Țara cu cele mai multe insule. Grecia nu se află în top

Țara cu cele mai multe insule ar putea fi o surpriză pentru mulți, care s-ar aștepta ca titlul să fie acordat unui stat mai sudic, precum Grecia.

Publicat: 12 august 2022, 11:06 / Actualizat: 12 septembrie 2022, 21:25
Reclamă

Multe țări din lume se pot lăuda cu ceva. Canada, cu cele mai multe lacuri - 879.000. Rusia, cu pădurile - 45% din câte sunt pe lume. Și Suedia cu insulele. Da, Suedia are cele mai multe insule.

Reclamă

Când e vorba de insule Suedia este lider detașat. Are, atenție, 221.800 de insule nelocuite, potrivit Statista, o compania germană care oferă astfel de statistici.

Cea mai mică insulă suedeză are 25 de metri pătrați, cam cât un garaj. Dar, cumva, e insulă. Nici Finlanda nu o duce rău la capitolul insule, cu aproximativ 188.000, în timp ce Norvegia are doar 55.000.

Care e țara cu cele mai multe insule

„Au un trecut recent, din punct de vedere geologic. În ultimele 2.6 milioane de ani clima Pământului a avut o calotă arctică și ere glaciare periodice în emisfera nordică. Înainte nu avea”, a spus Karin Sigloch, cercetător la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța, pentru Live Science. Expertul a explicat că țările nordice au avut, relativ recent, creșteri și scăderi ale ghețarilor peste rocă la fiecare 41.000 de ani. Astfel, Suedia e țara cu cele mai multe insule.

Iar erele glaciare nu sunt doar perioade extinse cu anumite temperaturi. În erele glaciare sunt alte ere glaciare mai mici, denumite glaciații, sau perioade mai calde, interglaciare. În Cuaternar, a treia perioadă a Erei Cenozoice și cea mai recentă pe scara timpului geologic, și care se întinde în prezent, aceste perioade de răcire accentută au avut loc la aproximativ 41.000 de ani, până acum 800.000 de ani, când frecvența s-a rărit la 100.000 de ani. Pare lecție de geografie la care vrei să chiulești, dar stai cu noi, devine interesant. În ultima eră glaciară, numeroase regiuni din Scandinavia au fost acoperite de kilometri de gheață, care era atât de grea încât a „forțat crusta terestră să se scufunde”, potrivit BBC.

Reclamă
Reclamă

Țările din nordul Europei au un topografie suprinzător de înaltă

O perioadă mai caldă, între ani 5.000 și 3.000 (BC, înaintea erei creștine), gheața s-a topit și a ajutat crusta, care, eliberată de presiune, a urcat la loc. Fenomenul, un proces izostatic – procesul geodinamic complex și continuu de reechilibrare a stratului superior al Pământului, face ca Arhipelagul Kvarken, inclus în patrimoniul UNESCO, să se „ridice” ușor în fiecare an, cam cu un kilometru pătrat ca arie. Ca urmare, Suedia e țara cu cele mai multe insule.

Așadar, țările din nordul Europei au un topografie suprinzător de înaltă, pentru că este cald sub scoarța terestră, a mai spus Sigloch. Ceea ce înseamnă că crusta caldă împinge continentul și oceanul de deasupra. Combinația face ca Suedia, Norvegia sau Finlanda să aibă numeroase fiorduri. Acestea au lăsat „stânci să iasă de peste tot”, ne spune, mai simplu, expertul. Adică insule. Că nu arată ca Creta, asta e partea a doua.

În perioadele non-glaciare, nivelul global al mării este mult mai ridicat decât în ​​timpul unei ere glaciare. Logica din spatele acestui lucru este simplă: atunci când ghețarii se topesc, apa lor se varsă în ocean, ridicând nivelul mării. Iar efectele sunt drastice. Cu aproximativ 20.000 de ani în urmă, în timpul ultimului maxim glaciar, care s-a întâmplat în faza finală a Pleistocenului (cu 2,6 milioane de ani până la 11.700 de ani), nivelul mării era cu aproximativ 122 de metri sub nivelul actual, cred cei de la U.S. Geological Survey.
Însă, în timp ce geologia și clima explică de ce Suedia și vecinii săi au un număr mare de insule, ceva nu este chiar atât de clar. Astfel, țara cu cele mai multe insule nu se află mai aproape de Ecuator.

Care este adevărata definiție a unei insule

Pentru majoritatea oamenilor, o insulă este pur și simplu o fâșie de pământ înconjurată de apă. Dar de ce Australia, care se potrivește perfect cu această descriere, este considerată un continent, în timp ce Groenlanda, care este doar de trei ori mai mică și are atribute similare, este numită „cea mai mare insulă din lume” de Britannica? Suedia e țara cu cele mai multe insule, potrivit experților.

Deși nu există o definiție strictă și cuprinzătoare a ceea ce este un „continent”, consensul general – și cel favorizat de ThoughtCo, o resursă de educație online – este că un continent ar trebui să se afle pe propria sa placă tectonică. Groenlanda, pentru că se află pe placa nord-americană, nu se aliniază cu acest criteriu. De aceea este considerată în general o insulă.

Între timp, Siglock a sugerat că insulele Suediei nu sunt, strict vorbind, deloc insule. „Insulele” Scandinaviei nu sunt insule din punct de vedere geologic, a spus Sigloch. „Sunt la fel de continentale ca continentul. Se întâmplă să iasă din apă. Dar, vorbind colocvial, sunt insule, desigur, pentru că sunt atât de mici”.
Așadar, s-ar putea concluziona că Suedia a câștigat concursul insular din punct de vedere tehnic. Subiectul este cu siguranță dezbătut, însă.

Autorul studiului din 2005 susțin că Suedia are doar 401 insule, cel puțin atunci când definiția „insulei” este restrânsă la corpuri terestre cu populații umane permanente, dar fără o legătură permanentă cu continentul.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Hartă cu toate cele 7 continente, diferite față de primele continente ale Pământului
Primele continente ale Pământului s-ar fi scufundat în planetă. Procesul prin care au revenit la suprafață
Primele continente ale Pământului s-ar fi scufundat în planetă. Procesul prin care au revenit la suprafață
Pui de leopard Amur care se uită la cameră. Specia se numără în topul cu ce animale ar putea să dispară până în 2050
Ce animale ar putea să dispară până în 2050. Unele dintre cele mai cunoscute specii sunt în pericol
Ce animale ar putea să dispară până în 2050. Unele dintre cele mai cunoscute specii sunt în pericol
Poză cu unele dintre insulele tropicale din Raja Ampat, Indonezia, considerat „ultimul paradis de pe Pământ”
„Ultimul paradis de pe Pământ”. Cum impresionează Raja Ampat și unde se află
„Ultimul paradis de pe Pământ”. Cum impresionează Raja Ampat și unde se află
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Un avion care încă nu a decolat, pe pământ, cu apusul pe fundal, similar cu „avionul viitorului”
Cum arată „avionul viitorului”, care are 6 aripi. De ce ar fi mai bun decât avioanele actuale
Experții au dezvăluit cum arată „avionul viitorului”, care are 6 aripi, promite să ofere un vehicul aerian mai eficient, ce ar putea revoluționa industria, potrivit CEO-ului companiei producătoare.  SE Aeronautics, o companie din Alabama,...
Cum arată „avionul viitorului”, care are 6 aripi. De ce ar fi mai bun decât avioanele actuale
2
Avion privat deasupra unui oraș, similar cu avionul la bordul căruia Starlink a organizat o demonstrație WiFi
Starlink a organizat o demonstrație WiFi la bordul unui avion privat. Delta Air Lines a refuzat deja serviciul de Internet
Starlink a organizat o demonstrație WiFi la bordul unui avion privat, la câteva luni după ce compania Delta Air Lines a refuzat serviciul de Internet oferit de SpaceX, una dintre cele mai cunoscute companii...
Starlink a organizat o demonstrație WiFi la bordul unui avion privat. Delta Air Lines a refuzat deja serviciul de Internet
3
Utilizatoare care stă la masă de lemn, cu un telefon în mână, cu o imagine pe ecran. Experții au dezvăluit ce imagini nu trebuie să publici pe Facebook
Ce imagini nu trebuie să publici pe rețelele de socializare. Experții au dezvăluit riscul
Experții au dezvăluit recent ce imagini nu trebuie să publici pe Facebook sau alte rețele de socializare. Unele dintre ele pot avea repercusiuni notabile.  Atunci când vine vorba de imaginile de pe rețelele de...
Ce imagini nu trebuie să publici pe rețelele de socializare. Experții au dezvăluit riscul
4
Telefon mobil cu unele dintre cele mai accesate site-uri din lume pe ecran
Cele mai accesate site-uri din 1993 până în 2022. Ce platforme au dominat în ultimul deceniu
Topul cu cele mai accesate site-uri din 1993 până în 2022 s-a schimbat semnificativ de-a lungul deceniilor. În timp ce Google și Yahoo s-au luptat pentru prima poziție la jumătatea anilor 2000, acum unul...
Cele mai accesate site-uri din 1993 până în 2022. Ce platforme au dominat în ultimul deceniu
5
Telefon care se rulează Oppo X 2021, similar cu cel LG, pe o masă bej
Telefonul LG care se rulează a ajuns pe Internet după ce lansarea a fost anulată. Cum arată dispozitivul inedit
Telefonul LG care se rulează a ajuns pe Internet după ce lansarea a fost anulată, în video-ul unui creator de pe YouTube.  LG a închis divizia de telefoane mobile din cadrul companiei, după numeroase...
Telefonul LG care se rulează a ajuns pe Internet după ce lansarea a fost anulată. Cum arată dispozitivul inedit
PARTENERI
×