Guinness a oferit recordul pentru cel mai picant ardei din lume pentru Pepper X. Înainte de acest soi, ardeiul Carolina Reaper a deținut prima poziție timp de 10 ani. Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute soiuri de ardei iuți din lume.
Cel mai iute ardei din lume a doborât recordul Guinness. Soiul care a detronat Carolina Reaper după 10 ani
Titlul pentru cel mai iute ardei din lume a doborât recordul Guinness și a detronat soiul celebru Carolina Reaper, ce a deținut prima poziție timp de 10 ani.
Când vine vorba de ardei iuți, ei sunt măsurați pe scara Scoville, scrie CNN.
În comparație, un ardei habanero are 100.000 de unități Scoville. Pepper X are 2.69 de milioane de unități.
Cel mai iute ardei din lume a doborât recordul Guinness
Pepper X a fost creat de Ed Currie, cel care a produs și Carolina Reaper. Pentru că acesta e un ardei creat prin încrucișare, de o singură persoană, semințele sale nu vor fi vândute.
Currie a crescut Pepper X, cel mai iute ardei din lume, timp de 10 ani, pe ferma sa din Carolina de Sud, SUA. Nu a făcut public proiectul său până acum pentru a-și proteja proprietatea intelectuală.
„A fost un efort de echipă,” a declarat Currie, ce deține drepturile pentru noul soi de ardei iute. „Știam că avem ceva special, așa că le-am spus doar unor rude și prieteni despre ce se întâmplă.”
Pepper X a fost analizat în cadrul laboratoarelor din Universitatea Winthrop, Carolina de Sud. În cadrul testelor, Pepper X a înregistrat 2.693.000 de unități pe scara Scoville. Adică are cu aproximativ 1 milion de unități peste cealaltă inovație a lui Currie, ardeiul Carolina Reaper. Acesta are 1.641.183 de unități.
În anul 1912, farmacistul Wilbur Scoville a inventat scara Scoville, pentru a măsura de câte ori trebuie diluată capsaicină. Aceasta e compusul care duce la senzația de iuțeală în cazul ardeilor.
După ce Currie a reușit să renunțe la dependența de alcool și droguri, a început să crească soiuri de ardei drept hobby. Astfel, a ajuns să creeze 2 soiuri diferite care au obținut titlul de cel mai iute ardei din lume.
Află și cum a fost creată „super roșia” care produce mai multă vitamină D.
Mulți cred că iuțeala ardeilor vine de la semințe. Dar capsaicină se află în țesutul care acoperă semințele. Pentru că Pepper X are o suprafață încovoiată, există o arie mai mare pe care poate crește acest țesut. Ca urmare, ardeiul e mai picant.
Pepper X a fost mâncat în întregime de doar 5 persoane
Currie e unul dintre cei 5 indivizi care au mâncat un ardei Pepper X întreg până acum.
„Am simțit iuțeala timp de 3.5 ore. După aceea au început durerile de stomac,” a declarat Currie. „Sunt îngrozitoare. Am stat întins pe o suprafață de marmură timp de aproape 1 oră, în ploaie, plângând de durere.”
Currie susține că Pepper X e o încrucișare între Carolina Reaper și „un ardei pe care mi l-a trimis un prieten din Michigan, care era brutal de iute”. Cu ajutorul acestor soiuri, Currie a creat cel mai iute ardei din lume.
Află care e mâncarea ce reprezintă un pericol de sufocare pentru copii.
Potrivit avocatului lui Currie, aproximativ 10.000 de produse folosesc numele de Carolina Reaper fără permisiunea clientului său. Pentru a-și proteja proprietatea intelectuală, semințele Pepper X nu vor fi vândute pe piață. Singurul mod prin care cineva va putea gusta acest ardei va fi prin intermediul sosurilor picante care îl vor folosi.