Internetul a evoluat semnificativ în ultimele 3 decenii. În 1993, existau mai puțin de 200 de site-uri pe World Wide Web. Azi, în 2022, există peste 2 miliarde de site-uri. Unele dintre ele au un număr incredibil de accesări.
Cele mai accesate site-uri din 1993 până în 2022. Ce platforme au dominat în ultimul deceniu
Topul cu cele mai accesate site-uri din 1993 până în 2022 s-a schimbat semnificativ de-a lungul deceniilor. În timp ce Google și Yahoo s-au luptat pentru prima poziție la jumătatea anilor 2000, acum unul dintre ele e câștigătorul detașat.
James Eagle a creat o grafică animată, ce oferă o perspectivă macro asupra evoluției Internetului, scrie Visual Capitalist.
Deși o variantă inițială a Internetului a fost disponibilă încă din anii 1970, versiunea apropiată de lumea digitală pe care o cunoaștem azi s-a dezvoltat în anii 1990.
Cele mai accesate site-uri din 1993 până în 2022
Site-urile web au început să se dezvolte la începutul anilor 1990, motiv pentru care animația lui Eagle începe în 1993. În acea perioadă, numeroși utilizatori foloseau sistemul dial-up pentru a se conecta la Internet.
În acea perioadă există mai multe portaluri pe care le puteau accesa, precum Prodigy și CompuServe. AOL a devenit conducătorul detașat în topul cu cele mai accesate site-uri. AOL a deținut primul loc timp de aproape 1 deceniu. În iunie 2000, portalul avea 400 de milioane de vizite lunare. În acea perioadă, existau 413 milioane de utilizatori pe Internet, la nivel global.
Atunci când Internetul broadband a înlocuit sistemul dial-up. Ca urmare, AOL nu a mai fost la fel de accesat, așa că poziția sa a fost ocupată de un alt competitor – Yahoo.
Fondat în 1994, Yahoo se numea inițial Jerry and David’s Guide to the World Wide Web. Atunci când compania a devenit cunoscută, și-a schimbat și denumirea.
Site-ul a avut o creștere semnificativă. Până la începutul anilor 2000, a devenit cel mai accesat site web de pe Internet, poziție pe care a deținut-o ani de zile. În aprilie 2004, această platformă avea 5.6 miliarde de accesări lunare. Pe locul 2 se afla MSN, cu 1.8 miliarde de accesări, urmat de Google, cu 1.3 miliarde de accesări.
În următorii ani, Yahoo și Google s-au luptat pentru prima poziție în topul cu cele mai accesate site-uri.
Fondat în 1998, Google a fost inițial un motor de căutare mult mai simplu. S-a dezvoltat rapid însă. Yahoo chiar a folosit Google drept motorul de căutare principal până în 2004, când a renunțat la el pentru propria tehnologie.
Google continuă să fie cel mai accesat site
În ianuarie 2007, Google a avut 7.3 miliarde de accesări lunare, pe când Yahoo a avut 5.1 miliarde de accesări. Ele au fost urmate de MySpace, cu 1.27 miliarde și MSN, cu 1.25 de miliarde.
La începutul anilor 2010, din cauza unor oportunități ratate și a unor decizii care nu au avut succes, Yahoo a început să piardă din accesări. În schimb, Google a continuat să se dezvolte.
Dezvoltarea sa continuă și azi. Site-ul a deținut primul loc în top aproape 2 decenii. În ultimii ani, și platforme sociale, precum Facebook și YouTube, au crescut semnificativ în topul cu cele mai accesate site-uri.
În ianuarie 2022, Google ocupa prima poziție în top, urmat de YouTube pe locul 2 și Facebook pe locul 3. Potrivit unor estimări, cu ajutorul Google se realizează aproape 90% din toate căutările web, mobile și din aplicații.