Bețișoarele de urechi sunt folosite des pentru că mulți cred că pot ajuta la menținerea igienei urechii. Deși e sigur să cureți exteriorul urechii cu astfel de bețișoare, experții sfătuiesc să eviți curățarea interiorului urechii cu aceste dispozitive.
Ce se poate întâmpla dacă folosești bețișoare de urechi. Pericolul la care mulți se expun fără să știe
Nu mulți știu ce se poate întâmpla dacă folosești bețișoare de urechi, care pot fi periculoase dacă nu sunt utilizate cum trebuie.
Folosirea bețișoarelor e legată cu numeroase probleme, inclusiv răni și infecții, potrivit Healthline.
Ca urmare, experții sfătuiesc să eviți bețișoarele de urechi atunci când vine vorba de curățarea interiorului urechii.
Ce se poate întâmpla dacă folosești bețișoare de urechi
Potrivit experților, de cele mai multe ori, oamenii folosesc bețișoarele pentru a îndepărta ceara. Dar aceasta poate fi benefică pentru urechi. Previne uscarea lor, blochează praful și previn și intrarea bacteriilor în ureche.
Ca urmare, ei sfătuiesc să folosești bețișoare de urechi doar în exterior, nu și în interior. De-a lungul timpului, ceara de urechi se adună și iese și în exterior, unde poate fi curățată cu ușurință. Urechile se pot curăța singure, așa că nu e necesară folosirea bețișoarelor în interior.
Printre problemele pe care le poate cauza un astfel de obicei se numără și compactarea cerii în ureche. Există riscul să îndeși ceara mai adânc și ca aceasta să se strângă într-un punct în care urechea nu se mai poate curăța singură.
Află și ce obiecte din casă ascund bacterii, la care nu te-ai fi gândit.
O astfel de acumulare a cerii poate duce la simptome neplăcute. Printre acestea se numără durere, auz afectat și o senzație de plin în ureche.
În plus, dacă folosești bețișoare de urechi, există riscul să rănești structurile urechii. Una dintre cele mai comune situații e spargerea timpanului. Potrivit unui studiu din 2017, 73% dintre rănile provocate de bețișoarele de urechi au fost cauzate de încercarea de a curăța.
Folosirea bețișoarelor de urechi poate duce și la infecții
În anumite cazuri, capătul bețișorului se poate desprinde de băț și poate rămâne prins în interiorul urechii. Acest lucru duce la senzații de disconfort sau durere. În anumite cazuri, oamenii își pot pierde și auzul.
O altă problemă frecventă e apariția infecțiilor, din cauza utilizării bețișoarelor de urechi. Ceara prinde și încetinește dezvoltarea bacteriilor care au intrat pe canal. Dacă folosești bețișoare de urechi, poți împinge ceara spre interior. Ca urmare, bacteriile se pot dezvolta mai adânc în ureche, ceea ce poate duce la infecții.
O femeie de 37 de ani din Australia a dezvoltat un obicei obsesiv de a-și curăța urechile cu bețișoare. Într-o seară, a observat sânge pe capătul unui bețișor. Din cauza acestui obicei, o infecție se dezvoltase în canalul urechii. Cazul ei a fost atât de grav, încât risca să își piardă auzul.
Potrivit studiului din 2017, peste 263.000 de copii din SUA au ajuns la spital, în perioada 1990 – 2010, din cauza rănilor provocate de bețișoare de urechi. Aceasta e o medie de 36 de copii pe zi.
„Acest lucru scoate în evidență ideea falsă că adulții și copiii trebuie să curețe canalul urechii acasă,” a declarat dr. Kris Jatana, conducătoarea studiului. „Deși bețișoarele cu capete de bumbac par inofensive, clar există numeroase riscuri dacă le folosești pentru a curăța urechile.”