Potrivit experților, această pierdere în înălțime ce are loc cu îmbătrânirea e o combinație de mai mulți factori. În primul rând, oasele se „mănâncă” de-a lungul anilor. Cartilajul se subțiază și mușchii se atrofiază.
De ce ne micșorăm pe măsură ce îmbătrânim. Diferența de înălțime poate ascunde afecțiuni importante
Te-ai întrebat de ce ne micșorăm pe măsură ce îmbătrânim? Experții au explicat exact ce se întâmplă în corpul uman și ce afecțiuni poate să ascundă pierderea din înălțime.
Dar ritmul la care au loc aceste procese depinde de gene, dietă și nivelul de activitate, scrie Live Science.
„Toți îmbătrânim diferit din punct de vedere biologic,” a declarat Marian Hannan, epidemiolog din cadrul Harvard Medical School.
De ce ne micșorăm pe măsură ce îmbătrânim
Chiar și așa, oamenii se micșorează pe măsură ce îmbătrânesc, într-un proces inevitabil. Un studiu realizat de Institutul Național al Îmbătrânirii a analizat 2.084 de bărbați și femei timp de 35 de ani.
Potrivit rezultatelor studiului, oamenii încep să piardă din înălțime în jurul vârstei de 30 de ani. Ne micșorăm din ce în ce mai repede pe măsură ce îmbătrânim, de la vârsta de 30 de ani.
Studiul a inclus oameni cu vârste cuprinse între 17 și 94 de ani. Bărbații, în medie, au pierdut 3 centimetri, pe când femeile au pierdut 5 centimetri între 30 și 70 de ani. Până la vârsta de 80 de ani, bărbații au pierdut 5 centimetri în total. Femeile au pierdut 8 centimetri. Află și ce factori accelerează îmbătrânirea.
În mare parte, fenomenul e cauzat de faptul că de faptul că oasele noastre se rod pe măsură ce îmbătrânim. Oasele încep să se formeze în a 8-a săptămâna din sarcină. Continuă să crească, până în jurul vârstei de 25 de ani. Oasele devin și mai dense atunci când au de susținut o masă musculară mai mare.
De aici și sfatul experților să continuăm să facem mișcare pe măsură ce îmbătrânim. Pe măsură ce mușchii cresc, sunt produse fibre de colagen care cresc fluxul sangvin local. Ceea ce stimulează și creșterea oaselor.
Procesul prin care trec oasele explică de ce ne micșorăm pe măsură ce îmbătrânim. Creșterea osoasă se oprește pe la 25 – 30 de ani. În jurul vârstei de 40 – 50 de ani, începem să pierdem treptat masă osoasă. Oasele noastre încep să se roadă mai repede decât poate produce corpul celule noi.
Oasele încep să se roadă în jurul vârstei de 40 – 50 de ani
Oasele sunt precum „o rețea, toate conectate între ele”, susține Hannan. Rețeaua osoasă e compusă din proteine de colagen și mineral hidroxiapatit. Atunci când pierdem masă osoasă, „aceste structuri ca niște poduri sunt slăbite. Treptat, greutăți mici care se depun pe ele pot cauza microfracturi. Ceea ce rupe acele mici poduri mici de oase”.
Degradarea osoasă poate cauza osteoporoză. În urma acestui proces, oasele devin mai slăbite. Osteoporoza poate duce și la fracturi mari, mai ales în zona coloanei vertebrale, șoldului și brațelor. Ceea ce poate explica și de ce ne micșorăm pe măsură ce îmbătrânim. În 2021, Hannan și colegii săi au găsit un participant la studiu care pierduse 20 de centimetri în înălțime.
„Această persoană probabil avea 7 sau 8 fracturi la nivelul coloanei. Ceea ce e neobișnuit. Sunt multe fracturi,” a declarat Hannan.
Pierderea în înălțime poate fi cauzată și de o postură greșită. Curbarea coloanei poate duce la o schimbare permanentă a coloanei. Ceea ce afectează înălțimea.