Cât de diferit e creierul unui atlet față de cel al unei persoane obișnuite. Detaliile la care puțini se gândesc

Experții au dezvăluit cât de diferit e creierul unui atlet față de cel al unei persoane obișnuite și ce abilități inedite și-au format sportivii de-a lungul anilor.

Publicat: 12 august 2024, 14:06
Reclamă

Dincolo de abilitățile fizice impresionante pe care le au, atleții trebuie să aibă și aptitudini mentale care să le permită să aibă succes în sportul ales. Atleții trebuie să fie cei mai rapizi și puternici în probele alese, dar succesul se datorează și antrenamentului psihic pe care îl au. 

Mai multe studii au demonstrat că creierul atleților e diferit față de cel al persoanelor obișnuite, scrie Live Science.

După prestații impresionante la Jocurile Olimpice Paris 2024, discuția despre abilitățile mentale ale sportivilor a ajuns iar în atenția publicului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de diferit e creierul unui atlet față de cel al unei persoane obișnuite

Cu antrenamente aproape zilnice, corpul atleților e forțat la limite maxime. Așa cum am văzut la Jocurile Olimpice din acest an. Experții au vorbit și despre uneltele psihice pe care le au sportivii pentru a avea succes în competiții dificile.

Iată cât de diferit e creierul unui atlet față de cel al unei persoane obișnuite în câteva puncte cheie, potrivit studiilor: 

Reclamă
Reclamă

Procesarea stimulilor vizuali

Abilitatea de a asimila rapid stimuli vizuali și de a lua decizii în miimi de secundă reprezintă un detaliu important pentru atleți. Mai ales în cazul celor care joacă sporturi de echipă, precum fotbal. 

Potrivit unui studiu din 2013, publicat în jurnalul Scientific Reports, atleții care joacă sporturi în echipă învață mai ușor vizual. Cel puțin față de persoanele obișnuite. Chiar și cele care joacă aceleași sporturi, dar nu la nivelul unui atlet profesionist. 

În studiu, sportivii profesioniști au fost comparați cu „amatori de elită”. Adică atleți de facultate și sportivi de la un centru de antrenament. În plus, ambele grupuri au fost comparate cu studenți care nu aveau abilități atletice. În ambele cazuri, sportivii profesioniști au dat dovadă de o procesare mult mai rapidă a stimulilor vizuali. 

Memorie musculară

Atleții acrobatici, precum gimnastele, trebuie să fie capabili să realizeze o secvență de mișcări fără să se gândească în mod conștient la ele. Procesul e numit și memorie musculară.

Potrivit unui studiu din 2023, ce a analizat cât de diferit e creierul unui atlet, se pare că se creează căi specifice. Creierul atleților planifică și coordonează mișcări repetitive prin accesarea rapidă a informațiilor despre ele. Inițial, secvențele și sincronizarea sunt programate separat în creier.

Cu cât aceste mișcări sunt antrenate mai mult și mai des, aceste elemente individuale sunt integrate într-un singur flux rapid din activitatea creierului. 

Predicții rapide

Atleții trebuie să prezică impactul anumitor mișcări înainte să le realizeze. Mai multe cercetări au scos la iveală faptul că activitatea cerebrală se schimbă cu cât o predicție e mai bună. 

Neuronii din cortexul extrastriat ventral stâng sunt implicați în acest proces. Din punct de vedere structural, înotătorii profesioniști, de exemplu, au partea STS a creierului mai groasă decât novicii. Această zonă are un rol important în percepția mișcării, printre altele. 

Echilibru

Atunci când vorbim despre cât de diferit e creierul unui atlet față de cel al unei persoane obișnuite, echilibrul e important. Gimnastele, de exemplu, au abilități proprioceptive remarcabile. Aceasta e abilitate de a simți unde se află corpul lor în comparație cu alte elemente din mediu. 

O rețea complexă de neuroni din cerebel le permite atleților să își ajusteze poziția în aer. Pentru a-și menține echilibrul pe aparat. 

Atenție sporită

Nu e de mirare că atleții au atenție sporită, ce poate fi redistribuită rapid. Pentru astfel de mișcări de secundă, e nevoie de abilități cognitive mai accentuate decât cele ale persoanelor obișnuite. 

Atleții au o flexibilitatea cognitivă mult mai mare, ce le permite să se adapteze pe moment. 

Tocmai pentru că au loc aceste schimbări, unii experți cred că antrenarea creierului atleților de la vârste fragede poate avea un impact semnificativ asupra performanței pe viitor.

„Am ajuns în punctul în antrenarea atleților în care, mai ales, corpul uman nu poate trece dincolo de barierele actuale. Dar putem face foarte multe lucruri la nivelul cogniției,” a declarat Kylie Steel, expertă în știința sportului din cadrul Universității din Sydney.

Te-ar mai putea interesa și
Cercetători adunați în jurul unei mese, care se uită la o descoperire. Un studiu a scos la iveală o situație neobișnuită cu descoperirile științifice
Situație neobișnuită cu descoperirile științifice din ultimele decenii. Fenomenul care a surprins experții
Situație neobișnuită cu descoperirile științifice din ultimele decenii. Fenomenul care a surprins experții
Alimente din dieta meditaraneeană, care ar reduce riscul bolilor cardiovasculare cu 24%, recum pește, morcovi, pâine, carne, avocado, ghimbir
Dieta care ar reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare. Ce alimente sunt încurajate
Dieta care ar reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare. Ce alimente sunt încurajate
Diamant roz, ținut într-o pensetă, pe fundal cu diamante albe, pe un fundal cu gri, pentru a ilustra cum experții au descoperit secretul diamantelor roz rare
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Lună plină portocalie, cu umbra unui copac, similară cu Luna Recoltei 2022
Luna Recoltei din 2024. Când va avea loc Super-Luna Plină și de ce e atât de specială
Luna Recoltei din 2024 promite un eveniment astronomic inedit, pentru că vom putea vedea 2 fenomene deosebite, o sincronizare rară pe cer. Luna Recoltei din acest an va fi parțial eclipsată de Pământ, dincolo...
Luna Recoltei din 2024. Când va avea loc Super-Luna Plină și de ce e atât de specială
2
Gaură neagră în nuanțe de roz și mov și albastru, pe fundal negru. Seamănă cu gaura neagră care „naște” stele
Ce masă are galaxia Andromeda. Experții din China au calculat numărul fantastic
Experții din China au calculat cu precizie ce masă are galaxia Andromeda și cum se compară cu propria noastră galaxie, Calea Lactee. Calea Lactee și Andromeda (numită și M31) sunt galaxii în spirală imense,...
Ce masă are galaxia Andromeda. Experții din China au calculat numărul fantastic
3
Dârele lăsate pe cer de avioane, pe fundal albastru
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate. Companiile aeriene au luptat împotriva deciziei UE
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate de către companiile aeriene, potrivit unei noi legislații europene.  Oficialii europeni au introdus noi reguli menite să protejeze mediul, deși companiile aeriene au luptat...
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate. Companiile aeriene au luptat împotriva deciziei UE
4
Huawei Mate XT, primul telefon cu pliere triplă, ținut în mână, 10 septembrie 2024, Beijing
Huawei lansează primul telefon cu pliere triplă. Ce preț fantastic are Mate XT
Huawei lansează Mate XT, primul telefon cu pliere triplă, la doar câteva ore după ce rivalul Apple a dezvăluit noua serie iPhone 16.  La doar câteva ore după ce a avut loc evenimentul Glowtime,...
Huawei lansează primul telefon cu pliere triplă. Ce preț fantastic are Mate XT
5
Utilizator care folosește Gmail, ce se va schimba permanent, pe laptop și pe telefon
Utilizatorii Gmail sunt avertizați că Google șterge și mai multe conturi. Cum îți dai seama dacă al tău e vizat
Utilizatorii Gmail sunt avertizați că Google intenționează să șteargă și mai multe conturi în viitorul apropiat.  În noiembrie anul trecut, compania a dezvăluit planurile sale de a șterge numeroase conturi Gmail care nu sunt...
Utilizatorii Gmail sunt avertizați că Google șterge și mai multe conturi. Cum îți dai seama dacă al tău e vizat
PARTENERI
×