Utilizatoarea TikTok Megan Ruthie, care a stat și în Canada și în Marea Britanie în timpul iernii, a pus această întrebare pe rețeaua de socializare. „Okay, cineva să îmi spună cum am putut supraviețui iernilor din Canada pentru 25 de ani din viața mea,” a declarat.
De ce se simte mai frig la -3 grade Celsius decât la -30. Răspunsul la care puțini se așteaptă
Un video recent a explicat de ce se simte mai frig la -3 grade Celsius față de -30 de grade Celsius, diferență similară cu cea dintre Marea Britanie șii Canada în acest moment.
„Temperaturile pot atinge și -30 de grade Celsius în Canada și, cumva, am supraviețuit,” a continuat Megan în video. „În Marea Britanie e o temperatură de 1 grad Celsius acum și îngheț.”
Pornind de la acest video, un alt utilizator TikTok, pe nume circularityboss, a oferit o explicație, scrie Metro News.
De ce se simte mai frig la -3 grade Celsius decât la -30
Explicația are legătură cu punctul triplu al apei. În acest punct, apa poate fi în orice dintre cele 3 stări ale apei, cu mici diferențe ale presiunii și temperaturii. Potrivit lui circularityboss, care publică video-uri despre tehnologie și matematică, în Marea Britanie sunt acum condițiile necesare pentru punctul triplu. Fenomenul poate explica de ce se simte mai frig la -3 grade.
„Orice vapor de apă condensat poate exista cam până la 3 grade Celsius,” a declarat circularityboss în video. „Și, în acel punct, se transformă în abur.”
„Atunci când își atinge fața și temperatura de la suprafață e de, poate, 20 de grade Celsius, atunci acel condens ajunge pe fața ta. Dar după aceea începe imediat procesul de evaporare,” a continuat circularityboss. „E același lucru ca în cazul transpirației de pe corp. Te răcește.”
În Canada, temperaturile pot atinge și -30 de grade Celsius. Dar la acel punct nu există vapori de apă în aer.
Circularityboss a explicat de ce se simte mai frig la -3 grade Celsius în video, ce a devenit rapid viral.
„Asta e ironia, că dacă mergi pe afară când temperaturile sunt de 1-2 grade Celsius, simți acel frig pe față sau pe pielea expusă,” a continuat circularityboss. „Dar dacă te plimbi pe afară când sunt -30 de grade Celsius, te simți chiar confortabil dacă ești îmbrăcat bine, în general.”
Experții cred că au descoperit și de ce răcim mai des iarna
Virusurile și bacteriile există tot timpul anului, dar oamenii par să se îmbolnăvească mai des iarna. Un studiu recent a explicat acest fenomen. Descris drept o „reușită științifică”, experții susțin că ar fi găsit motivul biologic pentru frecvența bolilor respiratorii în timpul iernii.
Se pare că aerul rece ar avea un impact semnificativ asupra răspunsului sistemului imunitar din nas. Dincolo de ce se simte mai frig iarna în anumite condiții, în același sezon temperaturile pot afecta și sistemul imunitar.
Potrivit studiului, reducerea temperaturii din nas cu doar 5 grade Celsius poate avea un rezultat semnificativ. Reducerea omoară aproximativ 50% dintre miliardele de celule care se luptă împotriva virusurilor și bacteriilor, ce se găsesc în nări. Studiul a fost publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Studiul explică de ce răcim mai des iarna, sezon în care crește numărul cazurilor cu boli respiratorii, precum gripa.