Experții au demonstrat că creierul femeilor e afectat în timpul sarcinii, cu ajutorul primei hărți detaliate a creierului uman care scoate în evidență diferența fantastică între perioada dinaintea sarcinii, în timpul sarcinii și după naștere.
Cum se schimbă creierul femeilor în timpul sarcinii. Efectul real a fost dezvăluit de experți
Experții au descoperit cum se schimbă creierul femeilor în timpul sarcinii și au creat o hartă care să urmărească această diferență notabilă.
Harta se bazează pe creierul unei femei de 38 de ani, scrie BBC News.
Experții au descoperit „lucruri remarcabile” în această schimbare.
Cum se schimbă creierul femeilor în timpul sarcinii
Sarcina declanşează schimbări majore în corpul unei femei. Printre acestea se numără hormonale, cardiovasculare, respiratorii, gastrointestinale, urinare şi altele. După cum arată un nou studiu, creierul femeii însărcinate trece, la rândul lui, prin schimbări majore, unele trecătoare, altele de lungă durată, transmite Reuters, scrie AGERPRES.
Cercetătorii au anunţat că au cartografiat pentru prima dată schimbările care se produc pe măsură în creierul femeilor în timpul sarcinii. Creierul unei femei se reorganizează ca răspuns la sarcină.
Studiul se bazează pe scanărilor efectuate de 26 de ori, începând cu trei săptămâni înainte de concepţie, până la nouă luni de sarcină şi apoi, postpartum, doi ani mai târziu.
Studiul a constatat o reducere generalizată a volumului de materie cenuşie corticală. Aceasta e zona încreţită care cuprinde stratul cel mai exterior al creierului. Precum şi o creştere a integrităţii microstructurale a materiei albe, situată mai adânc în creier. Ambele modificări au coincis cu o creştere a nivelului hormonilor estradiol şi progesteron.
Materia cenuşie este compusă din corpurile celulare ale celulelor nervoase aflate în creier. Materia albă este alcătuită din fascicule de axoni – fibre lungi şi subţiri – ale celulelor nervoase care transmit semnale în cadrul unor conexiuni pe distanţe lungi în creier.
Studiul e primul de acest gen. S-a bazat pe un singur subiect: Elizabeth Chrastil, la Universitatea California din Irvine, Statele Unite, coautoare a studiului. Chrastil a devenit mamă pentru prima dată. Ea a născut un băiat sănătos, care are în prezent 4 ani şi jumătate. Chrastil avea 38 de ani în timpul studiului, iar acum are 43 de ani. Cu ajutorul ei, experții au realizat o hartă care arată cum se schimbă creierul femeilor în timpul sarcinii.
Cum afectează sarcina creierul
Oamenii de ştiinţă au declarat că, după finalizarea acestui studiu, au observat acelaşi tipar la alte câteva femei însărcinate. Acestea au fost supuse unor scanări cerebrale în cadrul unui studiu în curs de desfăşurare, numit „Proiectul creierului matern”. Cercetătorii intenţionează să extindă numărul subiecţilor la câteva sute.
„Este destul de şocant că în 2024 nu avem aproape nicio informaţie referitoare la ceea ce se întâmplă în creier în timpul sarcinii. Această lucrare (de cercetare) deschide mai multe întrebări decât răspunsuri. Iar noi atingem aceste întrebări doar la suprafaţă”, a adăugat Chrastil.
Află și cât de diferit e creierul unui atlet față de cel al unei persoane obișnuite.
Scanările au demonstrat o reducere, în medie, de aproximativ 4% a materiei cenuşii în aproximativ 80% dintre regiunile creierului studiate. O mică revenire postpartum nu a readus volumul la nivelurile anterioare sarcinii. Harta a dezvăluit, în premieră, cum se schimbă creierul femeilor în timpul sarcinii.
Totodată, scanările au relevat o creştere de aproximativ 10% a integrităţii microstructurale a materiei albe. Acesta e un indicator al sănătăţii şi calităţii conexiunilor dintre regiunile creierului. A atins un nivel maxim la sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină şi la începutul celui de-al treilea. După naştere, urma să revină la starea anterioară sarcinii.
„Creierul matern suferă o schimbare coregrafică de-a lungul gestaţiei. Iar noi suntem în sfârşit capabili să observăm procesul în timp real”, a declarat Emily Jacobs, specialistă în neuroştiinţe la Universitatea California din Santa Barbara, autoare principală a studiului publicat în jurnalul Nature Neuroscience.