Mormântul a fost construit în urmă cu mai bine de 3 milenii, în celebra locație Saqqara, potrivit Ministerului de Turism și Antichități din Egipt. Acesta ar fi aparținut unui oficial al faraonului Ramses al II-lea, unul dintre cei mai cunoscuți faraoni din istorie.
Arheologii au găsit un mormânt antic inedit în Egipt. Cum arată locul în care a fost înmormântat oficialul faraonului Ramses al II-lea
Arheologii au găsit un mormânt antic inedit în Egipt, ce a fost construit în urmă cu 3.200 de ani, pentru unul dintre oficialii celebrului faraon Ramses al II-lea.
Ramses al II-lea a condus Egiptul în perioada 1279–1213 î.e.n. În timpul domniei sale, Egiptul s-a extins până în regiunea ce formează azi Siria, scrie Live Science.
Ramses al II-lea a extins și Templul Karnak, printre numeroase alte construcții notabile ce au avut loc în timpul domniei sale de 66 de ani, potrivit reprezentanților ministerului. El a fost cel de-al treilea faraon din cea de-a 19-a Dinastie a Egiptului.
Arheologii au găsit un mormânt antic inedit în Egipt
Potrivit inscripțiilor din mormânt, acesta ar fi aparținut lui Ptah-M-Wia, un oficial important al faraonului Ramses al II-lea. Acesta ar fi fost șeful trezoreriei și supervizorul comerțului cu animale.
Ptah-M-Wia a condus trezoreria inainte de adoptarea monedelor. În acea perioadă, oamenii plăteau cu bunuri, rații sau metale prețioase.
În acest mormânt antic inedit descoperit în Egipt, arheologii au găsit o serie de imagini pictate pe pereți, ce reprezentau oameni care îndrepta vitele și alte animale către abator. Potrivit Live Science, e posibil ca această scenă să aibă legătură cu poziția lui Ptah-M-Wia drept supervizor.
Până acum, nu au fost descoperite rămășite umane în mormânt. Printre imaginile gravate se numără și reprezentarea unui bărbat, posibil Ptah-M-Wia. Într-una din imagini, el stă alături de mai multe recipiente și un obiect ce arată ca un corn.
„Situl unde a fost realizată descoperirea include mormintele unor oficiali seniori în era celei de-a 19-a Dinastii și se alătură sitului mormintelor din cea de-a 18-a Dinastie, unde cel mai important sit e cel al conducătorului militar Horemheb,” a declarat Mostafa Waziri, secretar general în cadrul Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, scrie Smithsonian Magazine.
Experții analizează hieroglifele din mormânt
După ce au descoperit acest mormânt antic inedit în Egipt, experții au început să studieze hieroglifele aflate deasupra gravurii. Acestea ar indica faptul că Ptah-M-Wia nu conducea doar trezoreria.
Potrivit indiciilor descoperite în mormânt antic inedit din Egipt, Ptah-M-Wia era responsabil și cu „ofrandele divine” la unul dintre templele construite de Ramses al II-lea în Teba (oraș numit azi Luxor).
Faraonul a construit și dezvoltat numeroase astfel de structuri în Teba în timpul domniei sale. Nu se știe exact la care dintre ele aducea ofrande Ptah-M-Wia.
Descoperirea a fost realizată de Ola Al-Ajizi, arheolog în cadrul Universității din Cairo, și a echipei sale. Aceștia vor continua să analizeze mormântul și aria înconjurătoare.
Zona Saqqara, în care a fost descoperit și acest mormânt antic inedit din Egipt, include numeroase situri arheologice. Printre ele se numără și celebra Piramidă a lui Djoser.
Echipa a descoperit și columne impresionante în mormânt, unele dintre ele acoperite de nisip. Acestea erau sculptate în forma lui Osiris, zeul morții și al învierii. Acestea columne erau construite des în timpul domniei lui Ramses.