Un nou studiu a scos la iveală faptul că numeroase produce de ciocolată neagră sunt contaminate cu plumb și cadmiu. Aceste 2 metale sunt extrem de toxice. Studiul a fost realizat de cercetători din cadrul Universității George Washington și publicat în jurnalul științific Frontiers in Nutrition.
Substanța periculoasă ascunsă în ciocolată. Experții au dezvăluit ce efect poate să aibă asupra corpului uman
Experții au analizat substanța periculoasă ascunsă în ciocolată, pe care cei mai mulți utilizatori nu știu că o consumă cu fiecare înghițitură dulce.
Potrivit cercetării, peste 70 de produse cu ciocolată neagră vândute în SUA au fost testate pentru aceste metale, scrie The Guardian.
Numele producătorilor produselor nu au fost dezvăluite în studiu.
Substanța periculoasă ascunsă în ciocolată
Concentraţiile de metale grele găsite în porţii unice de ciocolată şi în unele produse pe bază de cacao sunt prea scăzute în majoritatea cazurilor pentru a reprezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor, afirmă studiul, informează Reuters, scrie AGERPRES.
Puțini consumatori știu care e substanța periculoasă ascunsă în ciocolată. Deși se pare că metalele grele din aceste produse erau într-o concentrație prea mică.
Acest lucru este valabil atunci când produsele sunt consumate ca o singură porţie. Dar un consum mai mare de o porţie pe zi sau în combinaţie cu alte surse de metale grele – cum ar fi fructele de mare şi orezul brun nespălat – poate să ducă la cumularea nivelurilor de expunere. Și la o depăşire a cantităţilor maxime care sunt recomandate, au declarat cercetătorii.
Unele grupuri de consumatori şi agenţii independente de testare au raportat anterior contaminarea cu metale grele a produselor din cacao. Cum ar fi ciocolata neagră. Cauzele posibile sunt tipul de sol în care sunt cultivaţi arborii de cacao şi prelucrarea industrială. Ca urmare, substanța periculoasă ajunge să fie ascunsă în ciocolată. Potrivit unui alt studiu, expunerea la plumb ar fi redus IQ-ul populației Statelor Unite ale Americii.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii George Washington din Statele Unite şi cei de la ConsumerLab.com au constatat că 70 din cele 72 de produse care conţin cacao şi pe care le-au analizat se aflau sub limitele stabilite de Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA). Cel puțin privind contaminarea cu plumb.
Nivelul de plumb din ciocolată e mai ridicat decât cel de cadmiu
Cu toate acestea, atunci când au fost utilizate limitele mai stricte stabilite de statul California, situația s-a schimbat. 31 din cele 72 de produse testate au depăşit limitele pentru plumb. În timp ce 13 din 37 au depăşit limitele pentru cadmiu.
Cercetătorii au declarat că rezultatele studiului lor au arătat că produsele ar putea să nu prezinte un risc pentru sănătate. Acest lucru se aplică atunci când sunt consumate ca porţii unice. Însă porţiile mai mari ar putea depăşi limitele stricte stabilite în California printr-o lege cunoscută sub numele de Prop 65.
Cantitatea zilnică recomandată pentru ciocolată este de aproximativ 30 grame până la 60 grame. Substanța periculoasă ascunsă în ciocolată nu reprezintă un risc dacă nu se trece de porția zilnică.
„Dacă produsele contaminate, în ansamblu, sunt consumate în cantităţi mici şi rar de către majoritatea oamenilor, este posibil ca aceşti agenţi de contaminare să nu reprezinte o problemă de sănătate publică”, se afirmă în acest studiu. Cercetarea se încheie cu un apel la mai multe teste ale produselor de consum.
„În schimb, dacă multe astfel de produse sunt consumate în mod regulat de către consumatorul mediu, expunerea la aditivi poate constitui o problemă de sănătate publică”, au adăugat autorii cercetării.