De ce nu trebuie să folosești telefonul mobil în fața copiilor. Pericolul la care părinții îi expun fără să își dea seama

Experții au dezvăluit de ce nu trebuie să folosești telefonul mobil în fața copiilor, un obicei pe care l-au adoptat mulți părinți în ultimii ani.

Publicat: 5 mai 2023, 13:53
Reclamă

Potrivit experților, folosirea telefonului mobil de către un părinte atunci când se află în aceeași încăpere cu copilul său poate avea efecte semnificative pe termen lung. Copiii sunt atenți la părinți nu doar pentru că supraviețuirea lor depinde de ei, dar și pentru a-și dezvolta abilitățile sociale și emoționale.

Timpul petrecut pe telefon poate avea efecte negative pe termen lung, potrivit Psychology Today.

Nu doar că astfel e redus timpul petrecut cu copiii, dar poate oferi un exemplu negativ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce nu trebuie să folosești telefonul mobil în fața copiilor

Mulți părinți nu își dau seama cât de nociv poate fi timpul petrecut pe telefon asupra copiilor. Efectele nu pot fi observate imediat, dar mai multe studii au analizat impactul pe termen lung. 

Iată de ce nu trebuie să folosești telefonul mobil în fața copiilor, potrivit Psychology Today: 

Reclamă
Reclamă

Copiii sunt mai stresați atunci când mamele folosesc telefonul mobil

Potrivit unui studiu publicat în Developmental Science, copiii cu vârste cuprinse între 7 luni și 2 ani aveau semne de un nivel mai ridicat de stres atunci când mamele lor erau atente la telefonul mobil. În plus, a fost observată o probabilitate mai mică de explorare a mediului înconjurător de către copii, în acest context. 

Copiii mici ai căror mame stăteau pe telefon au dat dovadă de un nivel mai mare de emoții negative. Și un nivel mai mic de recuperare emoțională atunci când mamele nu mai erau atente la dispozitiv.

Experții au concluzionat că folosirea telefonului mobil în prezența copiilor poate „avea un impact negativ asupra funcționării social-emoționale a copiilor și asupra interacțiunilor dintre părinți și copii”. 

Copiii se pot simți mai puțin importanți decât telefonul mobil

Un studiu internațional a fost realizat pe 6.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 13 ani. 32% dintre ei susțineau că se simțeau „neimportanți” atunci când părinții își foloseau telefonul mobil în timpul meselor, conversațiilor sau timpului petrecut împreună în familie. Ca urmare, experții recomandă să nu folosești telefonul mobil în fața copiilor. 

Află și cum afectează TikTok adolescenții.

În plus, copiii din studiu se simțeau de parcă sunt în concurență cu dispozitivele pentru atenția părinților. Peste 50% dintre copiii care au participat la acest studiu au susținut că părinții lor petrec prea mult timp pe telefonul mobil. 

Părinții distrași pot afecta dezvoltarea socială și emoțională a copiilor

Un alt studiu a scos la iveală faptul că părinții care sunt distrași de telefonul mobil pot afecta dezvoltarea socială și emoțională a copiilor. Efectele au fost observate mai ales în cazul procesării plăcerii și la participarea în activități sociale. 

Studiul a fost realizat pe șobolani. Dar a scos la iveală faptul că mamele care erau distrase tindeau să fie mai puțin previzibile, cu un nivel mai scăzut de încredere și atenție. Ca urmare, o îngrijire maternă fragmentată poate afecta dezvoltarea creierului. Pe termen lung, acest fenomen poate duce la probleme emoționale.

Folosirea telefonului mobil poate afecta responsabilitățile sănătoase 

Experții au observat că părinții care folosesc telefonul mobil tind să își ignore copiii în acest timp. Deși poate să pară inofensiv, acest obicei are efecte semnificative pe termen lung. Ca urmare, experții recomandă să nu folosești telefonul mobil în fața copiilor și să le oferi toată atenția ta. 

Un studiu recent a fost realizat în restaurantele fast food. Mulți părinți și-au scos telefonul mobil la scurt timp după ce s-au așezat. Mulți l-au folosit și în timpul mesei, cu atenția mai mare acordată dispozitivului decât copiilor. 

Experții au descoperit că părinții care aveau acest comportament aveau copii care tindeau să fie mai gălăgioși. Mulți părinți care foloseau telefonul mobil în timpul mesei nu aveau răbdare și păreau iritați. Acest lucru a dus la un comportament și mai negativ din partea copiilor. 

Ca urmare, experții au concluzionat că folosirea telefonului mobil poate afecta responsabilitățile sănătoase pe care le au părinții față de copiii lor. 

Află și până la ce vârstă nu ar trebui copiii să folosească rețelele de socializare.

Mulți copii se simt nervoși, supărați sau furioși atunci când părinții lor nu sunt atenți la ei, ci la telefon. Aceste sentimente pot avea un impact pe termen lung, în dezvoltarea copiilor. În plus, mulți dintre ei se simțeau și singuri, pentru că nu aveau parte de atenția și afecțiunea părinților.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Jucător care se află în fața unui calculator, la birou, diferit față de Star Citizen, jocul controversat care a strâns 500 de milioane de dolari
Ce se întâmplă dacă dedici 3 ore pe zi jocurilor video. Efectul la care puțini se gândesc
Ce se întâmplă dacă dedici 3 ore pe zi jocurilor video. Efectul la care puțini se gândesc
Pastile în nuanțe de roșu și portocaliu, pe o hârtie albă pe care scrie cancer, similară cu „pastila care ucide cancerul”
Un medicament anticancer BioNTech ar putea ajunge pe piață în 2026. Cum funcționează tratamentul
Un medicament anticancer BioNTech ar putea ajunge pe piață în 2026. Cum funcționează tratamentul
femeie blondă care stă în fața unui laptop, pentru a ilustra la ce trebuie să te gândești când alegi laptopul
(P) La ce să te gândești când alegi laptopul potrivit
(P) La ce să te gândești când alegi laptopul potrivit
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Elon Musk, pe covorul roșu la MET Gala 2022, îmbrăcat într-un costum negru, cu o cămașă albă. Cel mai bogat personaj fictiv are o avere mai mare decât a lui Musk
Fun
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
Elon Musk prezice un viitor fără joburi, în care oamenii ar trăi într-un sistem bazat pe un „venit universal ridicat”. Elon Musk a realizat mai multe predicții în ultimii ani despre impactul inteligenței artificiale...
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
2
Femeie blondă îmbrăcată în gri care își acoperă gura, pentru a ilustra cât de periculoasă e încălzirea globală
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
OMS a dezvăluit care sunt singurele țări care au aerul curat potrivit standardelor legate de calitate și poluarea cu microparticule.  OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a dezvăluit că doar 7 dintre cele 134 de...
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
3
Elon Musk, Met Gala 2022, îmbrăcat în costum. Recent, avertismentul lui Elon Musk despre economie a fost publicat pe Twitter
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină pe care o ia cu rețetă și crede că investitorii ar trebui să îi susțină obiceiul. Elon Musk susține că „aproape tot timpul” nu folosește medicamente atunci...
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
4
Femeie care e vaccinată de o doctoriță în mâna stângă, ambele purtând mască, pentru a ilustra ce e „boala x”
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni nu are vaccin momentan, dar un studiu recent a scos la iveală vulnerabilitățile sale.  Prin identificarea vulnerabilităților virusului Epstein-Barr (EBV), experții speră să găsească un vaccin...
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
5
Familie cu un bărbat, o femeie și un copil care se joacă, pe canapea, pentru a ilustra cele mai fericite țări din lume în 2023
Fun
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
Raportul Mondial al Fericirii a dezvăluit iar care sunt cele mai fericite țări din lume pentru 2024, cu schimbări notabile în top față de anii precedenți. Ca în fiecare an, Raportul Mondial al Fericirii...
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
PARTENERI
×