Potrivit experților, folosirea telefonului mobil de către un părinte atunci când se află în aceeași încăpere cu copilul său poate avea efecte semnificative pe termen lung. Copiii sunt atenți la părinți nu doar pentru că supraviețuirea lor depinde de ei, dar și pentru a-și dezvolta abilitățile sociale și emoționale.
De ce nu trebuie să folosești telefonul mobil în fața copiilor. Pericolul la care părinții îi expun fără să își dea seama
Experții au dezvăluit de ce nu trebuie să folosești telefonul mobil în fața copiilor, un obicei pe care l-au adoptat mulți părinți în ultimii ani.
Timpul petrecut pe telefon poate avea efecte negative pe termen lung, potrivit Psychology Today.
Nu doar că astfel e redus timpul petrecut cu copiii, dar poate oferi un exemplu negativ.
De ce nu trebuie să folosești telefonul mobil în fața copiilor
Mulți părinți nu își dau seama cât de nociv poate fi timpul petrecut pe telefon asupra copiilor. Efectele nu pot fi observate imediat, dar mai multe studii au analizat impactul pe termen lung.
Iată de ce nu trebuie să folosești telefonul mobil în fața copiilor, potrivit Psychology Today:
Copiii sunt mai stresați atunci când mamele folosesc telefonul mobil
Potrivit unui studiu publicat în Developmental Science, copiii cu vârste cuprinse între 7 luni și 2 ani aveau semne de un nivel mai ridicat de stres atunci când mamele lor erau atente la telefonul mobil. În plus, a fost observată o probabilitate mai mică de explorare a mediului înconjurător de către copii, în acest context.
Copiii mici ai căror mame stăteau pe telefon au dat dovadă de un nivel mai mare de emoții negative. Și un nivel mai mic de recuperare emoțională atunci când mamele nu mai erau atente la dispozitiv.
Experții au concluzionat că folosirea telefonului mobil în prezența copiilor poate „avea un impact negativ asupra funcționării social-emoționale a copiilor și asupra interacțiunilor dintre părinți și copii”.
Copiii se pot simți mai puțin importanți decât telefonul mobil
Un studiu internațional a fost realizat pe 6.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 13 ani. 32% dintre ei susțineau că se simțeau „neimportanți” atunci când părinții își foloseau telefonul mobil în timpul meselor, conversațiilor sau timpului petrecut împreună în familie. Ca urmare, experții recomandă să nu folosești telefonul mobil în fața copiilor.
Află și cum afectează TikTok adolescenții.
În plus, copiii din studiu se simțeau de parcă sunt în concurență cu dispozitivele pentru atenția părinților. Peste 50% dintre copiii care au participat la acest studiu au susținut că părinții lor petrec prea mult timp pe telefonul mobil.
Părinții distrași pot afecta dezvoltarea socială și emoțională a copiilor
Un alt studiu a scos la iveală faptul că părinții care sunt distrași de telefonul mobil pot afecta dezvoltarea socială și emoțională a copiilor. Efectele au fost observate mai ales în cazul procesării plăcerii și la participarea în activități sociale.
Studiul a fost realizat pe șobolani. Dar a scos la iveală faptul că mamele care erau distrase tindeau să fie mai puțin previzibile, cu un nivel mai scăzut de încredere și atenție. Ca urmare, o îngrijire maternă fragmentată poate afecta dezvoltarea creierului. Pe termen lung, acest fenomen poate duce la probleme emoționale.
Folosirea telefonului mobil poate afecta responsabilitățile sănătoase
Experții au observat că părinții care folosesc telefonul mobil tind să își ignore copiii în acest timp. Deși poate să pară inofensiv, acest obicei are efecte semnificative pe termen lung. Ca urmare, experții recomandă să nu folosești telefonul mobil în fața copiilor și să le oferi toată atenția ta.
Un studiu recent a fost realizat în restaurantele fast food. Mulți părinți și-au scos telefonul mobil la scurt timp după ce s-au așezat. Mulți l-au folosit și în timpul mesei, cu atenția mai mare acordată dispozitivului decât copiilor.
Experții au descoperit că părinții care aveau acest comportament aveau copii care tindeau să fie mai gălăgioși. Mulți părinți care foloseau telefonul mobil în timpul mesei nu aveau răbdare și păreau iritați. Acest lucru a dus la un comportament și mai negativ din partea copiilor.
Ca urmare, experții au concluzionat că folosirea telefonului mobil poate afecta responsabilitățile sănătoase pe care le au părinții față de copiii lor.
Află și până la ce vârstă nu ar trebui copiii să folosească rețelele de socializare.
Mulți copii se simt nervoși, supărați sau furioși atunci când părinții lor nu sunt atenți la ei, ci la telefon. Aceste sentimente pot avea un impact pe termen lung, în dezvoltarea copiilor. În plus, mulți dintre ei se simțeau și singuri, pentru că nu aveau parte de atenția și afecțiunea părinților.