Doctorii au fost nevoiți să apeleze la o operație pe creier, pentru a îndepărta fetusul. Ei l-au descoperit după ce au observat că fetița are probleme cu dezvoltarea abilităților locomotorii. Micuța avea și o circumferință mai mare a capului și o cantitate îngrijorătoare de fluid în craniu.
Caz medical extrem de rar: doctorii au îndepărtat un fetus din creierul unei fetițe de 1 an. Cum a fost posibil
Un caz medical extrem de rar a dus la îndepărtarea unui fetus din creierul unei fetițe de 1 an, după ce doctorii au observat că bebelușul avea probleme de dezvoltare.
Cazul a fost analizat într-un studiu publicat în jurnalul Neurology, scrie Live Science.
Potrivit cercetării, masa din capul copilului era „un geamăn diamniotic monochorionic malformat”. Această definiție înseamnă că, în pântec, fetușii au fost în aceeași placentă, dar avea sacuri amniotice diferite. Acestea înconjoară fetușii pe măsură ce se dezvoltă. Astfel de gemeni provin din același ovul fertilizat, adică sunt identici.
Caz medical extrem de rar: doctorii au îndepărtat un fetus din creierul unei fetițe de 1 an
Anomalia în care un fetus e „absorbit” de celălalt e cunoscută sub denumirea de „fetus in fetu”. Uneori, mai poartă denumirea și de „geamăn parazit”. Geamănul care a fost absorbit nu se mai dezvoltă, spre deosebire de celălalt copil.
Acest caz medical extrem de rar a atras atenția comunității științifice internaționale. Fenomenul poate avea loc în 1 din 500.000 de nașteri vii. De obicei, fetusul malformat apare ca o masă în abdomenul celuilalt geamăn, prins între țesuturile care formează peretele abdominal.
În acest caz, fetusul a fost absorbit în craniul fetiței, probabil foarte devreme în procesul de dezvoltare. Experții cred că fenomenul a avut loc atunci când ovulul fertilizat formează un grup de celule, numit blastocist.
Într-un alt studiu, 10.000 de bebeluși vor avea genomurile secvențiate, pentru a dezvolta tratamentul pentru unele condiții medical foarte rare.
„Fetus in fetu intracranial poate să apară din cauza blastocistelor care nu s-au separat,” susțin experții despre acest caz medical extrem de rar. Ca urmare, grupurile de celule care trebuiau să se dezvolte separat, în 2 copii, au rămas prinse împreună.
Fetus in fetu apare în 1 din 500.000 de nașteri vii
„Părțile unite s-au dezvoltat în creierul fetusului gazdă și au cuprins celălalt embrion,” au continuat specialiștii. „Fetus in fetu intracranial e extrem de rar, cu mai puțin de 20 de rapoarte la nivel mondial.”
Doctorii au realizat mai multe radiografi cu creierul fetiței de 1 an. Potrivit acestora, fetusul absorbit avea o coloană vertebrală și 2 oase din picior, femur și tibie. Potrivit analizei, fetusul malformat avea spina bifida.
Acesta e un defect în care o parte din coloana vertebrală e expusă, în loc să fie acoperită de țesutul de pe spate, din cauza unei probleme din stadiul de dezvoltare, ca în acest caz medical extrem de rar.
În acest caz extrem de rar, după ce masa fetală a fost înlăturată, experții au continuat să studieze „geamănul parazit”. Se pare că acesta ar fi avut și „un membru superior și structuri mici precum degetele”.
Raportul nu a inclus detalii despre starea fetiței de 1 an după operație. Recent, și un bebeluș din Spania a fost implicat într-o premieră medicală mondială.
Gemenii paraziți reprezintă un pericol pentru gemenii care se nasc. În cazul fetiței, fetusul i-a îngreunat dezvoltarea și a dus la o operație invazivă la vârsta de doar 1 an.