Ce pățește corpul uman după o călătorie în spațiu. Trupul trece prin schimbări semnificative

Experții au dezvăluit ce pățește corpul uman după o călătorie în spațiu, proces ce pune o presiune considerabilă asupra sistemelor din trup.

Publicat: 15 iunie 2024, 8:28 / Actualizat: 15 iunie 2024, 13:28
Reclamă

Puțini știu ce rol are gravitația în menținerea sănătății umane. Corpurile noastre s-au dezvoltat pentru condițiile de pe Pământ. Ca urmare, schimbări semnificative la aceste condiții obișnuite duc la probleme de sănătate. 

În lipsa gravitației constante, mușchii și masa osoasă încep să se macine treptat. 

Cele mai afectate grupuri musculare sunt cele legate de postură, scrie BBC News. Adică cele din spate, gât și picioare. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce pățește corpul uman după o călătorie în spațiu

Scăderea masei osoase, probleme cardiace, pietre la rinichi sunt doar unele dintre afecțiunile ce pot să apară în spațiu.

Corpul uman este pus la grea încercare în spaţiu. Dar se reface aproape complet la trei luni după întoarcerea pe Pământ, concluzionează aproximativ douăzeci de studii efectuate pe turişti spaţiali, publicate în revista Nature, informează AFP, scrie AGERPRES. Se pare că dincolo de ce pățește corpul uman în spațiu, își revine de la aceste schimbări la revenire. 

Reclamă
Reclamă

„Aceasta este cea mai amănunţită examinare a unui echipaj pe care am efectuat-o vreodată”, a declarat Christopher Mason de la Facultatea de Medicină „Joan & Sanford I. Weill” din cadrul Universităţii Cornell din New York. Mason e autorul principal al unuia dintre studii.

Înţelegerea impactului zborurilor spaţiale asupra sănătăţii este crucială. Mai ales pentru viitoarele misiuni lunare cu echipaj uman şi dincolo de Lună. Dar şi pentru industria turismului spaţial. Aceasta speră să îi trimită pe orbită pe toţi doritorii care îşi pot permite din punct de vedere financiar o călătorie de acest tip.

Cercetători de la peste 100 de instituţii din întreaga lume au analizat toate datele privind starea de sănătate a celor patru turişti spaţiali ai companiei Space X. Aceștia au petrecut trei zile pe orbită într-o capsulă, fără astronauţi profesionişti la bord, în septembrie 2021.

Dimensiunea eşantionului este mică în comparaţie cu cele aproape 700 de persoane care au vizitat deja spaţiul de la începutul misiunilor de explorare spaţială. Dar le-a oferit experților oportunitatea să studieze ce pățește corpul uman în spațiu. 

Însă guvernele nu au fost întotdeauna dispuse să împărtăşească datele din misiunile lor, a subliniat Afshin Beheshti de la NASA, unul dintre oamenii de ştiinţă care au condus cercetarea.

Trupul uman se modifică în spațiu 

Cei patru americani din misiunea Inspiration4 nu au ezitat să se supună unei serii de teste. Rezultatele au fost difuzate pe scară largă şi au fost comparate cu rezultatele testelor efectuate pe alţi 64 de astronauţi.

Modificări la nivelul sângelui, inimii, pielii, proteinelor, rinichilor, genelor, celulelor. Aproape totul în organism a fost luat în considerare.

Un zbor în spaţiu cu echipaj uman poate duce la scăderea masei osoase, la probleme cardiace, oculare şi renale. Dar aproximativ 95% dintre aceşti indicatori de sănătate revin la nivelurile anterioare în termen de trei luni după întoarcerea pe Pământ. Oamenii se recuperează rapid, a explicat Christopher Mason.

Recent, SpaceX a dezvăluit noile costume pentru zborurile spațiale comerciale.

El speră că aceste descoperiri îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să identifice medicamentele sau măsurile care vor fi necesare pentru a proteja mai bine echipajele.

Misiunea Inspiration4 e finanţată de căpitanul său miliardar Jared Isaacman. A vrut să demonstreze că spaţiul este accesibil şi pentru persoanele care nu petrec ani întregi antrenându-se. Mai ales pentru o astfel de performanţă. Cu ajutorul acestei misiuni,, experții au putut analiza ce pățește corpul uman în spațiu. 

Unul dintre studii a arătat că telomerii – extremităţile cromozomilor – celor patru membri ai echipajului s-au lungit într-o manieră spectaculoasă în perioada petrecută pe orbită. Dar în lunile care au urmat întoarcerii pe Pământ, telomerii au revenit la lungimea lor iniţială.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Femeie care a câștigat Jocurile Olimpice din Brazilia, pentru a ilustra ce efect ar avea jocurile Olimpice
Ce efect ar avea Jocurile Olimpice asupra telespectatorilor. Experții au dezvăluit beneficiul neașteptat
Ce efect ar avea Jocurile Olimpice asupra telespectatorilor. Experții au dezvăluit beneficiul neașteptat
Doi oameni în vârstă, el ține un baston sub bărbie, ea se uită la el îngrijorată, stau amândoi pe canapea. Numărul adulților cu demență va crește până în 2050
Experții au descoperit o legătură între cofeină și Alzheimer. Cum ar afecta maladia
Experții au descoperit o legătură între cofeină și Alzheimer. Cum ar afecta maladia
Gaură neagră, cu margine mov, pe fundal negru. Recent, experții au creat o gaură neagră în laborator
Experții au descoperit o gaură neagră extrem de rară. De ce e atât de diferită
Experții au descoperit o gaură neagră extrem de rară. De ce e atât de diferită
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Medicament Ozempic, cu albastru și roșu, pe fundal alb. E medicamentul „pentru slăbit” care îngrijorează doctorii
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit a atras atenția în urma unui studiu recent în care ar fi dat rezultatele mai bune atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Ozempic a devenit cunoscut...
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
2
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
În cadrul evenimentului Galaxy Unpacked de pe 10 iulie 204, Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, noul inel smart al companiei. Samsung Galaxy ring a fost anunțat în cadrul Samsung Unpacked 2024 pe 10 iulie,...
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
3
2 telefoane Galaxy Z Flip 5, lansate în 2023, pe fundal alb, acum că Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6, cele mai recente telefoane pliabile oferite de gigantul tech din Coreea de Sud. La fel precum celelalte smartphone-uri Samsung lansate în acest an, noile dispozitive...
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
4
Ploaie de meteoriți, similară cu Lyride, din 2023, pe cer albastru și mov
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
Experții au anunțat că 2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi din iulie 2024, într-un spectacol astronomic inedit din această vară. La finalul lunii iulie 2024, vom avea parte de un...
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
5
Platforma și logo-ul Facebook pe ecranul unui telefon. Un utilizator dă un like la o postare cu logo-ul Facebook. Mulți se întreabă cum verifici dacă te-a blocat cineva pe Facebook
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
Te-ai întrebat cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook? Există trucuri simple, în funcție de dispozitivul pe care îl folosești.  Pentru utilizatorii rețelelor de socializare care au îngrijorări legate de securitatea datelor,...
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
PARTENERI
×