El Nino e un tipar climatic care descrie o încălzire neobișnuită a suprafeței apelor tropicale din estul Oceanului Pacific. El Nino e „faza fierbinte” a unui fenomen mai mare, numit El Nino – Oscilatia Sudică (ENSO).
Ce e El Nino. Fenomenul poate produce schimbări devastatoare pe planetă
În 2023, din ce în ce mai mulți oameni se întreabă ce e El Nino, fenomenul capabil să schimbe vremea la nivel mondial.
La Nina e „faza rece” a ENSO. Acesta reprezintă un tipar care include răcirea neobișnuită a suprafeței apei, scrie National Geographic.
El Nino și La Nina sunt considerate componentele oceanice ale ENSO. Oscilația Sudică reprezintă schimbările atmosferice ale fenomenului.
Ce e El Nino
El Nino are un impact asupra temperaturilor din ocean. Afectează și viteza și puterea curenților din ocean, biosfera marină și condițiile meteo din Australia și America de Sud. Evenimentele El Nino al loc periodic, la fiecare 2-7 ani.
El Nino nu e un ciclu regulat sau ce poate fi prezis în același mod precum alte fenomene. Procesul a fost recunoscut de pescarii de pe coasta Peru, drept o apă neobișnuit de caldă. Nu se știe exact, însă, ce denumire avea El Nino pentru localnicii din Peru în acea perioadă. Imigranții spanioli au numit fenomenul El Nino (micul băiat). Atunci când e scris cu litere mari, El Nino face referire la Hristos. Denumirea a fost folosită pentru că apărea, de multe ori, în apropierea Crăciunului.
Fenomenul va avea loc din nou în 2023. Experții sunt îngrijorați că, alături de alte evenimente meteo, temperatura globală va atinge un nou nivel alarmant, până la finalul anului viitor. Ei cred că un eveniment El Nino puternic va avea loc în următoarele câteva luni.
Fenomenul poate avea efecte devastatoare. Temperatura ridicată a oceanelor poate duce la uciderea vieții marine, poate crește nivelul mării și poate cauza fenomene meteo extreme. Recent, a fost publicat un articol care detaliază evoluția acestui fenomen. În ultimii 15 ani, Pământul a acumulat la fel de multă căldura ca în ceilalți 45. Cea mai multă energie a ajuns în oceane.
Acum, planeta se va confrunta și cu El Nino, ce e un fenomen extrem de puternic și care va fi resimțit la nivel global.
El Nino pune vieți în pericol la nivel global
Experții deja au observat că un El Nino s-a dezvoltat pe coasta Peru și Ecuador. Ei cred că fenomenul care va schimba temperaturile la nivel global va atinge punctul maxim în curând.
„Dacă mai apare și e un El Nino complet, probabil vom avea o încălzire globală de 0.2-0.25 de grade Celsius,” a declarat dr. Josef Ludescher, ce e expert din cadrul Institutului Potsdam pentru Cercetare Climatică.
„Sosirea lui El Nino va creşte semnificativ probabilitatea unor recorduri de temperatură şi a declanşării unei călduri mai extreme în numeroase părţi ale lumii şi în oceane,” a subliniat într-un buletin secretarul general al OMM, Petteri Taalas, după ce organizația a anunțat că El Nino a sosit.
Evenimentele El Nino din 1982 – 1983 și cele din 1997 -1998 au fost cele mai intense din secolul 20. În cadrul primului, temperaturile de la suprafața oceanului Pacific erau cu 7.8 – 12.8 grade Celsius mai mari. Schimbarea a dus la schimbări devastatoare la nivel global. Australia s-a confruntat cu secetă, în Tahiti au apărut furtuni severe și Chile a înregistrat precippitații record.