Carnea de curcan e consumată în numeroase țări din întreaga lume. În SUA, de sărbătorile de iarnă, carnea de curcan e tradițională pe masă de Crăciun și de Ziua Recunoștinței. Deși aceste păsări se găsesc în magazine, ouăle lor lipsesc.
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine
Te-ai întrebat de ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în magazine așa cum se întâmplă în cazul celor de găină? Experții au oferit o explicație la care puțini s-ar fi gândit.
Drept animale domestice, păsările sunt folosite în numeroase moduri, de la hrană, până la îmbrăcăminte și obiecte de decor (fulgii care sunt folosiți în perne și în anumite tipuri de geacă), scrie IFL Science.
În plus, sunt consumate și ouăle, cel puțin în majoritatea cazurilor. Dar cele de curcă lipsesc din magazine.
De ce nu mâncăm ouă de curcă
În sălbăticie, curcile își fac un cuib pe pământ, într-un loc protejat din pădure. După aceea, are o fereastră de aproximativ 2 săptămâni, în care poate produce un ou la fiecare 24 – 32 de ore. Perioada de clocire e de 9 până la 13 zile, potrivit experților.
În sălbăticie, curcile trebuie să se și hrănească singure, motiv pentru care nu ouă la fel de des ca în cazul găinilor, de exemplu. Ceea ce poate explica de ce nu mâncăm ouă de curcă.
Cele mai multe ferme de curcani se află în SUA, unde există aproximativ 2.500 de astfel de locații. Deși aceste ferme au de-a face cu multe animale și multe ouă, acestea nu intră pe piață.
Ouăle de curcă sunt perfect comestibile. Dar, pentru că o curcă ouă mult mai rar decât o găină și costurile implicate sunt mai mari, nu merită să ajungă pe piață, cel puțin din punct de vedere al fermierilor.
O găină sănătoasă ouă cam o dată pe zi. Așa că o fereastră de ouare de 32 de ore pare mult mai mare. În plus, curcile încep să ouă abia la 7 luni, atunci când ating vârsta matură. Găinile încep să producă ouă în jurul celei de-a 5-a luni de viață. Ca urmare, există costuri mai mari de creștere pentru curci până în acest punct.
Pentru că se găsesc mai greu, cei care nu avem acces la o fermă nu mâncăm ouă de curcă. În plus, curcile și curcanii sunt mai mari decât găinile și cocoșii. Așa că au nevoie de mai mult spațiu, ceea ce crește din nou costurile.
Pur și simplu nu reprezintă o variantă financiară viabilă, mai ales pe o piață atât de aglomerată de ouăle de găină.
Ouăle de curcă sunt comestibile
Ouăle de curcă sunt mai mari și au o membrană și o coajă mai groase decât cele de găină. Cum sunt ouate mai rar și costurile de creștere sunt semnificativ mai mari, fermierii preferă să nu le vândă.
Potrivit unei estimări din SUA, un ou de curcă ar costa în jur de 3 dolari. Așa că 12 ouă ar costa 36 de dolari, o sumă semnificativ mai mare decât prețul cerut pentru ouăle de găină. Pentru că nu ajung în magazine, nu mâncăm oră de curcă dacă nu avem o sursă separată.
Află și care e dieta ce ar reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare.
Un alt detaliu demn de luat în considerare e că ouăle de curcă au o valoare nutritivă diferită față de cele de găină. Conțin un număr dublu de calorii, dincolo de un nivel de colesterol de 3 ori mai mare. Chiar și așa, sunt perfect comestibile pentru cei care au acces la ele.