar lovi Pământul.

Ce sunt asteroizii. Diferența dintre asteroizi, meteoriți și comete

Asteroizii, numiți și mici planete sau planetoizi, sunt corpuri cerești mai mici decât planetele, dar mai mari decât meteoroizii. Aceștia pot avea diametrul de până la circa 10 metri. Asteroidul care a ucis dinozaurii s-ar fi izbit de Pământ primăvara.

Deosebirea dintre asteroizi și comete se face în prima fază (în momentul în care este descoperit corpul respectiv), după aspectul său vizual: cometele trebuie să aibă o „coamă” perceptibilă, în timp ce asteroizii nu au așa ceva. Ulterior, stabilirea formei orbitei determină clasificarea obiectului într-o anumită categorie. Majoritatea cometelor au orbite foarte excentrice, multe din ele evoluând pe orbite parabolice.

Asteroizii variază foarte mult ca mărime, de la câteva sute de kilometri în diametru pâna la roci de numai câteva zeci de metri. Câțiva dintre cei mai mari au formă sferică și se aseamănă cu planete în miniatură. Totuși, în vasta lor majoritate asteroizii sunt mult mai mici și au o formă neregulată. Compoziția fizică a asteroizilor este diversă, și în multe cazuri e prea puțin înțeleasă. Astfel, unii asteroizi sunt corpuri solide de rocă cu un conținut metalic mai mic sau mai mare. Alții constau într-un conglomerat de roci, format datorită forței gravitației.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Ilustrație cu stația spațială Tiangong, unde au ajuns recent trei astronauți
3 astronauți au ajuns la bordul ISS cu ajutorul unei nave Soyuz. Cât timp vor petrece în spațiu 
3 astronauți au ajuns la bordul ISS cu ajutorul unei nave Soyuz. Cât timp vor petrece în spațiu 
Sonda Odysseus, de Intuitive Machines, cu care SUA au revenit pe Lună, cu Luna pe fundal
Sonda lunară americană și-a încetat activitatea. Ce s-a întâmplat cu nava comercială pe Lună
Sonda lunară americană și-a încetat activitatea. Ce s-a întâmplat cu nava comercială pe Lună
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa de Lună plină din martie 2024. Fenomenul e vizibil și în România
Eclipsa de Lună plină din martie 2024. Fenomenul e vizibil și în România
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Elon Musk, pe covorul roșu la MET Gala 2022, îmbrăcat într-un costum negru, cu o cămașă albă. Cel mai bogat personaj fictiv are o avere mai mare decât a lui Musk
Fun
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
Elon Musk prezice un viitor fără joburi, în care oamenii ar trăi într-un sistem bazat pe un „venit universal ridicat”. Elon Musk a realizat mai multe predicții în ultimii ani despre impactul inteligenței artificiale...
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
2
Femeie blondă îmbrăcată în gri care își acoperă gura, pentru a ilustra cât de periculoasă e încălzirea globală
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
OMS a dezvăluit care sunt singurele țări care au aerul curat potrivit standardelor legate de calitate și poluarea cu microparticule.  OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a dezvăluit că doar 7 dintre cele 134 de...
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
3
Elon Musk, Met Gala 2022, îmbrăcat în costum. Recent, avertismentul lui Elon Musk despre economie a fost publicat pe Twitter
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină pe care o ia cu rețetă și crede că investitorii ar trebui să îi susțină obiceiul. Elon Musk susține că „aproape tot timpul” nu folosește medicamente atunci...
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
4
Femeie care e vaccinată de o doctoriță în mâna stângă, ambele purtând mască, pentru a ilustra ce e „boala x”
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni nu are vaccin momentan, dar un studiu recent a scos la iveală vulnerabilitățile sale.  Prin identificarea vulnerabilităților virusului Epstein-Barr (EBV), experții speră să găsească un vaccin...
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
5
Familie cu un bărbat, o femeie și un copil care se joacă, pe canapea, pentru a ilustra cele mai fericite țări din lume în 2023
Fun
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
Raportul Mondial al Fericirii a dezvăluit iar care sunt cele mai fericite țări din lume pentru 2024, cu schimbări notabile în top față de anii precedenți. Ca în fiecare an, Raportul Mondial al Fericirii...
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
PARTENERI
×