De-a lungul anilor, pumnalul lui Tutankamon a început să fie văzut de mulți drept o armă legendară. Acesta a fost creat din fierul găsit într-un meteorit. Un nou studiu sugerează că pumnalul nu ar fi fost creat în Egipt.
Adevărul despre pumnalul lui Tutankamon. Din ce obiect spațial ar fi fost creată arma legendară
Experții au descoperit adevărul despre pumnalul lui Tutankamon și originea lui neobișnuită reală. Acesta a devenit cunoscut în întreaga lume.
Studiul publicat în jurnalul Meteoritics & Planetary Science a descoperit noi detalii despre pumnalul faraonului, scrie Science Alert.
Pentru cercetare, experții au folosit o analiză chimică, ce a presupus și fotografii cu rezoluție înaltă și raze X.
Adevărul despre pumnalul lui Tutankamon
Potrivit studiului, pumnalul nu ar fi fost creat în Egipt. În schimb, experții sugerează că acesta ar fi fost un cadou, fie pentru faraon, fie pentru strămoșii lui.
Cercetătorii au descoperit un tipar Widmanstätten pe pumnal. Acesta indică formarea cristalelor de nichel-fier, ce se găsesc, de obicei, în meteoriți de fier octaedrit. Acesta e cel mai comun tip de meteoriți de fier.
„Pentru a înțelege procesul de producție și originea pumnalului, am realizat o analiză chimică, fără contact și fără să existe riscul să distrugem pumnalul,” a declarat Tomoko Arai, din cadrul Institutului de Tehnologie din Chiba, Japonia, pentru Gizmodo. Cu ajutorul analizei, Arai și echipa sa au descoperit adevărul despre pumnalul lui Tutankamon și originea sa.
„Am observat o structură de hașură încrucișată prezentă în locuri din ambele părți ale pumnalului, ceea ce sugerează structura Widmanstätten, tipică pentru un meteorit de fier octaedrit,” a continuat Arai. „A fost momentul nostru WOW.”
Pentru ca acest tipar să rămână pe pumnal, a fost necesară o temperatură scăzută pentru tehnica de forjare. Experții cred că pumnalul a fost creat la temperaturi de până la 950 de grade Celsius. La o temperatură mai ridicată, tiparul ar fi dispărut. Care a fost ultima piramidă regală construită în Egipt.
În plus, această teorie e susținută și de punctele negre de pe pumnal. Acestea au fost găsite și într-o crăpătură de pe suprafață în studiul care a prezentat adevărul despre pumnalul lui Tutankamon.
Pumnalul lui Tutankamon nu ar fi fost creat în Egipt
Experții au analizat și teaca pumnalului. În urma cercetării, ei au concluzionat că pietrele decorative au fost lipite cu var. Acest proces nu a fost adoptat în Egipt în perioada lui Tutankamon.
Ca urmare, experții care au participat la studiul axat pe adevărul despre pumnalul lui Tutankamon au concluzionat că acesta provine din altă zonă.
În plus, inscripțiile Amarna, create în perioada 1360 – 1332 î.e.n, menționează un pumnal de fier ce a fost oferit unuia dintre strămoșii lui Tutankamon. Arheologii au găsit un mormânt antic inedit în Egipt.
„Teaca de aur sugerează că pumnalul are o origine străină, posibil din Mitanni, Anatolia, așa cum sugerează una dintre inscripțiile Amarna, ce spune că un pumnal de oțel cu o teacă de aur a fost oferită cadou de către regele din Mitanni, lui Amenhotep al III-lea, bunicul lui Tutankamon,” au scris experții în studiu.
Teoria potrivit căreia pumnalul nu a fost creat în Egipt a mai fost propusă și în trecut. Acum, însă, există dovezi ce o pot susține.