Un prestigios premiu de cercetare, ce vine și cu o sumă de 250.000 de dolari, va fi primit de un expert care a ajutat la descoperirea rolului unei proteine în sistemul imunitar din corpul uman. Zhijian „James” Chen, director în cadrul Inflammation Research Center și profesor de biologie moleculară din cadrul Universității din Texas, a primit premiul Lasker din acest an.
„Alarma de incendiu” din corpul uman a fost descoperită. Ce efect are asupra oamenilor
Experții care au descoperit „alarma de incendiu” din corpul uman au primit un premiu de 250.000 de dolari pentru reușita lor științifică.
Premiile Lasker sunt numite adesea echivalentul Premiului Nobel din SUA, scrie Live Science.
Chen a condus echipa care a descoperit o enzimă extrem de importantă, numită sintaza ciclică GMP-AMP (cGAS). Aceasta ar avea rolul unei „alarme de incendiu” în corp.
„Alarma de incendiu” din corpul uman a fost descoperită
cGAS se activează ca răspuns la invadatori străini, precum un virus sau o bacterie. Înainte de descoperirea cGAS, experții nu știau cum ADN-ul acestor invadatori activate sistemul imunitar din corpul uman. Acesta e primul nivel de apărare împotriva substanțelor străine care intră în trip.
Dar acum că a fost descoperită „alarma de incendiu” din corpul uman, cercetătorii au aflat exact cum funcționează acest proces.
Ilya Mechnikov a câștigat Premiul Nobel în 1908, după ce a descoperit fagocitoza. Acesta e un fenomen în care o celulă o „înghite” pe alta. Acesta e un mod prin care celulele imunitare înlătură bacteriile care cauzează boli din corp. În discursul său Nobel, Mechnikov a precizat că ADN-ul bacteriilor trezește cumva „o armată protectoare de fagocite” în corp. Dar, atunci, nimeni nu știa cum are loc acest proces.
Cercetări realizate la începutul anilor 2000 au scos la iveală faptul că injectarea celulelor cu ADN a dus la creșterea interferonilor. Adică semnale de imunitate care opresc infecțiile. Ulterior, experții au descoperit un grup de gene care permit producerea acestor interferoni. Pe care le-au numit „strimulatoare ale genelor de interferon”. Sau STING, care nu pare să detecteze direct ADN-ul străin. Dar, cumva, ADN-ul activează STING oricum.
Acum, „alarma de incendiu” din corpul uman a fost descoperită. Începând cu un studiu publicat în 2012, Chen și colaboratorii săi au început în sfârșit să umple lacunele în această arie de cercetare.
Prima dintre ele e GMP-AMP (cGAMP) ciclic. Adică o moleculă care activează STING atunci când ADN-ul străin e detectat în celule. Al doilea proces e cGAS. Enzima permite celulelor mamiferelor să producă cGAMP.
cGAS ajută la protejarea corpului
Printre primele semne ale sistemului imunitar, cGAS e alarma în sine. Detectează ADN-ul străin și cere ajutor sub forma de cGAMP. La rândul său, cGAMP recrutează „pompierii”. Adică sistemul imunitar și celulele care pot „înghiți” celulele străine.
Chen și colaboratorii săi, ce au descoperit „alarma de incendiu” din corpul uman, au aflat că acest sistem detectează nu doar ADN-ul străin. Ci și tipuri de retrovirus – grupul din care face parte și virusul HIV.
Aceste tipuri de virus conțin RNA, o rudă a ADN-ul. HIV-ul e cunoscut pentru faptul că poate evita înlăturarea de către sistemul imunitar. Dar atunci când virusul e detectat, cGAS e procesul prin care e găsit.
Dar această alarmă cGAS nu e întotdeauna un ajutor. Pentru anumite boli, poate avea un efect negativ asupra corpului.