Potrivit unei noi cercetări, mezelurile procesate pot crește riscul apariției demenței. Studiul a fost prezentat în cadrul Alzheimer’s Association International Conference. Potrivit rezultatelor cei care consumă carne roșie ultraprocesată, inclusiv hot dog, bacon, cărnați, salam și parizer, au un risc mai ridicat de demență la bătrânețe.
Alimentul care crește riscul de demență. Românii îl consumă în fiecare săptămână
Experții trag un semnal de alarmă despre alimentul care crește riscul de demență și care e consumat aproape zilnic de unele persoane.
Experții definesc mâncarea ultraprocesată drept cea care are ingrediente care nu se găsesc într-o bucătărie obișnuită, scrie The Independent.
Precum tipuri modificate de amidon, aditivi și sirop de porumb cu fructoză.
Alimentul care crește riscul de demență
Statistica spune că un român mănâncă, anual, 80 de kilograme de carne, fără teamă de consecinţe. Mare parte din cantitate înseamnă salam, cârnaţi, parizer. 7 din 10 români mănâncă săptămânal mezeluri.
Ceea ce e îngrijorător, dat fiind faptul că mezelurile reprezintă alimentul care crește riscul de demență.
Chiar şi reprezentanţii industriei admit că nu toate mezelurile sunt din materie primă de calitate.
„Pot exista produse fabricate din alte produse pe ultima perioadă de valabilitate. Care să fie tocate, amestecate, într-o anumită compoziţie”, a declarat Dragoş Frumosu, Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară
Un studiu prezentat în Statele Unite, la Philadelphia, arată că cei care mănâncă cel puţin de două ori pe săptămână carne procesată au cu 14 la sută mai multe riscuri să sufere de demenţă. Comparativ cu cei care se abţin şi au mezeluri în meniu de trei ori pe lună. Cercetarea făcută pe 130.000 de oameni spune că cei care nu îşi pot înfrâna poftele ar putea avea parte de probleme mari.
„Primele tulburări care apar sunt cele de memorie. Alzheimerul survine și la vârste mult mai tinere și are o evoluție cu atât mai galopantă cu cât pacientul are o vârstă mai tânără”, a explicat Corneliu Toader, medic neurochirurg.
Citește continuarea pe observatornews.ro