Operația complexă realizată în Epoca de Piatră. Descoperirea care ar putea rescrie istoria medicală

Operația complexă realizată în Epoca de Piatră a surprins experții care au găsit scheletul pacientului. Descoperirea ar putea rescrie istoria medicală, susțin specialiștii. 

Publicat: 8 septembrie 2022, 12:35
Reclamă

Într-o peșteră izolată din Indonezia, arheologii au descoperit un mormânt în care se află rămășițele unui tânăr ce ar putea rescrie istoria medicală. Cu ajutorul unor tehnici de datare cu radiocarbon, specialiștii au estimat că scheletul se află acolo de 31.000 de ani, în peștera Liang Tebo, în provincia Kalimantan, din Borneo. 

Cel mai interesant detaliu al descoperirii e faptul că tânărul (sau tânăra) nu mai avea partea inferioară a piciorului. Existau semne că piciorul a fost amputat cu atenție, atunci când persoana era adolescentă.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature, scrie CNN

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Operația complexă realizată în Epoca de Piatră

Persoana a murit din cauze necunoscute când avea 19-21 de ani, potrivit experților. Ca urmare, ei au concluzionat că specimenul a trăit câțiva ani după operația complexă de amputare. Scheletul a fost descoperit în anul 2020, de către o echipă de specialiști din Australia și Indonezia. 

Potrivit acestora, operația complexă realizată în Epoca de Piatră demonstrează abilități chirurgicale considerabile. E cel mai vechi exemplu de amputație descoperit până acum.

Reclamă
Reclamă

Descoperirea are potențialul de a schimba înțelegerea experților despre abilitățile oamenilor din Epoca de Piatră. 

„E semnificativ pentru că schimbă considerabil înțelegerea noastră despre chirurgie și medicină complexă,” a declarat Maxime Aubert, profesor în cadrul Universității Griffith. 

„Trebuie să fi avut o înțelegere profundă a anatomiei umane, cum să oprească hemoragia, anestezie și metode antiseptice. Toate aceste lucruri au devenit obișnuite foarte recent,” a continuat Aubert. 

Experții au crezut că oamenii din acea perioadă nu aveau informațiile și abilitățile necesare pentru operații complexe pentru amputație. Până acum, se credea că aceste abilități au apărut abia după ce oamenii au trecut la etapa agriculturii și așezări permanente. Aceste schimbări au transformat societatea umană în ultimii 10.000 de ani. 

Înainte să fie descoperită operația complexă realizată în Epoca de Piatră, cel mai vechi exemplu de amputație era un fermier. Partea inferioară a mâinii sale stângi a fost amputată în urmă cu 7.000 de ani. Scheletul său a fost descoperit în Franța. 

Persoana a supraviețuit operației când era adolescentă 

Operațiile de amputare au devenit o procedură standard în medicina vestică abia în ultimul secol. Înainte de dezvoltarea antibioticelor, potrivit studiului, cei mai mulți oameni mureau în timpul operației.

„Hemoragiile, șocul și infecțiile erau motivele principale pentru care amputațiile erau fatale până relativ recent în istoria oamenilor,” a declarat Tom Maloney, expert în cadrul Universității Griffith. El e și co-autorul studiului despre operația complexă realizată în Epoca de Piatră. 

În cazul scheletului din Borneo, nu exista nicio urmă de infecție în oase. În plus, experții au observat și creștere osoasă în zona în care a fost amputat piciorul. Acest proces durează mult timp. 

În plus, în timp ce restul oaselor specimenului aveau mărimea potrivit pentru adulți, oasele amputate nu au mai crescut. În schimb, au rămas la stadiul oaselor de copii, atunci când a avut loc operația. 

Cel mai probabil, chirurgii care au realizat operația în urmă cu 31.000 de ani au folosit cuțite și lame realizate din piatră. În plus, ar fi trebuit să aibă informații despre anatomie, mușchi și sistemul vascular, pentru a preveni o hemoragie fatală și infecție. 

După amputație, pacientul ar fi fost îngrijit cu atenție. În plus, rana a fost cu siguranță curățată și dezinfectată des.

„Cred că cel mai fantastic lucru e că aceasta e o dovadă reală, arheologică, tangibilă pentru o îngrijire ridicată la nivelul comunității,” a declarat Maloney.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mormântul lui Ramses al VI-lea se află în Valea Regilor și e vizitat de milioane de turiști anual. Arheologii au găsit recent un mormânt antic inedit în Egipt
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Imagine cu om din neanderthal care încearcă să facă focul. poartă blonuri și are pietre in mână
Descoperirea care dezvăluie cultura oamenilor antici din Europa. Ce au găsit experții în Austria
Descoperirea care dezvăluie cultura oamenilor antici din Europa. Ce au găsit experții în Austria
Arheologi care studiază fosila unui dinozaur uriaș
Descoperire impresionantă în România. În ce zonă a fost găsită o cetate care s-a ascuns 5.000 de ani
Descoperire impresionantă în România. În ce zonă a fost găsită o cetate care s-a ascuns 5.000 de ani
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×