Cele mai periculoase virusuri din istorie. Unul dintre ele a ucis sute de milioane de persoane

Cele mai periculoase virusuri din istorie au făcut sute de milioane de victime la nivel mondial. Unele dintre ele fac ravagii în continuare.

Publicat: 3 decembrie 2022, 11:21
Reclamă

Specia umană s-a luptat cu virusurile de-a lungul evoluției. Pentru unele boli virale, vaccinuri și medicamente au reușit să prevină răspândirea infecției sau la tratarea persoanelor infectate. Una dintre boli, variola, aproape a fost eradicată cu ajutorul acestor metode. 

Unele virusuri sunt mai periculoase decât altele, însă. Tulpina Ebola din epidemia care a izbucnit în vestul Africii în 2014-2016 a omorât aproximativ 90% dintre oamenii infectați. Astfel, e una dintre cele mai letale variante ale Ebola descoperite până acum, potrivit Live Science.

Alte virusuri au infectat sute de milioane de persoane de-a lungul istoriei, cu numeroase victime la nivel global.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai periculoase virusuri din istorie

Pentru lista cu cele mai periculoase virusuri, e luată în considerare și probabilitatea ca o persoană să moară dacă e infectată, dincolo de cât de răspândite sunt și ce risc reprezintă în continuare pentru oameni.

Iată cele mai periculoase virusuri din istorie, potrivit LiveScience: 

Reclamă
Reclamă

Virusul Marburg 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul Marburg a fost descoperit inițial în 1967. Atunci a avut loc o răspândire rapidă în cadrul unor muncitori din Germania. Aceștia au fost expuși la maimuțe infectate, ce proveneau din Uganda. 

Virusul Marburg duce la simptome similare cu cele Ebola. Rata de mortalitate din 1967 era de 24%. În 1998-2000, aceasta a crescut la 83% în cadrul unei epidemii din Republica Congo. În epidemia din 2017 din Uganda, rata a ajuns la 100%, potrivit OMS. 

Virusul Ebola

Prima epidemie de Ebola depistată în cazul oamenilor a avut loc în 1976, în Republica Sudan și Republica Congo. Virusul se răspândește prin contact cu sângele sau alte fluide și țesut ale animalelor sau oamenilor infectați. Există mai multe tulpini, fiecare cu propria rată de mortalitate. 

Ebola Reston e fatală pentru alte primate, dar nu cauzează nici măcar simptome în cazul oamenilor. Varianta Bundibugyo are o rata de mortalitate de 25%. Varianta Zaire are o rată de 90%. Cea mai mare epidemie a avut loc în Africa Occidentală, în perioada 214-2016. Din 28.652 de cazuri confirmate, 11.325 dintre victime și-au pierdut viața. Ebola e considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din istorie. În decembrie 2020, vaccinul Ervebo, împotriva Ebola, a fost aprobat de FDA, împotriva tulpinii Zaire. 

Rabie 

În anii 1920, a fost introdus primul vaccin împotriva rabiei (turbării) pentru animale. Ca urmare, e o boală destul de rară în țările dezvoltate, dar continuă să fie o problemă mare în India și anumite porțiuni din Africa.

În fiecare an, aproximativ 59.000 de oameni mor din cauza virusului. 

„Distruge creierul, e o boală foarte, foarte rea,” a declarat Elke Muhlberger, expert în virusul Ebola. „Avem un vaccin împotriva turbării și avem anticorpi care funcționează împotriva ei, așa că dacă cineva e mușcat de un animal turbat, putem trata persoana.”

Potrivit lui Elke Muhlberger, „dacă nu te tratezi, există o șansă de 100% să mori”, dacă ești infectat cu virusul. 

HIV

HIV e considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din istorie. 

„E, în continuare, unul dintre cei mai mari ucigași,” a declarat dr. Amesh Adalja, din cadrul Infectious Disease Society of America. „Boala infecțioasă care are cel mai mare impact asupra oamenilor acum e HIV.” 

Află ce se întâmplă pe „Insula ciumei”, locul în care există unele dintre cele mai periculoase virusuri din lume – unde se află.

Boala a fost recunoscută oficial în anii 1980. De atunci, a ucis aproximativ 32 de milioane de persoane. În acest moment, există medicamente ce pot ajuta oamenii să lupte împotriva bolii, dar aceasta continuă să devasteze țările mai sărace, unde au loc 95% dintre infectări. În 2021, la nivel mondial, au fos înregistrate aproximativ 650.000 de morți provocate de HIV. 

Variola

În 1980, World Health Assembly a declarat că omenirea a scăpat de variolă. Înainte de acest punct, specia noastră s-a luptat cu această boală timp de mii de ani. Forma severă a bolii, Variola major, ucidea aproximativ 30% dintre persoanele infectate, potrivit OMS. Unii dintre supraviețuitori erau forțați să trăiască cu urme permanente și cu orbire. E considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din istorie, dar unul ce a putut fi eradicat.

Doar în secolul 20, experții estimează că variola a ucis aproximativ 300 de milioane de persoane, potrivit National Geographic. 

Hantavirus

Sindromul pulmonar Hantavirus e o boală fatală pentru cei infectați, chiar dacă nu a făcut la fel de multe victime la nivel global, în comparație cu celelalte boli de pe listă. Afecțiunea a devenit cunoscută în SUA în 1993. Până la finalul anului 2020, peste 833 de oameni au fost infectați în SUA. 35% dintre ei au murit. 

Virusul nu se transmite de la om la om. În schimb, se transmite prin contactul oamenilor cu fecalele șoarecilor infectați. 

Virusul Influenza

Influenza ucide un număr mic dintre victimele infectate – aproximativ 1.8 din 100.000, în fiecare an, potrivit CDC. Virusul infectează foarte mulți oameni, însă, și se transmite ușor. Ca urmare, e considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din istorie. În timpul sezonului de influenza, până la 650.000 de persoane pot muri la nivel global, potrivit OMS. 

Uneori, apar tulpini noi, ce pot duce la pandemii. Cea mai cunoscută dintre acestea, Gripa Spaniolă, a început în 1918 și a infectat 40% din populația lumii. Potrivit LiveScience, ar fi ucis aproximativ 50 de milioane de oameni. 

„Cred că e posibil ca ceva similar cu pandemia din 1918 să se întâmple iar,” a declarat Muhlberger. „Dacă o nouă tulpină de influenza ajunge la populația umană, atunci poate fi transmisă ușor între oameni, și poate duce la o boală gravă, și vom avea o problemă mare.” 

Virusul Dengue 

Virusul Dengue cauzează febra hemoragică Dengue. E o boală transmisă de țânțari ce a apărut inițial în perioada 1950, în Filipine și Thailanda. De atunci, s-a răspândit în alte zone tropicale și subtropicale. 

În acest moment, 40% din populația planetei trăiește în zone în care virusul Dengue e endemic. Potrivit OMS, Dengue infectează 100-400 de milioane de oameni pe an. Are o rată de mortalitate mai scăzută decât alte virusuri, de 1%, dar poate cauza o boală similară cu Ebola, ce are o rată de mortalitate de 20% dacă nu e tratată. Dengue e considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din istorie.

În 2019, a fost aprobat un vaccin împotriva Dengue, numit Dengvaxia, de către FDA, pentru copii cu vârstele cuprinse între 9 și 16 ani. 

Rotavirus

Rotavirusul cauzează o boală la nivelul tractului digestiv și ucide aproximativ 200.000 de copii anual, mai ales în Nigeria și India. Virusul se poate răspândi rapid, pe cale fecal-orală. 

Datorită vaccinurilor, copiii din țările dezvoltate mor rareori din cauza infecției. În țările aflate în curs de dezvoltare, rotavirusul reprezintă o problemă mult mai mare și e considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din lume. În acest moment, există 2 vaccinuri ce pot proteja copiii de rotavirus. 

SARS-COV

Virusul cauzează sindromul respirator acut (SARS). A fost identificat inițial în 2003, în timpul unei epidemii din China, potrivit OMS. Se crede că virusul provine de la lilieci, după care a ajuns și la oameni. De la epidemia din China, SARS s-a răspândit în alte 26 de țări. Potrivit estimărilor, a infectat 8.096 de oameni, dintre care au murit 774. 

SARS-COV-2

Probabil unul dintre cele mai cunoscute virusuri din lume, dincolo de faptul că e considerat și unul dintre cele mai periculoase din istorie. Are o rată de mortalitate mai mică decât alte virusuri de pe listă, dar se poate răspândi foarte ușor. 

Virusul duce la boala COVID-19, una dintre cele mai răspândite cauze de fatalitate virală din 2020 și până acum. Până în octombrie 2022, virusul a dus la 6.57 de milioane de morți la nivel mondial. Experții estimează că a infectat 626 de milioane de oameni, din întreaga lume. 

MERS-COV

MERS-COV cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS). A cauzat o epidemie în Arabia Saudită în 2012, urmată de una în Coreea de Sud în 2015. Are o rată de mortalitate ridicată, de aproximativ 35%. 

Virusul nu s-a răspândit precum altele de pe listă. În 2021, numărul total de victime înregistrate era de 858.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Femeie cu cohi gri, care se uită în sus, pe fundal alb. Ochii gri au cea mai rară culoare de ochi din lume
De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc
De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc
Imagine digitală cu un virus care pare înghețat, pe fundal de roz și portocaliu, pentru a ilustra virusuri antice descoperite în permafrost
Cum ar fi ajutat virusurile din trecut la dezvoltarea creierelor oamenilor. Experții au dezvăluit adevărul 
Cum ar fi ajutat virusurile din trecut la dezvoltarea creierelor oamenilor. Experții au dezvăluit adevărul 
„Plămânul de fier” precum cel folosit de Paul Alexander, care a murit la 78 de ani, pe galben
Paul Alexander, bărbatul din „plămânul de fier”, a murit la 78 de ani. Cum a trăit 70 de ani într-un cilindru de metal
Paul Alexander, bărbatul din „plămânul de fier”, a murit la 78 de ani. Cum a trăit 70 de ani într-un cilindru de metal
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Telefon iPhone cu ora 9:41 pe ecran, care apare în toate reclamele Apple, pe fundal gri
De ce apare ora 9:41 în toate reclamele Apple. Secretul din spatele tradiției gigantului tech
Atunci când vine vorba de unul dintre cei mai mari producători tech, puțini știu de ce apare ora 9:41 în toate reclamele Apple, atunci când e arătat ecranul dispozitivelor.  Puțini fani au observat acest...
De ce apare ora 9:41 în toate reclamele Apple. Secretul din spatele tradiției gigantului tech
2
Cometă mare, pe fundal negru. NASA a confirmat recent cea mai mare cometă descoperită până acum
Cea mai mare cometă descoperită vreodată. Ce dimensiune fantastică are „megacometa” Bernardinelli-Berstein
Experții au descoperit cea mai mare cometă din univers, observată până acum, ce poartă denumirea de Bernardinelli-Berstein. Descoperirea cometei Bernardinelli-Berstein a fost confirmată cu ajutorul Telescopului Hubble. Are o lungime de 129 de kilometri....
Cea mai mare cometă descoperită vreodată. Ce dimensiune fantastică are „megacometa” Bernardinelli-Berstein
3
Utilizator care ține un telefon în mână, cu WhatsApp pe ecran. Mulți utilizatori s-au întrebat cum poți ascunde ultima accesare WhatsApp
Cum poți citi mesajele WhatsApp fără să să le deschizi. Trucurile pe care puțini utilizatori le știu
Te-ai întrebat cum poți citi mesajele WhatsApp fără să le deschizi? Există mai multe metode prin care poți face acest lucru.  Dacă ți s-a întâmplat vreodată să primești un mesaj WhatsApp pe care vrei...
Cum poți citi mesajele WhatsApp fără să să le deschizi. Trucurile pe care puțini utilizatori le știu
4
Telefoane Samsung Note 20 Ultra, ținute în mână de un utilizator, pe roz și argintiu. Samsung a lansat recent Galaxy A53
Când ajunge pe piață Samsung Galaxy A55. Smartphone-ul va avea un preț accesibil
Mulți fani s-au întrebat când ajunge pe piață Samsung Galaxy A55, smartphone-ul cu preț accesibil oferit de gigantul tech din Coreea de Sud.  Noul model Galaxy A55 va ajunge pe piață în curând, ca...
Când ajunge pe piață Samsung Galaxy A55. Smartphone-ul va avea un preț accesibil
5
Cometa Leonard, cea mai strălucitoare cometă a anului 2021, va fi vizibilă în luna decembrie. În imagine, o cometă mov trece pe lângă Terra
„Cometa eclipsei” vizitează iar Sistemul Solar, după peste 70 de ani. Când poți vedea pe cer evenimentul unic în viață
„Cometa eclipsei” vizitează iar Sistemul Solar, la peste 70 de ani de când a fost vizibilă ultima dată, în același an în care a fost încoronată regina Elisabeta a II-a. Potrivit experților, ultima dată...
„Cometa eclipsei” vizitează iar Sistemul Solar, după peste 70 de ani. Când poți vedea pe cer evenimentul unic în viață
PARTENERI
×