Urmele misterioase ale unui strămoș uman necunoscut au derutat experții. De ce au fost asemănate cu pașii unui urs

Urmele misterioase ale unui strămoș uman necunoscut până acum au derutat experții după ce zeci de ani aceștia au crezut că pașii aparțin unei specii de urs.

Publicat: 2 decembrie 2021, 12:38
Reclamă

Potrivit unui nou studiu, un strămoș uman contemporan cu „Lucy” a trăit în Tanzania. Experții au descoperit urmele antice ale speciei în urmă cu aproape 50 de ani. Inițial, aceștia au crezut că aparțin unui urs, din cauza modului în care au fost create. 

Urmele ar fi aparținut unui specimen ce avea un mers încrucișat, cu un picior în fața celuilalt, scrie Live Science

Cea mai veche dovadă a mersului în două picioare în cadrul speciilor înrudite cu oamenii (ce includ nu doar strămoșii Homo sapiens, ci și rudele apropiate din punct de vedere evolutiv) a fost descoperită în zona Laetoli, Tanzania, în anul 1978.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urmele misterioase ale unui strămoș uman necunoscut au derutat experții

Urmele descoperite în anul 1978 ar fi fost create în urmă cu 3.66 milioane de ani. Studii precedente au sugerat că acestea ar fi fost create de Australopithecus afarensis. Specia se numără printre posibilele candidate pentru strămoși direcți ai oamenilor. Faimoasa „Lucy”, ce a trăit acum 3.2 milioane de ani, aparține acestei specii. 

Alte urme, descoperite în situl A, din apropierea Laetoli, au fost descoperite în anul 1976. Inițial, experții nu au crezut că urmele misterioase aparțin unui strămoș uman. Una dintre principalele teorii susținea că acestea ar fi fost create de un urs ce a mers pe membrele din spate. 

Reclamă
Reclamă

Pașii, numiți „Laetoli A” nu au fost săpate complet. Pentru a elucida misterul provenienței lor, experții au analizat acum urmele. Ei le-au comparat cu cele lăsate de oameni, urși și cimpanzei. În ultimii ani, alți strămoși umani au fost descoperiți în întreaga lume, inclusiv grupul de oameni antici din Israel.

Studierea urmelor s-a dovedit a fi mai dificilă decât anticipau, potrivit experților. Obstacolele principale „au fost dificultățile în încercarea de a găsi matrițe originale ale urmelor Laetoli A de la descoperirea lor inițială” a declarat Ellison McNutt, conducătorul studiului și antropolog în cadrul Universității Ohio.

Nu am putut găsi matrițe originale și am fost îngrijorați că expunerea la soare și decenii de ploi ar fi distrus urmele fosilizate originale.

– Ellison McNutt

Din fericire, experții s-au întors în Laetoli și au găsit urmele misterioase ale unui strămoș uman. Mai mult, ei au descoperit că „ploile au îndepărtat sedimentele din apropierea pașilor, ce le-a protejat și le-a permis să rămână superb conservate,” a continuat McNutt. 

Cum au studiat experții urmele „de urs” ale strămoșului uman

După ce au redescoperit urmele, experții le-au curățat, măsurat, fotografiat și au realizat modele 3D. 

Când ne-am uitat la urmele „A” săpate complet, am știut imediat că sunt interesante și posibil diferite de celelalte două urme bipede de la Laetoli.

– Ellison McNutt

Experții au analizat și pașii urșilor, pentru a exclude posibilitatea ca urmele să fi fost lăsate de strămoșul lor. 

„Atunci când urșii merg, fac pași mari și se clatină înainte și înapoi,” a declarat Jeremy DeSilva, paleoantropolog din cadrul Universității Dartmouth. 

Nu pot să meargă într-un mod similar cu urmele A, pentru că mușchii din zona șoldului și forma genunchilor nu permit o astfel de mișcare sau așa un echilibru.

– Jeremy DeSilva

Urmele misterioase sugerează că au fost ale unui strămoș uman, nu unui urs, așa cum s-a crezut până acum. Urmele Laetoli A sunt pătrate, cu un deget mare proeminent și un călcâi mare. În ultimii ani, experții au descoperit mai mulți strămoși ai oamenilor, inclusiv „omul dragon”.

Experții au studiat peste 50 de ore cu urși negri. Aceștia au mers pe membrele din spate în mai puțin de 1% din timpul observat. Cu ajutorul formei și comportamentul urșilor, experții au concluzionat că urmele misterioase Laetoli A nu aparțin unui urs. Acestea ar fi fost create de un strămoș uman. 

Urmele Laetoli A diferă de cele ale altor strămoși ai Homo sapiens 

Potrivit experților, urmele Laetoli A diferă de cele ale altor strămoși umani, descoperite până acum. Pașii sunt neașteptat de lați și scurți. Se pare că picioarele care le-au creat aveau un deget mare cu o mobilitate similară cu cea a degetului mare de la mâini. Această particularitate a fost descoperită și în cazul maimuțelor. 

McNutt și colegii săi au concluzionat că urmele misterioase sunt ale unui strămoș uman. Acesta nu a fost identificat până acum. Pașii nu ar fi fost formați de Australopithecus afarensis, specia lui „Lucy”. 

Mersul sugerat de aceste urme e considerat neobișnuit pentru un om. Experții cred că acestea au fost create fie când specimenul încerca să își mențină echilibrul, fie avea un mers specific lui. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Nature. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mormântul lui Ramses al VI-lea se află în Valea Regilor și e vizitat de milioane de turiști anual. Arheologii au găsit recent un mormânt antic inedit în Egipt
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Imagine cu om din neanderthal care încearcă să facă focul. poartă blonuri și are pietre in mână
Descoperirea care dezvăluie cultura oamenilor antici din Europa. Ce au găsit experții în Austria
Descoperirea care dezvăluie cultura oamenilor antici din Europa. Ce au găsit experții în Austria
Masă de oameni, care merge în față. Experții au vorbit despre cum umanitatea ar atinge apogeul în doar câteva decenii
Fun
Populația planetei ar fi mai mare cu câteva miliarde decât datele oficiale, susține un nou studiu. Unde s-ar afla acești oameni
Populația planetei ar fi mai mare cu câteva miliarde decât datele oficiale, susține un nou studiu. Unde s-ar afla acești oameni
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×