În urmă cu sute de milioane de ani, supercontinentul Pangaea s-a format. Timp de aproximativ 125 de milioane de ani, a reprezentat tot pământul uscat de pe Pământ. De atunci, bucăți de din fostul supercontinent s-au îndepărtat și recombinat în diferite moduri.
Care e cel mai mare continent din lume. Puțini știu și care e cel mai mic
Mulți știu care e cel mai mare continent din lume, dar puțini au auzit de candidatul pentru titlul de cel mai mic continent de pe planetă.
În acest moment, oficial, există 7 continente. Unii experți cred că această afirmație nu e corectă, însă, scrie Live Science.
Potrivit CIA World Factbook, continentul cel mai mare nu e un titlu disputat. Cel mai mic continent rămâne dezbătut, însă.
Care e cel mai mare continent din lume
Asia e considerat continentul cel mai mare, cu o suprafață de 44 de milioane de kilometri pătrați. După el, ca întindere, urmează Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Europa și Australia, în sistemul clasic.
În timp ce geologii nu dezbat care e cel mai mare continent din lume, discuția despre cel mai mic continent e mai amplă.
De-a lungul anilor, au existat mai multe teorii despre împărțirea continentelor. În secolul 6 î.e.n., Herodot credea că Europa, Asia și Africa trebuie să fie considerate un singur continent. Istoric, diferența dintre aceste continente s-a bazat pe tradiție și cultură. Uneori, Europa și Asia sunt combinate și numite Eurasia.
Continentele sunt zone mari de pământ ce sunt înconjurate de apă. Ca urmare, în unele țări, unele continente sunt combinate, precum Europa și Asia, America de Nord și America de Sud. Combinate, America de Nord și America de Sud au o suprafață de 42 de milioane de kilometri pătrați. Astfel, dacă ar fi considerate un singur continent, ar fi mai mare decât Africa, dar mai mic decât Asia.
Cel mai mare continent din lume nu e contestat – dar cel mai mic este.
Care e cel mai mic continent din lume
Geologii definesc continentele diferit. În această definiție, există, de fapt, 8 continente, nu 7.
„Continentele au o structură a crustei specifică,” a declarat Joann Stock, profesor de geologie în cadrul California Institute of Technology. „Sunt compuse din roci care sunt mai puțin dense decât rocile din bazinul oceanelor.”
Pentru geologi, continentele sunt zone mari de crustă continentală învecinată. Potrivit acestei definiții, mai există un continent, mai mic decât Australia – Zealandia. În timp ce Asia e considerat oficial cel mai mare continent din lume, în unele cercuri, Zealandia e considerat cel mai mic.
Atunci când plăcile tectonice se izbesc, ariile create de crusta oceanului sunt împinse sub crista continentală și înapoi în magmă.
„Sunt reciclate,” a declarat Stock. Continentele, în schimb, rămân la suprafața Pământului.
Din anul 2017, Zealandia e considerată un continent de către geologi. Cu o suprafață de doar 5 milioane de kilometri pătrați, poate lua titlul de cel mai mic continent din lume. Noua Zeelandă are o suprafață de doar 4% din cea a Australiei. Zealandia, în schimb, ocupă aproximativ echivalentul a 2 treimi din Australia. Așa că titlul pentru cel mai mic continent e disputat între Australia și Zealandia.