Cele mai periculoase virusuri din istorie. Unul dintre ele a ucis sute de milioane de persoane

Cele mai periculoase virusuri din istorie au făcut sute de milioane de victime la nivel mondial. Unele dintre ele fac ravagii în continuare.

Publicat: 3 decembrie 2022, 11:21
Reclamă

Specia umană s-a luptat cu virusurile de-a lungul evoluției. Pentru unele boli virale, vaccinuri și medicamente au reușit să prevină răspândirea infecției sau la tratarea persoanelor infectate. Una dintre boli, variola, aproape a fost eradicată cu ajutorul acestor metode. 

Unele virusuri sunt mai periculoase decât altele, însă. Tulpina Ebola din epidemia care a izbucnit în vestul Africii în 2014-2016 a omorât aproximativ 90% dintre oamenii infectați. Astfel, e una dintre cele mai letale variante ale Ebola descoperite până acum, potrivit Live Science.

Alte virusuri au infectat sute de milioane de persoane de-a lungul istoriei, cu numeroase victime la nivel global.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai periculoase virusuri din istorie

Pentru lista cu cele mai periculoase virusuri, e luată în considerare și probabilitatea ca o persoană să moară dacă e infectată, dincolo de cât de răspândite sunt și ce risc reprezintă în continuare pentru oameni.

Iată cele mai periculoase virusuri din istorie, potrivit LiveScience: 

Reclamă
Reclamă

Virusul Marburg 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul Marburg a fost descoperit inițial în 1967. Atunci a avut loc o răspândire rapidă în cadrul unor muncitori din Germania. Aceștia au fost expuși la maimuțe infectate, ce proveneau din Uganda. 

Virusul Marburg duce la simptome similare cu cele Ebola. Rata de mortalitate din 1967 era de 24%. În 1998-2000, aceasta a crescut la 83% în cadrul unei epidemii din Republica Congo. În epidemia din 2017 din Uganda, rata a ajuns la 100%, potrivit OMS. 

Virusul Ebola

Prima epidemie de Ebola depistată în cazul oamenilor a avut loc în 1976, în Republica Sudan și Republica Congo. Virusul se răspândește prin contact cu sângele sau alte fluide și țesut ale animalelor sau oamenilor infectați. Există mai multe tulpini, fiecare cu propria rată de mortalitate. 

Ebola Reston e fatală pentru alte primate, dar nu cauzează nici măcar simptome în cazul oamenilor. Varianta Bundibugyo are o rata de mortalitate de 25%. Varianta Zaire are o rată de 90%. Cea mai mare epidemie a avut loc în Africa Occidentală, în perioada 214-2016. Din 28.652 de cazuri confirmate, 11.325 dintre victime și-au pierdut viața. Ebola e considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din istorie. În decembrie 2020, vaccinul Ervebo, împotriva Ebola, a fost aprobat de FDA, împotriva tulpinii Zaire. 

Rabie 

În anii 1920, a fost introdus primul vaccin împotriva rabiei (turbării) pentru animale. Ca urmare, e o boală destul de rară în țările dezvoltate, dar continuă să fie o problemă mare în India și anumite porțiuni din Africa.

În fiecare an, aproximativ 59.000 de oameni mor din cauza virusului. 

„Distruge creierul, e o boală foarte, foarte rea,” a declarat Elke Muhlberger, expert în virusul Ebola. „Avem un vaccin împotriva turbării și avem anticorpi care funcționează împotriva ei, așa că dacă cineva e mușcat de un animal turbat, putem trata persoana.”

Potrivit lui Elke Muhlberger, „dacă nu te tratezi, există o șansă de 100% să mori”, dacă ești infectat cu virusul. 

HIV

HIV e considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din istorie. 

„E, în continuare, unul dintre cei mai mari ucigași,” a declarat dr. Amesh Adalja, din cadrul Infectious Disease Society of America. „Boala infecțioasă care are cel mai mare impact asupra oamenilor acum e HIV.” 

Află ce se întâmplă pe „Insula ciumei”, locul în care există unele dintre cele mai periculoase virusuri din lume – unde se află.

Boala a fost recunoscută oficial în anii 1980. De atunci, a ucis aproximativ 32 de milioane de persoane. În acest moment, există medicamente ce pot ajuta oamenii să lupte împotriva bolii, dar aceasta continuă să devasteze țările mai sărace, unde au loc 95% dintre infectări. În 2021, la nivel mondial, au fos înregistrate aproximativ 650.000 de morți provocate de HIV. 

Variola

În 1980, World Health Assembly a declarat că omenirea a scăpat de variolă. Înainte de acest punct, specia noastră s-a luptat cu această boală timp de mii de ani. Forma severă a bolii, Variola major, ucidea aproximativ 30% dintre persoanele infectate, potrivit OMS. Unii dintre supraviețuitori erau forțați să trăiască cu urme permanente și cu orbire. E considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din istorie, dar unul ce a putut fi eradicat.

Doar în secolul 20, experții estimează că variola a ucis aproximativ 300 de milioane de persoane, potrivit National Geographic. 

Hantavirus

Sindromul pulmonar Hantavirus e o boală fatală pentru cei infectați, chiar dacă nu a făcut la fel de multe victime la nivel global, în comparație cu celelalte boli de pe listă. Afecțiunea a devenit cunoscută în SUA în 1993. Până la finalul anului 2020, peste 833 de oameni au fost infectați în SUA. 35% dintre ei au murit. 

Virusul nu se transmite de la om la om. În schimb, se transmite prin contactul oamenilor cu fecalele șoarecilor infectați. 

Virusul Influenza

Influenza ucide un număr mic dintre victimele infectate – aproximativ 1.8 din 100.000, în fiecare an, potrivit CDC. Virusul infectează foarte mulți oameni, însă, și se transmite ușor. Ca urmare, e considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din istorie. În timpul sezonului de influenza, până la 650.000 de persoane pot muri la nivel global, potrivit OMS. 

Uneori, apar tulpini noi, ce pot duce la pandemii. Cea mai cunoscută dintre acestea, Gripa Spaniolă, a început în 1918 și a infectat 40% din populația lumii. Potrivit LiveScience, ar fi ucis aproximativ 50 de milioane de oameni. 

„Cred că e posibil ca ceva similar cu pandemia din 1918 să se întâmple iar,” a declarat Muhlberger. „Dacă o nouă tulpină de influenza ajunge la populația umană, atunci poate fi transmisă ușor între oameni, și poate duce la o boală gravă, și vom avea o problemă mare.” 

Virusul Dengue 

Virusul Dengue cauzează febra hemoragică Dengue. E o boală transmisă de țânțari ce a apărut inițial în perioada 1950, în Filipine și Thailanda. De atunci, s-a răspândit în alte zone tropicale și subtropicale. 

În acest moment, 40% din populația planetei trăiește în zone în care virusul Dengue e endemic. Potrivit OMS, Dengue infectează 100-400 de milioane de oameni pe an. Are o rată de mortalitate mai scăzută decât alte virusuri, de 1%, dar poate cauza o boală similară cu Ebola, ce are o rată de mortalitate de 20% dacă nu e tratată. Dengue e considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din istorie.

În 2019, a fost aprobat un vaccin împotriva Dengue, numit Dengvaxia, de către FDA, pentru copii cu vârstele cuprinse între 9 și 16 ani. 

Rotavirus

Rotavirusul cauzează o boală la nivelul tractului digestiv și ucide aproximativ 200.000 de copii anual, mai ales în Nigeria și India. Virusul se poate răspândi rapid, pe cale fecal-orală. 

Datorită vaccinurilor, copiii din țările dezvoltate mor rareori din cauza infecției. În țările aflate în curs de dezvoltare, rotavirusul reprezintă o problemă mult mai mare și e considerat unul dintre cele mai periculoase virusuri din lume. În acest moment, există 2 vaccinuri ce pot proteja copiii de rotavirus. 

SARS-COV

Virusul cauzează sindromul respirator acut (SARS). A fost identificat inițial în 2003, în timpul unei epidemii din China, potrivit OMS. Se crede că virusul provine de la lilieci, după care a ajuns și la oameni. De la epidemia din China, SARS s-a răspândit în alte 26 de țări. Potrivit estimărilor, a infectat 8.096 de oameni, dintre care au murit 774. 

SARS-COV-2

Probabil unul dintre cele mai cunoscute virusuri din lume, dincolo de faptul că e considerat și unul dintre cele mai periculoase din istorie. Are o rată de mortalitate mai mică decât alte virusuri de pe listă, dar se poate răspândi foarte ușor. 

Virusul duce la boala COVID-19, una dintre cele mai răspândite cauze de fatalitate virală din 2020 și până acum. Până în octombrie 2022, virusul a dus la 6.57 de milioane de morți la nivel mondial. Experții estimează că a infectat 626 de milioane de oameni, din întreaga lume. 

MERS-COV

MERS-COV cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS). A cauzat o epidemie în Arabia Saudită în 2012, urmată de una în Coreea de Sud în 2015. Are o rată de mortalitate ridicată, de aproximativ 35%. 

Virusul nu s-a răspândit precum altele de pe listă. În 2021, numărul total de victime înregistrate era de 858.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Creier cu un cip în el, similar cu cipul de creier Neuralink, care îngrijorează experții, pe un fundal negru cu albastru
Cum să îți antrenezi creierul ca directorii Google și Tesla. Trucul simplu pe care îl poți folosi înainte de culcare
Cum să îți antrenezi creierul ca directorii Google și Tesla. Trucul simplu pe care îl poți folosi înainte de culcare
Persoană care are un pahar de alcool în mână și i-l oferă altcuiva, care îl refuză. Consumul de alcool poate afecta creierul, potrivit experților
Ce se întâmplă în corp dacă bei alcool când iei medicamente. Reacțiile la care puțini se gândesc
Ce se întâmplă în corp dacă bei alcool când iei medicamente. Reacțiile la care puțini se gândesc
Doctor care studiază radiografia unui creier. Mini-creierele crescute în laborator au studiat timp de zeci de zile
Premieră mondială: cancerul cerebral al unui copil de 13 ani a fost vindecat. Cum a fost posibilă reușita istorică
Premieră mondială: cancerul cerebral al unui copil de 13 ani a fost vindecat. Cum a fost posibilă reușita istorică
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mână care trage oblonul unui geam de avion, pentru a ilustra de ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare
Fun
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
Te-ai întrebat de ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare? Există o explicație simplă pentru regulă. Numeroase companii aeriene cer pasagerilor să ridice obloanele la decolare și aterizare. Deși e...
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
2
Elon Musk, la o conferință din Washignton, SpaceX, 2020. În 2022, Elon Musk a pierdut peste 100 de miliarde de dolari
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum. Ce vrea să facă miliardarul
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum a avut o reușită notabilă recentă, potrivit miliardarului. După ce a fost implicat în revoluția mașinilor electrice și în transportul spațial, acum Elon...
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum. Ce vrea să facă miliardarul
3
Creier cu un cip în el, similar cu cipul de creier Neuralink, care îngrijorează experții, pe un fundal negru cu albastru
Cum să îți antrenezi creierul ca directorii Google și Tesla. Trucul simplu pe care îl poți folosi înainte de culcare
Te-ai întrebat cum să îți antrenezi creierul ca directorii Google și Tesla? Câteva trucuri simple te pot ajuta, fără să fie nevoie de un efort suplimentar extraordinar. Atunci când vine vorba de antrenarea creierului,...
Cum să îți antrenezi creierul ca directorii Google și Tesla. Trucul simplu pe care îl poți folosi înainte de culcare
4
Utilizator care folosește Gmail, ce se va schimba permanent, pe laptop și pe telefon
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
Google a anunțat că Gmail se schimbă din aprilie 2024, la scurt timp după ce gigantul tech a anunțat că va șterge conturile care nu sunt folosite.  Potrivit anunțului Google, cei care trimite email-uri...
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
5
Un singur lup, la fel ca cel care a fost reintrodus pe Insula Royale, care sare în sălbăticie
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
Experții au fost surprinși să afle că lupii mutanți de la Cernobîl au dezvoltat o abilitate extraordinară, ce ar putea ajuta oamenii pe viitor. Lupii care trăiesc în Zona de excludere de la Cernobîl...
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
PARTENERI
×