Deși conținutul viselor care se repetă e diferit în funcție de persoană, acestea pot avea teme comune. Printre acestea se numără dezastre naturale, pierderea dinților, uitarea unui întâlniri importante sau întârzierea la examen. Există un motiv pentru care unele dintre ele se repetă, potrivit experților.
De ce avem vise care se repetă. Experții au o explicație științifică
Aproape două treimi din populație au vise care se repetă. Aceste vise recurente pot avea teme diferite, dar fenomenul se pare ca are o cauză comună.
Cele mai multe vise recurente implică emoții negative, precum frică, supărare și furie. Multe dintre ele implică un scenariu în care visătorul e în pericol, scrie Science Alert.
Unele vise care se repetă, însă, pot avea conținut optimist și pozitiv, precum zburat sau descoperirea unei noi case.
De ce avem vise care se repetă
În unele situații, visele recurente care încep în copilărie pot continua și când devenim adulți. Uneori, acestea pot să dispară și să revină în anumite perioade, precum cele foarte stresante.
Studiile sugerează că visele, de obicei, ne ajută să gestionăm emoțiile și să ne adaptăm la evenimente stresante.
Încorporarea conținutului emoțional în vise ar putea permite visătorului să proceseze un eveniment dificil sau dureros.
În cazul viselor recurente, conținutul repetat poate reprezenta o încercare fără succes de a gestiona răspunsul emoțional la experiențe dificile. Mai multe teorii susțin că aceste vise care se repetă sunt legate de conflicte din viața visătorului.
Visele care se repetă au fost asociate și cu prezența simptomelor anxietății și depresiei. Ele apar, de obicei, în situații stresante și dispar atunci când individul a rezolvat conflictul personal.
Potrivit lui William Domhoff, psiholog, visele care nu reproduc direct o traumă din realitate (un simptom al tulburării de stres post-traumatic) au un conținut care se repetă în totalitate sau parțial. De obicei, aceste vise care se repetă exprimă metaforic un conflict sau eveniment, cu o emoție principală.
De ce au unele vise recurente scenarii similare
O posibilă explicație pentru aceste vise care se repetă, potrivit Science Alert, e că unele scenarii au rămas în imaginarul colectiv. Prin simularea unei situații periculoase – precum visul în care visătorul e fugărit – permite un spațiu în care persoana poate exersa descoperirea și evadarea prădătorilor.
Potrivit unui studiu din 2018, visul în care persoana își pierde dinții nu are neapărat legătură cu anxietatea, dar e, mai degrabă, legat de încleștarea dinților în timpul somnului.
Cei care vor să întrerupă ciclul viselor care se repetă pot încerca să vizualizeze scenariul când nu dorm. În această situație, pot trece prin situația periculoasă din vis și găsi o soluție cât timp sunt lucizi.
Pot chiar și să ghideze visul către un final mai fericit, ce ar putea ajuta la întreruperea ciclului viselor care se repetă.
Nu toate visele recurente pot avea un impact negativ. Ele pot ajuta la gestionarea emoțiilor și filtrarea lor în funcție de un context stresant.
Așa cum fiecare persoană are propriile particularirăți, și limbile umane prezintă detalii neașteptate. Cele 7.000 de limbi umane descoperite până acum au mai multe elemente în comun decât se crede până acum.