Un om de afaceri important din Canada a câștigat 500.000 de dolari în urma unui proces de defăimare intentat împotriva Google. Bărbatul a dat Google în judecată pentru că indexase un link către o postare în care cineva îl acuza – fals – că e pedofil.
Un bărbat a câștigat 500.000 de dolari de pe urma unui link de pe Google. De ce era „un coșmar” pentru viața sa
Un bărbat a câștigat 500.000 de dolari de pe urma unui link de pe Google, pe care a încercat să îl îndepărteze timp de mai mulți ani.
Bărbatul a susținut că acel link e periculos pentru viața sa și că afacerea sa a suferit în urma mesajului defăimător, scrie BBC News.
Un judecător din provincia Quebec a decis ca Google să îi plătească 500.000 de dolari canadieni omului de afaceri.
Un bărbat a câștigat 500.000 de dolari de pe urma unui link de pe Google
Omul de afaceri a susținut că viața sa devenise „un coșmar” din cauza acuzației false.
„Precum personajul lui Franz Kafka, Josef K. în Procesul, reclamantul s-a trezit într-o zi că e acuzat de o crimă pe care nu a comis-o,” a declarat judecătorul Azimuddin Hussain, din cadrul procesului în care un bărbat a câștigat 500.000 de dolari.
„În cazul reclamantului, a fost acuzat că deja fusese condamnat de o crimă și o crimă special de oribilă,” a continuat judecătorul.
Omul de afaceri are o vârstă de peste 70 de ani. El a acuzat Google că a răspândit mesajul defaimator în motorul de căutare. Bărbatul susține că a descoperit mesajul inițial în 2007, când și-a căutat propriul nume. De atunci, susține că mai mulți potențiali clienți s-au retras din afaceri cu el, din cauza acelui mesaj.
Prietenii săi au depus mărturie în proces. Ei au recunoscut că au refuzat să îl ajute să își găsească de lucru pentru că credeau că reputația sa a fost distrusă. Unul dintre fiii bărbatului a depus și el mărturie. A susținut că părinții iubitei sale au refuzat să îi cunoască tatăl, din cauza acelui mesaj fals.
Acum, un bărbat a câștigat 500.000 de dolari după ce a rugat Google să îndepărteze mesajul mai mulți ani. În 2009, Google a îndepărtat link-ul de pe site-ul din Canada. Acesta a apărut din nou în 2011 și a rămas vizibil pe versiunea din SUA a site-ului.
În 2015, mesajul a apărut din nou. Bărbatul a rugat din nou Google să îl îndepărteze, dar compania a refuzat.
Bărbatul e cunoscut în Canada
Bărbatul a cerut ca numele lui să nu mai fie indexat de către Google. Se pare că e o personalitate cunoscută în Canada. Omul de afaceri ar fi fost implicat în campania pentru fostul prim-ministru al Canadei. După aceea, și-a deschis o afacere imobiliară.
„Înainte, avea o personalitate foarte mare, era plin de încredere și atitudine,” a scris judecătorul. După găsirea acelui mesaj, bărbatul ar fi avut probleme cu „furia, izolarea, consumul excesiv de alcool și gânduri suicidare”.
Judecătorul susține că acest caz ridică „semne de întrebare fără precedent”. Despre legile din Quebec, dar și despre cum o companie precum Google e responsabilă atunci când răspândește mesaje false și defăimătoare despre indivizi pe motoarele de căutare. În urma procesului, un bărbat a câștigat 500.000 de dolari canadieni, de la Google.
Află care au fost cele mai accesate site-uri din 1993 până în 2022.
Pentru că Google deja recunoscuse că mesajul era defăimător și îl îndepărtase deja de pe site-ul din Canada, judecătorul a decis că firma a greșit atunci când a permis ca acel link să apară iar.
În timpul procesului, avocații Google au susțină că legile de defăimare din Quebec nu se aplică acestui caz. Potrivit legilor din SUA, compania nu era nevoită să înlăture mesaje dăunătoare de pe motorul de căutare.