Cadavrul aparține unui fost sclav, ce a reușit să avanseze în ierarhia socială în orașul antic Pompei, scrie The Guardian.
Cadavrul neobișnuit descoperit în Pompei a surprins experții. Cum a fost găsit
Cadavrul neobișnuit descoperit în Pompei a surprins experții. În timp ce zona e cunoscută pentru erupția vulcanului Vezuviu și dezastrul cauzat de acest eveniment, rămăsițele umane găsite acum au fost înmormântate cu mai multe decenii înainte.
Bărbatul, pe nume Marcus Venerius Secundio, ce a murit la vârsta de aproximativ 60 de ani.
Potrivit experților, Secundio ar fi murit cu câteva decenii înainte de erupția vulcanului Vezuviu, în anul 79.
Cadavrul neobișnuit descoperit în Pompei a surprins experții
Cadavrul lui Marcus Venerius Secundio a fost descoperit într-un mormânt în necropola Porta Sarno, ce a fost una dintre porțile principale ale orașului.
Acesta reprezintă cel mai bine conservate rămăsițe umane descoperite vreodată la Pompei. Cadavrul lui Secundio include părul alb și o reche parțial vizibil. Cadavrul descoperit în Pompei e parțial mumificat.
Arheologii susțin că descoperirea e neobișnuită pentru că adulții din Roma Antică erau, de obicei, incinerați, nu înmormântați. În mormânt a fost găsită și o urnă de sticlă pe care era scris numele unei femei, Novia Amabilis. Se crede că aceasta a fost soția lui Secundio.
„Pompei continuă să ne uimească,” a declarat Dario Franceschini, ministerul de cultură al Italiei, despre cadavrul neobișnuit descoperit în Pompei.
Cine a fost Marcus Venerius Secundio
Secundio, cadavrul neobișnuit descoperit în Pompei, a fost un sclav și custode al Templului lui Venus. După ce a fost eliberat, el s-a alăturat ordinului Augustales, colegiului unor preoți ce aveau un cult pentru împărat.
Faptul că Secundio a fost îngropat în mormânt demonstrează că a reușit să obțină un statut social bun.
Mai mult, în vârful mormântului a fost găsită o bucată de marmură inscripționată cu detalii despre piese de teatru din Pompei ținute în limba greacă. Recent, Microsoft a anunțat un proiect prin care va reproduce digital cunoscutul oraș Olympia.
Potrivit lui Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului arheologic de la Pompei, aceste inscripții sunt „prima dovadă clară a spectacolelor de la Pompei în limba greacă”.
Faptul că erau organizate spectacole în limba greacă e dovadă că, în Antichitate, Pompei avea un climat cultural deschis și plin de viață.
– Gabriel Zuchtriegel
Excavările din zona necropolei Porta Sarno reprezintă un proiect între Parcul arheologic Pompei și Universitatea din Valencia. Cu ajutorul lor a fost descoperit cadavrul neobișnuit în Pompei.
Dincolo de cadavrul din Pompei, experții au mai făcut zeci de descoperiri. Acestea includ rămășițele unor oameni și animale uciși de erupția vulcanului Vezuviu.
Erupția din Vezuviu a avut energie termală de 100.000 de ori mai mare decât cea a bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki.
În prima fază, imediat după erupție, cenușa a acoperit așezările din apropiere, Pompei și Herculaneum. Se pare că cele mai multe victime ar murit din cauza temperaturilor ridicate. Un studiu realizat în 2010 a estimat că temperatura a atins 300 de grade Celsius. Experții cred că majoritatea victimelor a murit rapid, din cauza temperaturii extreme înregistrate după erupția vulcanului Vezuviu, una dintre cele mai cunoscute din istorie.